Deze site ondersteunt de browser Internet Explorer niet meer. Wij raden aan om Microsoft Edge of Chrome te gebruiken.

Naar artikel

De 17 mooiste fietsroutes in Oostenrijk

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Ontdek Oostenrijk op de fiets. Deze fietsroutes bewijzen dat fietsen in Oostenrijk helemaal niet zo zwaar hoeft te zijn. Hier stellen we 17 prachtige routes met elk hun eigen charme aan je voor.

1. Murradweg

De Mur-fietsroute is een rivierfietsroute in het voetspoor van de middeleeuwse marskramers. Die trokken langs de Mur naar het zuiden. De route loopt met de stroom mee door de meest uiteenlopende landschappen van de Alpen, je bent hier in het groene hart van Oostenrijk. Je fietst door een landschap van heuvels, bergweides, meren en rivieren. Zelf vinden de Oostenrijkers de Murradweg de mooiste fietsroute van hun land. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met de enorme variatie die je hier tegenkomt: het geheim van de Murradweg is de afwisseling. Zo zit je in de rust van de Lungau, met zijn afgelegen bergboerderijen, zo zit je midden in de gezelligheid van Graz. Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is. De route eindigt in de wijn- en sparegio op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije. In Oostenrijk fiets je 370 km van de bron in Salzburg Lungau naar Bad Radkersburg in Stiermarken. Een licht tot gemiddeld zware route van een kleine week. 

2. Ennsradweg

De Ennsradweg is én een fijne rivierfietsroute én een geheimtip voor de natuurminnende fietser. De route start idyllisch op 1.200 meter aan de voet van de Niedere Tauer, en komt door de verbluffend mooie nationale parken Gesäuse en Kalkalpen. In het Nationaal Park Gesäuse verandert de vriendelijke, rustige Enns in een brullende, razende rivier. Alsof hij boos is dat de vallei niet breder is. Daarna wordt hij weer zo zachtaardig als daarvoor. De route volgt de rivier langs bergen en dalen, ruisende wilde beken, weitjes vol narcissen in het voorjaar, dromerige dorpen en historische steden. Maar liefst drie provincies doet de Ensradweg aan: Salzburg, Stiermarken en Opper-Oostenrijk. Uitzicht op de Dachstein en andere indrukwekkende bergen! 

3. Weinland Steiermark Radtour

Een rondrit van 402 km door een wijnstreek met bruisende steden. Dat is de Weinland Steiermark fietsroute. Een tocht die je kunt beginnen waar je wilt. Maar kom je per trein – en houd je zo dus je héle vakantie CO2-neutraal -, dan is Graz het ideale start- en eindpunt. Enige minpuntje: het is een stad waar je niet meer weg wilt. Graz is de hoofdstad van Stiermarken, en een stad waar traditioneel en modern elkaar kussen. En ook nog eens een City of Design én UNESCO-wereldcultuurerfgoed. Zeker even blijven dus. Maar niet voor eeuwig. Ook het omliggende land wil je niet missen. Je fietst er rustig aan door wijnbouwgebieden en de appelboomgaarden, en komt burchten en kastelen, wijnhandels en pompoenpittenoliemolens tegen. De route loopt ook nog eens door twee natuurparken: Pöllauer Tal en Südsteiermark.

4. Tauernradweg 

De topper onder de langeafstandsfietsroutes. De Tauernradweg is een 310 km lange fietsroute van Krimml (Oostenrijk) naar Passau (Duitsland). Je fietst tussen de toppen van de Alpen, maar klimmen is op deze route bijzaak. De Tauern Radweg heeft niet de lasten, wel de lusten van een bergroute. In totaal daal je 750 meter tussen start en finish. Het landschap is op deze route het grote wonder. Om je heen rijzen de toppen van de Hoge Tauern en het Tennengebergte op, naast je stromen de rivieren de Salzach, de Saalach en de Inn. De pieken zijn op deze route het decor. En wonderschoon: het nationale park Hohe Tauern is het grootste beschermde natuurgebied van de Alpen. Bij helder weer zie je een woud van bergtoppen rondom Oostenrijks hoogste berg, de Großglockner (3798 meter).

