Noorwegen: leuk voor het hele gezin!

ANWB samen met Pharos Reizen

Noorwegen is een geweldige wandelbestemming, maar ook de kids vermaken zich prima in het fjordenrijke land. Wat dacht je van een ritje met een van de steilste treinen ter wereld en een excursie naar het Vikingschip Museum? Onze leukste 'kindproof' tips. 

1. Jostedalsbreen: hiken over een supergletsjer

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Ooit over een gletsjer gewandeld? In Noorwegen kun je zelfs kuieren over de grootste ijskap van het Europese vasteland. De Jostedalsbreen is bijna 500 km2 groot, 60 km lang en 600 meter dik. Cijfers waar je stil van wordt. Onder leiding van een gids kun je een gletsjerwandeling maken, of bekijk zelf een van de 29 gletsjertongen aan de rand van de ijskap. Spannend met een Hoofdletter!

2. Bø Sommarland: spetteren in een waterpark

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Je verwacht een waterpretpark eerder in Spanje dan in het - niet altijd zonnige - Scandinavië. Toch is Bø Sommarland een serieuze hit in het land van de Middernachtzon. Je kunt je heerlijk vermaken in dit geweldige attractiepark in Bø i Telemark, op zo'n twee uur rijden vanaf Oslo. Ga bijvoorbeeld surfen op Europa's grootste kunstmatige golf. Of laat je ronddraaien in een gigantische watercentrifuge.

3. Lillehammer bobsleebaan: roetsjen met 100 km/uur

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Er is geen betere plek dan het Olympische Park in Lillehammer om in een bobslee van een berg af te roetsjen. Dat gaat hier met 100 kilometer per uur, dus houd je vast! Het leuke is dat je gewoon middenin de zomer kunt bobsleeën. In de zogenaamde 'wielbob' ervaar je een echt 3G-gevoel. En het allermooiste is: je kunt deze sensatie met 3 personen delen in het supersnelletje karretje.

4. Flåmsbana: supersteil de berg op

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Zwitserland heeft zijn Bernina Express, Noorwegen zijn Flåmsbana. En - hemeltjelief - wát een spectaculaire treinrit biedt het bergspoor van Flåm naar Myrdal. In krap 20 kilometer stijg je maar liefst 865,5 meter, waarmee de Flåmsbana een van de steilste spoorlijnen ter wereld is. En je rijdt ook nog door 20 tunnels, die in een prachtstreek zijn uitgegraven. Waar vind je dat nou?

5. Nærøyfjord: kajakken in mooiste fjord

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Sommigen beschouwen het Nærøyfjord als het mooiste fjord van Noorwegen. Nou ja, het is in elk geval een van de allermooiste fjorden. Ga 's kajakken tussen de besneeuwde bergtoppen, watervallen en eenzaam gelegen boerderijtjes. Net een sprookje! Terecht staat het fjord op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kunt de kanotocht met begeleiding van een gids maken (vanuit Gudvangen).

6. Bergen: met bijzonder kabelspoor naar de top

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Bergen is een van de leukste stadjes van Noorwegen - met een beroemde vismarkt en nóg beroemdere vrolijk gekleurde huizen uit de Hanzetijd. Al dat moois kun je van bovenaf bekijken. Pak gewoon vanuit het centrum de Fløibanan, een soort kabelspoor die je in 5 tot 8 minuten 320 meter boven zeeniveau brengt. Verwen jezelf met een topuitzicht (en wat lekkers in het panoramacafé)

7. Langedrag Wildlife Park: dansen met wolven

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Nee, je mag de wolven niet aaien. Maar er zijn weinig andere plekken waar je zo dicht bij de lynxen, wolven, bergvossen en andere wilde dieren kunt komen dan in het Langedrag Wildlife Park. Knuffelen met schattige wilde varkentjes mag dan weer wel. En de ponyrit is ook best gaaf! Het boerderijencomplex biedt door zijn hoge ligging een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en meren.

8. Zuid-Aurdal: raften op een wilde rivier

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Het is één groot outdoorfeest in Zuid-Aurdal. Naast wandelen en mountainbiken kun je hier fantastisch raften. Op een wilde rivier - de Begna - die ook weer niet te wild is. Iedereen vanaf 5 jaar kan zijn eigen wildwateravontuur in de stoere Zodiak-boot beleven. In krap drie uur ben je een enorme ervaring rijker en daarna wil je nog maar één ding: nóg een keer de woeste golven op.

9. Oslo: daar komen de Vikingen!

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

We weten eigenlijk weinig van Vikingen, behalve dat het Noormannen waren die per schip rooftochten hielden. En om die schepen gaat het nu. Want die waren heel bijzonder voor de tijd waarin ze werden gebouwd (790 tot 1100). Door hun accolladevorm waren ze namelijk supersnel! In het Vikingschip Museum in Oslo kun je een aantal zeer zeldzame exemplaren bewonderen.

10. Geirangerfjord: bewonder de watervallen

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Cruisetoeristen slaken vaak een gilletje als ze de majestueuze Geirangerfjord binnenvaren. Zijn het de superhoge rotswanden die 1400 meter boven het water uitrijzen, of de imponerende watervallen? Waarschijnlijk een combinatie van beide. Tip: ontdek het fjord met de veerboot die van Geiranger naar Hellesylt vaart. Tópzicht op de watervallen De zeven zusters en De Bruidssluier.