Salzburgerland, stad en land

Negen tips voor een heerlijke vakantie

Hoe combineer je Mozart, Sachertorte en bergwandelingen in één vakantie? Simpel. Ga naar het Salzburgerland. In het hart van Oostenrijk vind je alles wat dit land zo charmant maakt.

Negen tips voor je vakantie in het Salzburgerland

Sachertorte

Het originele recept vindt zijn oorsprong in die andere mooie Oostenrijkse stad Wenen. Maar in Hotel Sacher, aan de oever van de Salzach, mogen ze de chocoladecake gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur ook maken. Tip: stap niet bij het hotel naar binnen, maar ga naar Café Sacher op de hoek van het hotel.
www.sacher.com

Café Tomaselli

Mannen voor de bediening en vrouwen voor de taartjes. Deze rolverdeling is al 150 jaar hetzelfde bij familiebedrijf Café Tomaselli. Gelegen in het centrum van Salzburg is dit de perfectie plek om even uit te rusten, mensen te kijken en te genieten van Oostenrijkse zoetigheid. Dames in ouderwetse schorten lopen rond met enorme plateaus met lekkernijen. Aanwijzen en smullen maar.
www.tomaselli.at

Pure verwennerij

Na een dagje wandelen in de bergen van Salzburgerland kun je je ultiem laten verwennen in Hotel Nesslerhof. Schitterend, modern hotel met sauna’s, zwembaden, super comfortabele kamers en zalig eten.  Na een paar dagen in Nesslerhof en je gaat als herboren naar huis.
www.nesslerhof.at

Hollersaft

Oostenrijkers drinken zelf het liefst een schnaps als ze top van een berg hebben bereikt. Doet jou dit op je benen wankelen, neem dan een Hollersaft. Vaak zelfgemaakt door de lokale boer. Het is een drankje op basis van vlierbessen, die daar prettig op de bergen groeien.

Oostenrijks ‘kaasplankje’

Voor de hartige trek in de bergen: bestel een Brettljause. Je krijgt een houten plank met een variatie aan lokale producten: brood, verschillende worsten, kazen en zelfgemaakte boter. Spoel het weg met een halve liter hollersaft en je hebt genoeg energie om de hoogste berg te beklimmen.

Bij Mozart thuis

Salzburg is de stad van Mozart. Van chocolade, paraplu’s, koffiemokken tot natuurlijk een museum. Twee zelfs: Mozarts geboortehuis aan de Getreidegasse 9 en het huis waar Mozart later zelf ging wonen aan de Makartplatz 8. Beide geven een goede indruk van het leven van het muzikale wonderkind.
www.mozarteum.at

Poppenspel

Oke, het klinkt wellicht wat oubollig, het Salzburg Marionetten Theater. Maar de handgemaakte houten poppen van soms wel meer dan 100 jaar oud - de jongste komen uit de 3d-printer - hebben werkelijk persoonlijkheid. De houten acteurs treden op in The Sound of Music en in Mozarts Don Giovanni en De Toverfluit.
www.marionetten.at

Van boer naar boer

In het Grossarltal (85 km onder Salzburg) kun je een van de mooiste wandelingen van Oostenrijk maken. De Almenweg brengt je langs 40 boerenbedrijven waar je meer dan welkom bent om te eten en te drinken. Je kunt de wandeling zo lang of kort maken als je zelf wilt.
www.salzburger-almenweg.at

Sauer käse maken

Op 1600 meter hoogte kaas maken. Dat doet de familie Gruber al 400 jaar. ’s Winters woont en werkt de familie in het dorp en ’s zomers wonen ze met hun zeven koeien op de berg. Je kunt op ieder moment van de dag langslopen, grote kans dat Willi verse kaas aan het maken is.

Wie, wat, waar… Salzburgerland

Salzburgerland is een van de negen deelstaten van Oostenrijk. Het barokke Salzburg, de hoofdstad van de deelstaat, is beroemd als de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart. Verlaat je Salzburg richting het zuiden, dan kom je als snel in de groene bergen van Oostenrijk terecht.

Meer informatie over het Salzburgerland

www.salzburg.info of www.salzburgerland.com.