Vakantie Stiermarken en Burgenland

Bergachtig en heuvelachtig vol bossen

Stiermarken is een van de grootste maar ook minst toeristische en groenste staten van Oostenrijk. Het is een bergachtig en heuvelachtig gebied vol bossen. In de wouden lopen uitstekende wandel- en fietspaden.

Ook wat kunst en cultuur betreft kun je hier genieten. Zo staan er in de provinciehoofdstad Graz diverse kloosters en burchten. In het oosten van Stiermarken lopen nog veel mensen in klederdracht. In het zuiden kun je goed terecht voor een ontspannende behandeling in een kuuroord.

Attracties en evenementen in Stiermarken en Burgenland

De evenementen in Stiermarken lopen sterk uiteen. Zo zijn er tentoonstellingen over de boerencultuur en over de brandweer. In de kastelen zijn soms familieprogramma's waarbij lokaal handwerk of culinaire producten centraal staan. In de steden zijn popconcerten, opera's en rock & roll bands. In Ausserseerland worden regelmatig ballonvaartwedstrijden gehouden. In het Stiermarkse Thermenlandschap zijn vele dorpjes waarin je kunt baden in heilzaam water of in modder.

Bezienswaardigheden in Stiermarken en Burgenland

Het centrum van Graz, met zijn oude steegjes en pleintjes, heeft vele bezienswaardigheden zoals het Raadhuis, de Dom en het Mausoleum van Ferdinand II. Aan de rand van de stad ligt Schloss Eggenberg, een barok kasteel met markante hoektorens uit de zeventiende eeuw. Bij de stad Semriach vind je de grootste druipsteengrot van Oostenrijk, vijf kilometer lang. In de Eisenertzer Alpen wordt al eeuwen ijzererts gedolven. Een resultaat daarvan de roodbruine Erzberg, een terrasvormige roodbruine berg die eruit ziet als een piramide.

Dorpen en steden in Stiermarken en Burgenland

Irschen ligt in het Drautal, een landelijk gebied. De tweeduizend inwoners tellende gemeente wil met talrijke milieumaatregelen de pure natuur en schone lucht behouden. Zo gebruikt de gemeente zonne-energie en wordt er op tachtig weiden ecologisch verantwoord gewerkt. Irschen biedt zijn gasten meer dan 300 tuintjes met heilzame kruiden en velden vol zeldzame bloemen. Iedereen kan werkcolleges in kruiden volgen of kruidenwandelingen maken. In de winkeltjes kun je ambachtelijke producten kopen zoals schaapswollen pantoffels, kruidenbitters, kruidenhoofdkussens, strobloemen en wilde tijm voor in bad.

Verstilde alpendorpen en wereldse plaatsen aan het meer

In het gevarieerde landschap van Stiermarken zijn veel verschillende dorpen en steden. In de hoge bergen in het noordelijke gebied vind je verstilde dorpen, waar wandelaars en alpinisten graag komen, zoals Ramsau. Het zuiden is bekend als het land van de wijn, waardoor je hier veel wijnhuizen kunt vinden. De hoofdstad Graz is een schitterende stad die in historische waarde kan concurreren met Wenen. Mariazell is de bedevaartplaats van de Habsburgers, waar vele barokke kunstwerken te zien zijn.

Eten en drinken in Stiermarken en Burgenland

In de cafés in Stiermarken zijn een aantal specialiteiten te krijgen en verschillende fietsvriendelijke gerechten en snacks voor tussendoor. Lokale specialiteiten zijn onder meer Spagatkrapfen, Raunggerln en Rumpelnudeln, heerlijke zoetigheden. Vaak kun je ook meedoen aan een wijnproeverij. Maar hoewel er uit het zuidelijke deel van Stiermarken veel wijn komt, is het niet van echt hoge kwaliteit. De appelboomgaarden in het zuiden zorgen voor een overvloed aan appels in dit gebied. Er zijn veel appelgerechten en appellikeur. In Graz zijn ook wereldkeukens te vinden en trendy restaurants.

Kamperen: in het groene hart van Oostenrijk

De provincie Stiermarken is enorm gevarieerd, van hoge bergtoppen, tot vruchtbare, lage heuvels. Toch is er overal veel bos, zeker langs de hoofdrivieren Mur en de Enns en de vruchtbare heuvels in het oosten en zuiden van de provincie. In dit groene hart van Oostenrijk staan vele campings. Je kunt kiezen of je in de buurt van een stad wilt verblijven, op een wintercamping of naturistencamping wilt staan, of een plek waar je je hond mee mag nemen. Er zijn vaak goede technische voorzieningen en veel vrijetijdsmogelijkheden zoals minigolf, tennis, sauna en een buitenzwembad.