5. Salzkammergut Radweg

Het Salzkammergut is een streek voor natuurmensen. Van heinde en verre komen die naar de meren, weiden en bossen. Om te wandelen, maar steeds vaker ook om te fietsen. Dat komt door de Salzkammergut Radweg. Een rondrit vanuit Salzburg met heel veel natuur. De Salzkammergut fietsroute is grotendeels vlak, loopt door Oberösterreich, Salzburg en de Steiermark, én knoopt hoogtepunt op hoogtepunt aan elkaar. De route start in Salzburg-stad. Via St. Gilgen, St. Wolfgang en de keizerlijke stad Bad Ischl fiets je naar Hallstatt en het gelijknamige meer. Werelderfgoed! En zo mooi dat de Chinezen het hele plaatsje kopieerden. Maar dit is dus het origineel. De route is 345 km lang en passeert maar liefst dertien meren.

6. Paradiesroute Südburgenland

Het Südburgenland, tegen de Hongaarse grens aan, is een zacht glooiende streek die niet heel Oostenrijks aandoet. Je hebt hier geen drieduizenders, geen diepe meren, geen pompeuze architectuur. Het is wél de streek van de natuurlijke, culturele en culinaire (waaronder wijn!) afstapmomenten. Op deze paradijsroute, een rondrit van 260 km, gaat het om het genieten. Je fietst door drie natuurparken, door beek- en rivierenlandschappen, over wijnbergen en langs burchten en kastelen. Je doet ook Bildein aan, het grensdorp aan het voormalige IJzeren Gordijn. Hier kun je de Grenzerfahrungsweg en het museum Burgenländisches geschichte(n)haus bezoeken. En voelen de spieren wat gebruikt: er zijn veel kuuroorden. De thermen van Tatz, Bad Tatzmannsdorf, zijn prima geschikt voor een relax(mid)dagje.

7. Neusiedlersee Radweg

125 km onthaasten langs de oever van het Neusiedler Meer, een steppemeer. Het meer is door UNESCO uitgeroepen tot wereldcultuurerfgoed. Onderweg kom je culinaire en culturele afstapmomenten tegen. En fraaie fotomomentjes: je fietst langs rietgordels, en komt door de mooiste historische dorpjes van het Burgenland. De route is grotendeels vlak en zodoende geschikt voor iedereen – voor kinderen, recreatieve fietsers en e-bikers. De Neusiedler See Radweg brengt je ook nog naar Hongarije. 's Zomers vermaak je je op en in het meer. Een stukje van de route afsnijden kan door de veerpont van Illmitz naar Mörbisch te pikken. Maar dat wil je natuurlijk niet. Beter idee: de hele route fietsen en met de pont een heen-en-weertje doen.

8. Drauradweg 

Een sublieme rivierroute, we kunnen het niet anders zeggen. En we zijn niet de enigen. Als eerste e-bikeroute in Europa kreeg de Drau-fietsroute vijf sterren van de Duitse fietsersbond. De route begint op 1.209 meter hoogte en laat je zachtjes dalen langs de zuidkant van de Alpen naar Varaždin in Kroatië. Dus ook geschikt voor fietsers zonder e-aandrijving. De route komt door vier landen. Italië, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië. Het beginpunt ligt bij de Drei Zinnen in de Dolomieten. Mooier kan bijna niet. Dit zijn de drie meest geschilderde en gefotografeerde toppen. De Drauradweg loopt vervolgens door schitterende natuurgebieden. In Karinthië fiets je door het mooie Rosental en het historische Jauntal. De fietsroute heeft ook een berg culturele hoogtepunten. Waaronder het spectaculaire moderne kunst Museum Liaunig in Neuhaus. De Drauradweg is 510 km lang, met 7 etappes in 4 landen (Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië), 50% is onverhard.

