De 5 regio's van Oman

Van de tropisch groene hellingen rond Salalah tot de diepblauwe fjorden van Musandam, de variatie in Oman is enorm. Het land bestaat uit 5 regio’s: Al Batinah, Adh Dhahirah, Ad Dakhliyah, Ash Sharqiyah and Al Wusta. Elk met haar eigen geschiedenis, landschap en attracties.  

Adh Dhahirah

De regio Adh Dhahirah is een semiwoestijn van de zuidelijke voet van het Al Hajar AI Gharbi-gebergte. De regio bestaat uit drie deelgebieden ofwel ‘wilayats’: Ibri, Yanqul en Dhank. Ibri stad is een van de regionale centra gelegen op ca. 279 km van de hoofdstad Muscat. Wilayat Ibri verbindt het Sultanaat met andere gebieden in het Arabisch schiereiland. Bovendien was het vroeger een kruising voor de karavanen. Ibri heeft veel historische bezienswaardigheden zoals forten en vestingen, waaronder Al Salayf Fort, Ayn Al Hadith en Ayn Al Janah.

Ad Dakhliyah

De Dakhiliyah regio is rijk aan economische en natuurlijke hulpbronnen en heeft tal van toeristische attracties, zoals forten, kastelen, torens, oude woonwijken en historische moskeeën. De Wilayat van Nizwa beschikt over een beroemd en imposant fort, diverse oude moskeeën en een traditionele soek. De oude bergpassen op de hellingen van al-Jabal, al Akhdhar en Jabal Shams bieden uitstekende mogelijkheden voor trektochten en er zijn kampen opgezet voor wandelaars.

Ash Sharqiyah

Deze regio is gelegen in het noordoosten van Oman het kijkt in het oosten uit over de Arabische Zee. De Ash Sharqiyah regio bestaat uit de deelgebieden: Sur, Ibra, Bidiyah, AI Qabil, Al Mudaybi Dima Wa At Taiyyin, Al Kamil Wa Al Wa, Jaalan Bani Bu Ali, Jaalan Bani Bu Hussan, Wadi Bani Khalid en Masirah. Sur is de belangrijkste stad in de regio.

Al Wusta

Deze regio in Oman grenst aan de Indische Oceaan. Al Wusta staat voornamelijk bekend om het grote aantal oliebronnen dat hier te vinden is. De hoofdstad is Hayma en in dit ‘wilayat’ is een groot natuurreservaat waar de zeldzame Arabische luipaard leeft.

Al Batinah

De Batinah ligt aan de kust van de Golf van Oman en wordt aan de andere zijde begrensd door de uitlopers van de Westelijke Hajar-bergen in het westen.

Bekijk de reizen door Oman van FOX