Kunst en cultuur in Stiermarken en Burgenland

In 2003 was Graz de culturele hoofdstad van Europa. De stad heeft een prachtige oude binnenstad dat op de Unesco-lijst van werelderfgoederen staat. Ieder najaar wordt er de Stiermarkse Herfst gehouden, een internationaal festival op het gevierd van avant-garde kunst. In het plaatsje Bärnbach staat de Santa-Barbara-kerk dat het stempel van de bekende Oostenrijkse architect en beeldend kunstenaar Hundertwasser draagt. Het heeft ronde vormen en glanzende tegels in bonte kleuren. In het plaatsje Stübing, net buiten Graz, licht het Freilichtmuseum. Dit is een openluchtmuseum met meer dan tachtig originele boerderijen, afkomstig uit heel Oostenrijk.

Natuur in Stiermarken en Burgenland

Stiermarken is een groot en gevarieerd gebied: van hoge alpen met gletsjers in het noorden tot wijnakkers in het zuiden, onder de rivieren Mur en Mürz. Stiermarken is voor het grootste deel bedekt met bossen en is hiermee ook Oostenrijks belangrijkste leverancier van hout. De talrijke appelboomgaarden zorgen voor de appelvoorziening in Oostenrijk. Enkele gebieden liggen erg afgesloten waardoor oude tradities zoals het dragen van klederdracht nog steeds gangbaar zijn. Ramsau is de populairste bestemming van Stiermarken vanwege de ligging aan de Dachstein, een steil massief dat geliefd is bij bergbeklimmers en wintersporters.

Overnachten in Stiermarken en Burgenland

In Stiermarken zijn veel verschillende logeeradressen met allemaal hun eigen charme. Je kunt bijvoorbeeld op een eeuwenoude boerderij overnachten, met uitzicht op hoge bergen met besneeuwde toppen. Of in een statig kasteel waar vroeger de adel verbleef. Of in een 'winzerzimmer' dat staat voor een landelijk verblijf in een van de boerenlandhuizen op de wijnvelden. Je kunt ook kiezen voor een hoog gelegen berghut of voor een romantisch landhuis.

Uitgaan in Stiermarken en Burgenland

In de zomer zijn er op veel plaatsen in Stiermarken feesten in de open lucht. Soms wordt er klassieke muziek of traditionele muziek gespeeld, andere keren worden er internationale hits gedraaid. Op de terrasjes blijft het vaak nog lang gezellig en in veel grotere plaatsen zijn bioscopen. Voor het echte uitgaansleven is Graz de aangewezen plaats. Hier is voor iedereen wel een geschikte uitgaansgelegenheid: van opera en theater tot kinderdisco, casino en dansclub.

Winkelen in Stiermarken en Burgenland

In Graz vind je kledingzaken van bekende merken en grote 'shopping malls'. In de kleinere plaatsen zijn meer traditionele winkels te vinden met producten uit de streek zoals appelgerechten, wijnproducten en alpenkaasjes. Veel winkels zitten in oude panden en getuigen van een rijke geschiedenis. In de kleinere plaatsen zijn meestal sfeervolle straatjes, pleintjes en kleine winkeltjes in fraaie gebouwen. In de kleine dorpen hoog in de bergen vind je de bekende alpenproducten zoals kazen en kruidenbitters.

Zon, water en strand in Stiermarken en Burgenland

Aan het heldere water van het zwemmeer Piberstein vinden watersporters en zwemmers ligweiden, speeltuinen, campings en terrassen. Ook duiken is hier een geliefde bezigheid. In het heuvellandschap tussen Schloss Seggau en bedevaartsoord Frauenberg ligt de Sulmsee, omgeven door wijnranken. Een uitgesproken vakantiegebied met strandbaden en vismogelijkheden.

De Putterersee is het warmste veenmeer van Stiermarken met een temperatuur tot 23 graden en een mooi gelegen plek om te baden en zwemmen. Het veen- en zwavelgehalte zou een helende werking hebben. Kunstmatig aangelegd zwemmeer in het Apfelland met een grote hoeveelheid attracties aan de waterkant zoals glijbanen, speeltuinen, strandbaden, restaurants en bootverhuur. De rivier Salza in de Wildalpen is een ideale plek om te wildwater kajakken of om dat te leren. Het 80 km lange, verlaten dal zal ook natuurliefhebbers aanspreken.

Misschien vind je dit ook leuk:

Praktische informatie Oostenrijk