9. Eurovelo 9

Onderdeel van het netwerk van fietsroutes door Europa. 434 km met schitterende panoramische uitzichten (en af en toe een klimmetje). De route loopt van Südmähren naar Maribor, in Slovenië. Het Oostenrijkse deel loopt door Niederösterreich, Wenen en de Steiermark: een verwenroute langs wijnbergen en wijnstraatjes en door historische steden. Je passeert de thermenregio Wienerwald, de Wiener Alpen, Steiermark, met burchten, kastelen en thermen. En Wenen! In de Oostenrijkse hoofdstad wordt het steeds groener. In de binnenstad is de maximum snelheid 20 kilometer per uur, voor iedereen. Een stad om langzaam van te genieten. Om koffie te drinken in een beroemd koffiehuis, zoals het klassiek Weense café Sperl, of om Hundertwasser’s Kunsthaus te zien. De man die beroemd werd om zijn kleurige gebouwen in organische vormen.

10. Salzburger Saalachtal

Er gaat weinig boven fietsen in de bergen met een elektrische mountainbike. Letterlijk en figuurlijk. Een van dé plekken in Oostenrijk om deze sport te beoefenen is het Salzburger Saalachtal. Dat ligt midden in de Pinzgau – tussen Salzburg, Tirol en Duitsland. Het gebied heeft ruige bergen, mooie almen en onstuimig water. Het is ideaal voor het hele gezin – maar ook downhillers en liefhebbers van wat meer adrenaline komen hier aan hun trekken. Je vindt er 480 km fietspad in de bergen en langs het water. De infrastructuur is erop aangepast. Er zijn e-mountainbikes te huur op 100 verhuurpunten en er zijn 24 oplaadstations.

11. Innradweg

520 km, 3 landen, zo’n 10 dagen fietsen. De Inn-fietsroute is een gezinsvriendelijke route langs een rivier. Stroom- en dus bergafwaarts. Veel klimmen is er op deze route niet bij. En toch fiets je in de bergen. Onderweg passeer je letterlijke en figuurlijke hoogtepunten. Op 1 dag bijvoorbeeld zowel de mooie stad Hall, met een charmant oud centrum, Wattens met de Swarovski Kristallwelten, en zilverstad Schwaz met zijn middeleeuwse sfeer. Ongeveer de helft van de route loopt door Tirol. De Innradweg is ook heel geschikt om kinderen de lol van fietsvakanties te laten ervaren! De route kan gemakkelijk ingekort worden door een stukje met fiets en trein te reizen.

12. Kitzbüheler Alpen

Het gebied is erop ingericht. Er zijn verhuurders met e-bikes en e-mountainbikes. Maak er gebruik van. Op een e-mountainbike de bergen in is een onvergetelijke belevenis. Je komt op de kleinste paadjes, en voelt je vrij als een vogeltje. Vooral als het gebied spectaculair is en dat zijn de Kitzbüheler Alpen. Je hebt er altijd topuitzichten. Wie gaat fietsen op de 1.000 km fietspad in de het gebied wordt altijd omringd door iets spectaculairs. Je hóeft er zelf niet voor te klimmen, al kan dat wel. Berggeiten doen de Radweg Brixental (fietsroute nr. 21) in Tirol: 37 km en veel hoogtemeters. Een minder zwaar alternatief is de Wilder Kaiser Radweg. Het leuke van een e-mountainbike: dan is alles goed te doen.

13. Donauradweg

Het Oostenrijkse deel van de 1200 km lange Donau-fietsroute loopt van Passau naar Wenen en beslaat 330 km. Je fietst over voormalige jaagpaden. Soms vergeet je bijna dat je in Oostenrijk bent, zo oer-Hollands vlak is het. Dan weer heb je uitzicht op heuvels en bergen of fiets je in een soort van Noorse fjorden-omgeving. Vaak kun je op de Donauradweg aan twee kanten fietsen. Heen en weer, heen en weer dus! Er zijn pontjes en bruggen. En soms kan je oversteken via een sluis.

