Fietsen door Oostenrijk: de Murradweg

ANWB samen met Het Oostenrijks Toeristenburo

Treed in de voetsporen van de middeleeuwse marskramers. Fiets door een afwisselend landschap en eindig op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije.

De Mur-fietsroute is een rivierfietsroute in het voetspoor van de middeleeuwse marskramers. Die trokken langs de Mur naar het zuiden. De route loopt met de stroom mee door de meest uiteenlopende landschappen van de Alpen, je bent hier in het groene hart van Oostenrijk. Je fietst door een landschap van heuvels, bergweides, meren en rivieren. Zelf vinden de Oostenrijkers de Murradweg de mooiste fietsroute van hun land. Dat zou weleens te maken kunnen hebben met de enorme variatie die je hier tegenkomt: het geheim van de Murradweg is de afwisseling. Zo zit je in de rust van de Lungau, met zijn afgelegen bergboerderijen, zo zit je midden in de gezelligheid van Graz. Graz, de stad met de zuidelijke flair die ook Oostenrijks culinaire hoofdstad is. De route eindigt in de wijn- en sparegio op het drielandenpunt Oostenrijk-Slovenië-Hongarije. 

De hoogtepunten

Niet te missen: Murau, een middeleeuws brouwerijstadje, Judenburg, met het hoogste planetarium ter wereld en een Puch Museum, en natuurlijk Graz, de sterattractie en hippe deelstaathoofdstad. Een oude universiteitsstad met rode daken en een berg culinair erfgoed. Sla zeker ook het moderne Kunsthaus niet over. Pernegg is weer om andere redenen leuk: het ligt in het natuurpark Almenland aan de voet van de beroemde Bärenschützklamm, het mooiste fjord van Oostenrijk.


Cijfers: 457 km tot aan Legrad, in Oostenrijk 370 km van de bron in Salzburg Lungau naar Bad Radkersburg in Stiermarken. 
Soort route: Licht tot gemiddeld zware route van een kleine week. Je fietst lichtjes bergaf over fietspaden langs de rivier de Mur. De eerste dagen wel wat heuvels. 

Bekijk hier alle fietsroutes voor de Murradweg.
Nog (veel) meer goede redenen om in Oostenrijk te gaan fietsen vind je op Austria.info.