Wandelen in Salzkammergut

De Oostenrijkse streek Salzkammergut is bekend van de zoutwinning en de 76 meren die het gebied aan elkaar rijgen. Oh, en van de familie Von Trapp die hier woonde. Net als Conchita Wurst nu. Alle reden voor een bezoek.

Tekst: Paul Vreuls, Fotografie: Ernie Enkelaar

Salzburger Festspiele

Salzkammergut klinkt naar muziek. Wat wil je? Mozart komt uit Salzburg, Franz Léhar componeerde zijn bekendste werken in Bad Ischl en in St. Wolfgang staat het hotel waarnaar de beroemde operette van Ralph Benatsky is genoemd – Im weißen Rössl. Voortbordurend op dit muzikale verleden vinden jaarlijks in juli en augustus de Salzburger Festspiele plaats, een festival van muziek en drama, met name opera. Onder de deelnemers bevonden zich in 1936 ook de leden van de familie Von Trapp – vooral bekend geworden door The Sound of Music, de film waarin hun levensverhaal wordt geschilderd (zie het andere kader). En overigens, Conchita Wurst komt ook uit Salzkammergut!

The Sound of Music

In 2015 is het precies vijftig jaar geleden dat de film The Sound of Music, gebaseerd op de gelijknamige musical, in première ging. Destijds een ware sensatie. Hij vertelt het waargebeurde verhaal van de familie Von Trapp uit Salzburg. Hoe Julie Andrews als de non Maria de zeven kinderen na het overlijden van hun moeder weer aan het zingen krijgt. Hoe zij tegelijkertijd de weduwnaar Von Trapp het hoofd op hol brengt. En hoe zij uiteindelijk als gezin moeten vluchten voor de nazi’s. De film zou vijf oscars winnen en over de hele wereld volle zalen trekken. Ter herinnering aan dit feit brengt Albert Verlinde Entertainment een nieuwe versie van de oorspronkelijke musical op de planken.

5 Kampioen-tips voor je vakantie in Salzkammergut:

1. Kaiservilla

Niet alleen biedt de zomerresidentie van keizer Franz Joseph en zijn Sissi een prachtig inkijkje in het leven aan het keizerlijk hof in Bad Ischl. Maar villa en park zijn in 2015 ook het middelpunt van de Oberösterreichische  Landesgartenschau.

2. Jause

Echt Oostenrijks, dat is het eten van een Jause. Loop ’s middags vanuit Mondsee de Helenenweg, langs het water van de Zeller Ache naar de Erlachmühle. Vraag daar naar de Jause: koude, meestal lokale gerechten zoals worst en kaas, in combinatie met ter plekke gebakken roggebrood. Heerlijk!

3. Schafbergbahn

Met een stoomtreintje de berg op. Altijd goed. Zeker als het om de steilste tandradbaan van Oostenrijk gaat. In een half uur tuf je van St. Wolfgang omhoog tot bijna tweeduizend meter. Het uitzicht is navenant!

4. Zoutweg

Geen betere manier om Salzkammergut van binnenuit te leren kennen dan het lopen van de Zoutweg. In vier etappes van telkens tien kilometer langs de Traun van het idyllische Hallstatt naar Ebensee lopen. Prachtige wandelroute!

5. Paragliden

Zeg je Salzkammergut, dan zeg je paragliden. Hoog door de lucht zweven. Zo vrij als een vogeltje. En voor wie het nog niet kan, zijn er diverse scholen, onder andere bij Obertraun aan de Hallstättersee.

Altijd handig:

• In de ANWB-(web)winkel: ANWB gids Goud Salzburg & Karinthië. Ledenprijs € 18,95 (niet-leden € 19,95).
• Tip: Salzkammergut Erlebnis-Card. Tot 30% korting op meer dan 120 attracties. Zie www.salzkammergut.at.