Oman: 10 redenen voor een vakantie

Vakantie in Oman. Waarom zou je dat doen? De ANWB zet de 10 voornaamste redenen op een rij.

1. De bevolking van Oman

Geen volk gastvrijer en hoffelijker dan de Omani. Ze praten graag me je en vaak spreken ze uitstekend Engels. Als het even kan onthalen ze je met eten en drinken.

2. De hoofdstad van Oman

Muscat is misschien wel de mooiste hoofdstad van het Midden-Oosten. De kleine, witte stad bestaat uit laagbouw met kleurig metselwerk, poortjes, koepels en mozaïeken. Muscat is met recht ‘een sprookje van duizend-en-een-nacht’.

3. De woestijn van Oman

Een paar uur rijden van Muscat liggen de Wahiba Sands: een overdonderende zandwoestijn. Een nacht slapen in een bedoeïentent in de woestijn is een belevenis. ’s Ochtends opstaan en zwemmen in het woestijnzwembad. Voor het ruige werk: een uurtje raggen over de woestijnduinen in een 4WD.

4. De sultan van Oman

Sultan Qaboes bin Said (70), een mooie man met tulband en sneeuwwitte baard, valt in de categorie goede dictator. In 1970 stootte hij zijn vader van de troon en moderniseerde Oman in rap tempo, zonder tradities uit het oog te verliezen. Hij is niet te ontlopen. Omani zijn idolaat van hem en trakteren je op prachtige, bijna ongelooflijk mooie verhalen over zijn daden.

5. De bergen van Oman

Het imposante Hajargebergte vormt de ruggengraat van Oman. De hoogste berg is 3010 m. Met een 4WD rijd je door een wonderlijke bergwereld met steile grijze wanden, ravijnen en wadi’s, die hier en daar zeker de bijnaam ‘Grand Canyon van het Midden-Oosten’ verdient.

6. De wadi’s van Oman

Wadi’s zijn oases in het soms gortdroge landschap van Oman. Ze bevinden zich in een kloof die permanent vochtig is door een waterbron. Je kunt er picknicken (de nationale hobby in Oman) tussen bloemen, vlinders, bananenbomen en palmen met je voeten in een fris tintelend riviertje. Soms zijn er diepgroene rotspoelen, waarin je kunt zwemmen.

7. De droomstranden van Oman

Omani zijn geen strandgangers. Liever gaan ze picknicken in een wadi. Dat heeft voor toeristen zijn voordelen: de stranden zijn praktisch uitgestorven. Oman telt meer dan 2000 kilometer kustlijn op 3 miljoen inwoners. Vooral bij de hotels vind je veel droomstranden met zacht wit zand en een lichaamswarme, kristalheldere zee. Als we het toch over water hebben: op een paar kilometer van hoofdstad Muscat kun je dolfijnen zien.

8. De soeks van Oman

Een topper is de kleine Muttrah-soek in hoofdstad Muscat. Een kleine levendige wereld vol wierook, kruiden, zilver, kistjes, parfum, sjaals, hoedjes, dolken en gesluierde vrouwen. Voor wie de soeks van Marokko of Turkije is gewend: de verkopers zijn in Oman een stuk minder opdringerig.

9. Autorijden in Oman

Misschien niet het eerste waar je aan denkt: maar in Oman kun je uitstekend zelf auto rijden. Boek thuis een huurauto, pik hem bij de luchthaven van Oman op, en rijd over de uitstekend wegen zelf door het land. Borden zijn in Arabisch en Engels, een kind kan de was doen. Voor de bergen heb je wel een 4WD nodig. 

10. De hotels van Oman

Ja, de luxe en de service van de hotels in Oman vallen vaak in de categorie Arabisch sprookje. Zeker de strandhotels in en rond Muscat. De prijs is er vaak ook naar, maar een pakketreis (vlucht plus hotel met ontbijt) hebben een prima prijs/kwaliteitverhouding. Goedkopere hotels zijn er ook. Vanaf € 60 p.n. heb je een aardig hotel in Muscat.

Bekijk de reizen door Oman van FOX