Vaste evenementen in Wenen

De Wenen houden van feesten in stijl. Naast al die bezienswaardigheden biedt Wenen ook genoeg evenementen. En dat kan het hele jaar door, want terwijl het in andere steden in de winter vaak rustiger is, zijn de wintermaanden in Wenen juist het decor van gezellige markten én het is de tijd van de bals. In de zomer bezoek je een van de vele openluchtfestivals.

Praterfeest

Het beroemdste attractiepark van Wenen is het hele jaar door het decor van festivals en andere evenementen. Zo is er het grote Praterfest op 1 mei, het festival Praterrummel (een gezinsfeest met veel activiteiten) in de zomer en de Wiener Wiesn (een bierfeest) in de herfst. Bij grote (sport)evenementen is het plein de plek waar alle deelnemers samenkomen. Vanaf half november, als Wenen zich onderdompelt in de kerstsfeer, is er in het Prater een gezellige kerstmarkt. En ben je met Oud en Nieuw in Wenen? Dan is het plein bij het reuzenrad een van de beste plekken om naar toe te gaan, want het nieuwe jaar wordt er ingeluid met een grote vuurwerkshow.

Lees meer over het Prater

Wean heanm

Een echt Oostenrijks feestje waar de aandacht gaat naar het Weense lied, dat helaas dreigt uit te sterven. De naam betekent zoiets als ‘Wenen horen’ en vindt plaats in april en juni. Meer informatie.

Weiner Festwochen

Nieuwe uitvoeringen van beroemde werken op het gebied van opera, toneel en klassieke muziek. Spectaculaire opening in de openlucht op de Rathausplatz.

Donauinselfest

Elk jaar in de laatste week van juni vindt het Donauinselfest plaats. Het grootste openlucht evenement van Europa wordt drie dagen op het Donauinsel gehouden. Op diverse podia zijn liveconcerten in alle genres die je kunt bedenken: van pop en alternatief tot volksmuziek.

Jazzfest Wien

Een international bekend jazzfestival. Concerten in uiteenlopende stijlen, onder meer in de Staatsop, de binnenplaats van het stadhuis, de Rathausplatz en de Summer Stage. Dit festival is juni en juli. Bekijk het hele programma.

Impuls Tanz

Ben je gek van eigentijdse dans, dan is dansfestival Impuls Tanz echt iets voor jou.  Dit internationale festival duurt een maand, en vindt altijd plaats in juli en augustus.

Het Weense balseizoen

De donkerste wintermaanden zijn in Wenen altijd gereserveerd voor het balseizoen. Het seizoen wordt in Wenen traditiegetrouw op 31 december geopend. Op die dag vindt het ‘Kaiserball’ plaats, in het unieke decor van de Hofburg. Het Operabal in de Weense staatsopera blijft het bal der bals, maar een ticket bemachtigen is lastig. 

Mozart-concerten en opera

De zogenaamde Mozartkonzerte zijn er alleen in de maanden april t/m eind oktober. De naam zegt het al, hier staat alleen Mozart op het programma. Je koopt de kaartjes onder meer bij de nep-Mozarts die op het plein bij de Stephansdom kaartjes verkopen. Bij de Staatsoper kun je terecht voor een mooi ballet, de Volksoper brengt meer operettes.

Wien Modern

Wien Modern is een bruisend festival vol muziek, dans, theater, beeldende kunst en film. De moderne muziek is het kloppend hart van het festival, maar de andere disciplines krijgen ook genoeg aandacht. Vergeet dus het beeld van klassieke muziek en opera’s en ontdek een ander (muzikaal) Wenen! Het festival vindt elk jaar plaats rond eind oktober.

Kerstmarkten in Wenen

Al vanaf half november worden de pleinen al omgetoverd in kerstmarkten, zijn de etalages versierd en kun je op straat terecht voor een beker warme punch. De mooist en leukste kerstmarkt van Wenen is die op de Rathausplatz. Door het decor van het prachtige plein en de betoverende lichtjes is deze Weense kerstmarkt echt een sprookje. Check ook zéker de sfeervolle kerstmarkt in Spittelberg. Bijzonder is ook de Altwiener Christkindlmarkt bij Slot Schönbrunn. Een kerstmarkt met een uniek decor!

Lees meer over Spittelberg en andere wijken van Wenen

ANWB Extra Reisgids Wenen

Haal het maximale uit je stedentrip Wenen met onze ANWB Extra Reisgids Wenen. Je bestelt 'm gemakkelijk online. Inclusief grote uitneembare kaart.

Bestel ANWB Extra Reisgids Wenen

Stedentrip Wenen boeken

Wil je Wenen met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Je profiteert altijd van het voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl hebben we de beste aanbiedingen voor je uitgezocht. Exclusief voor ANWB-leden!

Bekijk top 10 stedentrips Wenen