Hurtigruten: per boot naar de poolcirkel

‘De mooiste bootreis ter wereld’ zou het zijn: al ruim een eeuw vaart de Hurtigruten in een week van hanzestad Bergen langs de Noorse fjorden en over de Poolcirkel naar ijskoud Kirkenes. Scheep mee in voor een cruise per postboot.

Vertrekpunt Bergen

Finnmarken staat in witte letters op een rode bies geschilderd. Het vlaggenschip van de Hurtigruten is 138 meter lang, negen dekken hoog en biedt plek aan duizend passagiers. Bergen is een veelbelovend vertrekpunt. Ooit was dit de belangrijkste Hanzestad van Noord-Europa, waar nu de middeleeuwse houten pakhuizen aan de oude haven nog van getuigen. Vanuit Bergen zetten we koers richting de Noordkaap.

De volgende ochtend varen we pal langs de kustlijn met diepe fjorden en hoge bergen, met aan de voet ervan stille poppendorpjes van een handvol houten huisjes en een kloek kerkje.

Een dag doet de Finnmarken over de tocht van Ålesund naar Ålesund via de koning der fjorden; een ommetje van honderd kilometer in de smalle Storfjord, de smallere Sykkylvsfjord en de smalste Geirangerfjord. Vanuit toeristendorp Geiranger, op de kop van de fjord, worden we over een bochtige bergweg per bus vervoerd naar een uitzichtpunt. Hier vandaan worden alle ansichtkaarten van de Geirangerfjord gefotografeerd.

 

De Finnmarken, geen gewone cruise

‘Dames en heren, goedemorgen’, klinkt het uit het plafond. Over enkele ogenblikken leggen we aan in Trondheim.’ Na Oslo en Bergen de derde stad van Noorwegen. De Nidaroskathedraal, een houten zomerpaleis en pakhuizen op palen in de rivier; wie zich haast, ziet het in een ochtend. Maar goed ook, want Trondheim smaakt naar meer, maar de scheepshoorn klinkt alweer.

Bij een gewone cruise is het vaarschema aan de bestemmingen onderdanig; ’s nachts wordt er gevaren, zodat er overdag tijd is om te luieren op het strand of een excursie te maken. Maar dit is geen gewone cruise. Naast toeristen zijn er net zoveel Noren aan boord, die het schip gebruiken als openbaar vervoer, gewoon om van A naar B te komen. In het vooronder is plek voor auto’s en in elke haven wordt vracht gelost en geladen. De Finnmarken is geen cruiseboot, vrachtschip of veerdienst, maar alledrie in één.

Die functie vervult de Hurtigruten al ruim een eeuw. In 1898 waren er nog nauwelijks wegen en was de boot het snelste vervoermiddel naar de afgelegen dorpen en gehuchten langs de grillige kust. Dat is het nu vaak nog en dus vaart een vloot van elf schepen van Bergen naar Kirkenes, een reis van 2500 kilometer, langs dertigduizend eilanden en met tussenstops in 34 havens. Dag in dag uit, op en neer, weer of geen weer.

Passeren van de poolcirkel

Vroeg uit de veren voor een volgend hoogtepunt: tussen Nesna en Ørnes passeren we de poolcirkel, de denkbeeldige lijn rond de wereldbol waarlangs de zon één dag per jaar niet opkomt en één dag per jaar niet ondergaat. Meer dan een stalen globe op een onbewoond eilandje is er niet van te zien, maar voor veel passagiers is het een magisch moment.

Svolvær, aan de met kabeljauw gevulde Vestfjord, lijkt een Lego-dorpje aan de voet van de ‘Svolværgeit’, een vijfhonderd meter hoge berg met twee ‘hoorns’ als toppen. Een puike plek om te blijven plakken, maar binnen het uur is de Finnmarken alweer klaar voor vertrek.

Ruim driehonderd kilometer boven de poolcirkel – ter hoogte van Alaska en Siberië – ligt Tromsø, met de noordelijkste bierbrouwerij ter wereld, de noordelijkste kathedraal en de noordelijkste moskee, het noordelijkste symfonie-orkest en voetbalelftal, het noordelijkste planetarium, de noordelijkste hortus en, jawel, de noordelijkste Burger King. ’s Zomers schijnt hier de middernachtzon, ’s winters is dit de beste plek om het poollicht te zien.

Keerpunt Kirkenes

We stomen in volle vaart over de IJszee richting eindpunt Kirkenes. We zijn hier noorderlijker dan Zweden, Finland en zelfs Sint-Petersburg. En dichter bij de Noordpool dan bij Bergen. Rusland ligt op loopafstand. Ooit was dit grensdorp tot de tanden bewapend, sinds de val van het IJzeren Gordijn is Kirkenes verzonken in een permanente winterslaap.

Kirkenes voelt als het einde van de wereld, een gepast eindpunt van een epische reis. Net buiten het dorp bezoeken we het Grensmuseum en werpen we een snelle blik op het Sneeuwhotel. Dan maken we net als de Finnmarken rechtsomkeert, zij het per vliegtuig.

Bekijk alle reizen naar Noorwegen met ledenvoordeel

Bekijk ook de rondreizen door Noorwegen van onze reisdochter Pharos