14. Olympiaregion Seefeld

De Olympische winterspelen werden al drie keer in het Tiroler Seefeld gehouden. Niet vreemd. De streek, gelegen op een 1.200 meter hoog bergplateau, is voor buitensporters om te jodelen zo fijn. De berglucht is heerlijk fris, terwijl de zon het zelden laat afweten. Ook voor fietsers is het een feestje tussen de prachtige almen, kristalheldere beken en schilderachtige hutten. Rond de plaatsen Seefeld, Leutasch, Mösern, Reith en Scharnitz zijn maar liefst 31 fietsroutes uitgestippeld in alle moeilijkheidsgraden; 10 pittige, 13 middelzware en 8 gemakkelijke tochten. Samen vormen ze een spinnenweb van maar liefst 570 kilometers. Liefhebbers van de E-bike worden helemaal in de watten gelegd. Er zijn meer dan 200 Premium Cube E-bikes te huur en het wemelt er van de oplaadpunten. Ga bijvoorbeeld los op de briljante bospaden van de 27 kilometer lange 3-meren-ronde. Of stel jezelf nog meer op de proef op de steile klimmetjes, scherpe bochten en knarsende grindweggetjes van de 11 kilometer lange route tussen het Gaistal en de Rotmoosalm.

15. Iron Curtain Trail

Wie amper 30 jaar geleden door Europa wilde fietsen, stuitte op de grenslinie tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen op een schier eindeloze rits aan wachtposten, tankgrachten, loopgraven en mijnenvelden. Hoewel dit ijzeren gordijn is opgedoekt, fiets je nog overal langs de monumenten van weleer. Zeker op de Iron Curtain Trail: een 10.400 kilometer lange geschiedenisles tussen de Barentszzee en de Balkan. Alleen het Oostenrijkse traject is met 700 kilometer en 18 etappes al een flinke kluif te noemen. Buiten alle herinneringen uit Sovjettijd, tuf je in Niederösterreich en Burgenland ook langs weergaloze wijnstadjes en keizerlijke kastelen. Ook natuurliefhebbers komen aan hun trekken. Op plekken zoals het National Park Thayatal is goed te zien waarom de oude grenslinie inmiddels te boek staat als de ‘Groene Gordel’.

16. Grosse Kärnten Seenschleife

Gooi je zwemkleding maar in de fietstassen. Op de Grosse Kärnten Seenschleife brei je maar liefst 10 magistraal mooie meren aan elkaar die stuk voor stuk schreeuwen om een duik. Als klap op de vuurpijl loopt de 340 kilometer lange fietsroute – goed voor 4 tot 7 dagen op het zadel – ook een stukje parallel met de oevers van de rivieren de Drau en de Gail. Dikwijls zit je dus met natte haren op de fiets; druipend als de grotten bij de Klopeinersee. De hele tocht is uitstekend bewegwijzerd, overwegend vlak en autoluw. Dankzij de vorm – twee lussen die samen een acht smeden – kun je de boel bovendien ook gemakkelijk inkorten. Een fijne startplaats is bijvoorbeeld Villach, vanwege zijn gunstige ligging ook wel bekend als de fietshoofdstad van Karinthië.

17. Salzkammergut BergeSeen E-Trail

In het Salzkammergut liggen nogal wat piekfijn gekartelde broodmesbergen klaar. Op zulk grillig terrein kun je als fietser wel een duwtje in de rug gebruiken. Vandaar dat er de Salzkammergut BergeSeen E-trail is uitgerold; een fonkelnieuwe fietsroute die speciaal is ontworpen voor elektronische mountainbikes. In totaal kun je tussen de start rond de Attersee en de finish bij de Mondsee ruim 630 kilometer wegtrappen. Maar de tocht is ook simpel op te hakken in tien dagetappes, variërend van 40 tot 80 kilometer per stuk. Soms moet je een stukje steil omhoog stoempen. Even later slinger je op je dikke banden weer over grandioze gravelpaden of door weelderige bossen. Maar waar je ook rijdt; de prachtpanorama’s zijn nooit ver weg.

Nog (veel) meer goede informatie om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.

Nog verder lezen over Oostenrijk?

Speciaal voor jou geselecteerd

Al gepakt voor je vakantie?
Shop nu

Al gepakt voor je vakantie?

Shop hier alles voor je vakantie naar Oostenrijk en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.
Pechhulp in het buitenland
vanaf7,95per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu15%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Geen gedoe met Zwitserse Franken? Betaal met je ANWB Creditcard! Vraag hem nu alvast aan voor al je vakantie uitspattingen!