Weense wals over het spoor

Treinreis door Oostenrijk

De ideale manier om de mooiste steden van Oostenrijk te ontdekken? Per spoor! En een beetje over het water.

Tekst Jan Dirk Onrust, fotografie Maarten Stolp

‘Smells like wien spirit’

Opmerkelijk: onze treinreis door Oostenrijk begint met een boottocht. Van het Duitse Lindau varen we tegen de avond over de Bodensee naar het station van Bregenz in Oostenrijk.

De klassieke klanken van een strijkkwartet komen ons al tegemoet voordat het schip is aangemeerd. Even later zet een compleet orkest naast het hotel een Weense wals in. We vallen midden in de Bregenzer Festspiele. Zwieriger kan een treinreis niet beginnen.

Anders dan Zwitserland met zijn Glacier Express, heeft Oostenrijk geen echte spoorklassiekers. Maar wel klassieke steden. Als je die per trein met elkaar verbindt, kom je vanzelf door Alpenlandschappen en heb je óók die schitterende treinreis.

Graz verrast met de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Het is de opmaat voor een nóg grotere traktatie: Wenen. We ontdekken de stad per huurfiets, lunchen op de internationale Naschmarkt en maken kennis met een opmerkelijke excursie: ‘Smells Like Wien Spirit’. Het is een bijzondere tocht langs Weense geuren. Wie zegt dat de Keizerlijke Stad alleen klassieke attracties telt?

Salzburg heeft aan dat laatste trouwens geen gebrek. De allergrootste Oostenrijkse publiekstrekker is een voormalige woning boven een Spar-winkeltje: het geboortehuis van Mozart. Hier eindigt de treinreis al even klassiek als hij begon.

Tips:

3 x klassiek

Magische fonteinen

400 jaar geleden hadden de Salzburgers al lol om de fonteinen van Schloss Hellbrunn. Ze sproeien onverwacht water! Leuke toeristenattractie.

Échte Sacher

De beroemdste taart ter wereld eet je bij Hotel Sacher in Wenen, toch? Ja, maar hij werd bedacht in de beroemdste Konditorei van de stad: Demel uit 1786. Hier heet hij de Eduard-Sacher-Torte.

Drie landen

De Pfänder kabelbaan in Bregenz biedt niet alleen een uniek uitzicht op het Constance-meer, maar ook op Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het panoramaterras is immens populair bij dagjesmensen.

3 x modern

Openluchtbioscopen

Ze zijn er niet alleen in de VS, maar ook in Wenen: openluchtbioscopen. Je vindt ze door de hele stad, zelfs op daken (‘Kino am Dach’).

Amfibie

Een van de meest curieuze gebouwen van Oostenrijk is Kunsthaus Graz. Sommigen vinden dat het ultramoderne, langwerpige gebouw op een amfibie lijkt. Oordeel zelf.

Oostenrijkse tapas

Culinaire stad Graz is onder meer bekend vanwege zijn Oostenrijkse tapas. Der Steirer is hét adres voor deze specialiteit. Probeer de ‘strudel met varkensvlees'.

Altijd handig

• Oostenrijks Toeristenbureau: www.austria.info
• Dienstregeling ÖBB: www.oebb.at
• In de grote Oostenrijkse steden kun je je verplaatsen met de S-Bahn (metro).

Ledenaanbieding

Treinrondreis Oostenrijk

8 dagen vanaf € 749,- p.p.

Bewonder Oostenrijk vanuit de trein. Je reist naar de vijf mooiste steden van Oostenrijk en kijkt onderweg uit op de schitterende Alpen. Treinen over de prachtige Arlbergroute en met de Giselabahn door het Ennstal.

Wat krijg je?

Je treinreis start naar keuze in Nederland of vanuit het Duitse Augsburg. Je verblijft één nacht in Bregenz, in Innsbruck en in Graz en 2 nachten in Wenen en in Salzburg. Alle hotels liggen vlak bij het treinstation. Tijdens de reis geniet je van het uitzicht vanuit een 1e klas panoramarijtuig op de Arlbergroute. De Transalpin trein gaat dwars door de Alpen en brengt je naar Graz. Via de Semmeringpas kom je in Wenen. Een prachtige boottocht brengt je daarna over het mooiste stuk van de Donau van Krems naar Melk. Per trein reis je naar de stad van Mozart, Salzburg. Het laatste traject is van Salzburg terug naar het Duitse Augsburg.

Meer informatie en boeken

Misschien vind je dit ook interessant:

De mooiste treinreizen ter wereld
Vakantie in Oostenrijk
Praktische informatie Oostenrijk