Met een tolbadge (toll tag of OBE on board equipment) aan de binnenzijde van je voorruit kun je op een gemakkelijke manier tol en veergeld betalen in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Het systeem werkt bij bruggen en wegen van diverse tolmaatschappijen en bij veerdiensten tussen Denemarken en Duitsland. Er zijn verschillende tol service providers (toldienstverleners), waar je vaak een aanzienlijke korting bij gebruik van een tolbadge krijgt.
De tolbadge is online onder meer verkrijgbaar bij AutoPass, EasyGo en Autopassferje (voor veerdiensten). Via deze toldienstverleners kan je een gebruiksovereenkomst aangaan voor een tolbadge. Het verschuldigde bedrag wordt via de tolbadge afgeboekt van je (creditcard)rekening. Op de websites van deze aanbieders vind je uitgebreide informatie en bestelmogelijkheden.
Via autopass.no en easygo.com vind je een overzicht van verschillende toldienstleveranciers. Bij de volgende Noorse leveranciers wordt automatisch een korting verrekend bij gebruik van een tolbadge: Flyt, Fremtind Service en SkyttelPASS. Deze aanbieders zijn vergelijkbaar in voordelen en voorwaarden. Zo kunnen kortingen wel oplopen tot 20%. Andere leveranciers bieden vaak ook nog aparte kortingsregelingen aan, echter zijn deze veelal gericht op frequente gebruikers en daardoor niet voordeliger voor vakantiegangers. Let op: de Deense tolbadge Brobizz is niet meer bruikbaar in Noorwegen.
Bij gebruik van een tolbadge volg je bij het naderen van een tolstation of veerdienst de borden Bizz of AutoPass. Het tolbedrag wordt dan via de tolbadge automatisch afgeboekt van je rekening.
Let op: deze tolbadge is niet bij de ANWB te koop.
Als je in Noorwegen een tolweg nadert, kun je gewoon doorrijden. Camera’s boven de weg registreren het kenteken van je voertuig, niet dat van de aanhangwagen of caravan. De rekening wordt binnen vier tot soms wel acht maanden thuisgestuurd. Voor deze service worden geen extra kosten berekend. Als je de rekening niet op tijd betaalt, volgt een herinnering met een toegevoegde boete van NOK 300. 1 kroon is ongeveer 10 cent. Voer wel de voertuiggegevens in via epass24.com zodat het juiste tarief berekend wordt. Hiervoor is geen Epass24-account nodig. Je kunt ook na thuiskomst alsnog een account aanmaken (zie registratie vooraf). Je krijgt dan meteen een overzicht van de gemaakte kosten.
Bij een klein aantal tolstations mag je niet gewoon doorrijden maar moet je contant in Noorse kronen of met pinpas betalen. Wie hier niet stopt en betaalt, riskeert een boete van NOK 300.
Let op: Bij gewoon doorrijden geldt het hoogste tarief. Komt het voertuig in aanmerking voor een verlaagd tarief, bijvoorbeeld een elektrische auto, dan kun je er beter voor kiezen om je voertuig van te voren te registreren of een tolbadge aan te schaffen.Â
Je kunt je voertuig vooraf aanmelden voor het automatisch betaalsysteem (Visitor’s Payment) door een Epass24-account aan te maken op epass24.com van het Zweedse bedrijf Park Trade Europe. Voer de voertuigggevens in op epass24.com zodat het juiste tarief berekend wordt. Het account geeft direct inzage in de gemaakte kosten per traject.
Stoppen bij een tolweg is niet nodig, je kenteken wordt met camera’s gescand en de factuur wordt opgestuurd.
Let op: Een Epass24-account levert geen korting op, een tolbadge wel.