3x echt héél bijzonder Oman

In Oman zijn er veel bijzondere dingen te zien. Van prachtige natuur tot bijzondere markten en alles daartussen. Wij geven jou hier alvast drie voorzetjes.  

Schildpadden in Ras al Jinz

Jaarlijks krabbelen ruim vijftienduizend schildpadden de zandvlaktes van Oman op om eieren te leggen. De beestjes komen uit de Rode Zee en de Arabische Golf naar de nestelgebieden Ras al-Hadd, Ras al Jinz, Muscat en het eiland Masirah. De dieren, waaronder de zeldzame groene zeeschildpad en karetschildpad, zijn tussen september en november op de stranden te vinden. De nestelgebieden zijn allemaal beschermd en stranden kunnen enkel onder begeleiding van een gids bezocht worden.

In 2008 is het Ras al-Jinz schildpadproject in het Ras al Hadd Nature Reserve gestart. Vanaf hier kunnen liefhebbers onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen de schildpadden van dichtbij bekijken en daarnaast aan een archeologische tour deelnemen. Ook een bezoek aan het historisch archeologisch museum, onderzoekscentrum en de bibliotheek behoren tot de opties. Als je geluk hebt zie je ook dolfijnen, deze vriendelijke zoogdieren zijn het hele jaar door te spotten, onder meer vanuit de haven van Muscat. 

Dimaaniyat Islands Nature Reserve

Ten noorden van Muscat liggen de negen Dimaaniyat Eilanden. Rond de kleurrijke koraalriffen leven naast dolfijnen en schildpadden ook talloze vissoorten. Vanwege het diverse zeeleven zijn de wateren rond de eilanden vooral bij duikers zeer populair. De riffen en haar bewoners rond de eilanden staan onder bescherming van UNESCO. Er gelden strikte regels voor (lokale) vissers en er wordt volop milieuonderzoek gedaan in het gebied.

Op de eilanden wonen geen roofdieren zoals vossen, katten en honden. Slangen doen zich wel eens tegoed aan een schildpaddenei. Ook een ontmoeting met een haai (waaronder de luipaardhaai) is niet uitgesloten. Voor mensen die liever op het land blijven is er ook genoeg natuurschoon te bewonderen. Vooral vogelspotters kunnen hun hart ophalen. Veel trekvogels nestelen zich in de zomer op de eilanden, waaronder sternen, visarenden en diverse tropische vogels.

Vrouwenmarkt in Ibra

Iedere woensdag staat de soek in het plaatsje Ibra in het teken van de vrouw. Alle verkopers zijn vrouwen, de kopers ook. De basis voor de vrouwenmarkt is gelegd in 1987, toen zwangere vrouwen uit Ibra en omgeving elke woensdag in het ziekenhuis terecht konden op het spreekuur. Dit spreekuur trok vrouwelijke verkopers aan die kansen zagen om hun waren te verkopen. De gemeente stelde naast het ziekenhuis een stuk grond ter beschikking waar de vrouwen hun kraampjes gratis mochten opzetten.

De producten, die ooit enkel eigengemaakt waren, komen tegenwoordig ook uit Dubai en Azië. Mannelijke producten zijn er te vinden, maar de voornaamste koopwaar is gericht op vrouwen. Parfums, olie, saffraan, rozenwater, wierook, medicijnen, geneeskrachtige kruiden, sjaals en handtassen en babykleding; het is er allemaal te vinden. Op de kledij passen verkoopsters soms ter plaatse traditionele borduursels aan. Mannen mogen niet naar binnen bij de overdekte vrouwensoek. Zij kunnen terecht bij de algemene soek waar zowel mannen als vrouwen kunnen winkelen.

Bekijk de reizen door Oman van FOX