Actief in Noorwegen

Een béétje bewegen behoort niet tot de Noorse volksaard. Nee, ze zijn hier dol op kilometerslange wandelingen, stoere fietstochten, kajakken op een woeste rivier of skiën met een toch wel aardige moeilijkheidsgraad. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. 7 x stoer in het Noorse fjordengebied.     

1. Wandelen: op naar de top!

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Wat een rust! Wat een ruimte! Niet voor niets is Noorwegen een van de belangrijkste wandelbestemmingen in Europa. Niet zelden gaat de wandeling (letterlijk) naar de top: de wandelroutes naar de Preikestolen en Trolltunga zijn vermaard. Zeer populaire wandelstreken zijn de Hardangervidda en Jotumheimen. Ga je in het voor- of najaar, dan ervaar je pas hoe het stil het kan zijn.

2. Skiën en langlaufen: sneeuwpret tot in de zomer

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Dankzij twee skigebieden op een gletsjer kun je in Noorwegen tot in de zomer genieten van de sneeuw. En dat is niet het enige wat de Noorse wintersport zo bijzonder maakt. Geen hossende feestgangers tijdens de après-ski, maar rust en gemoedelijkheid. De belangrijkste skigebieden in Fjord-Noorwegen vind je in Voss, Myrkdalen, Sirdal, Sogndal, Sognefjord, Strandafjellet en in de Alpepass-regio.

3. Fietsen: niet alleen bergóp

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Noorwegen is - zeg maar - niet bepaald een vlakke Hollandse polder. Toch trekt het bergachtige landschap jaarlijks tienduizenden fietsfanaten. Dankzij een afwisselende natuur en uitstekende wegen kan het hele gezin in Noorwegen een leuke fietsvakantie beleven. Populaire fietsroutes in het fjordengebied zijn de Rallarvegen, Atlantische Weg en de Trollstigen bergweg.

4 Kajakken en kanoën: fjordentocht

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Hoe spannend is het om tussen loodrechte rotswanden in een nauw fjord te kanoën? Het prachtige Nærøyfjord, UNESCO Werelderfgoed, biedt je die mogelijkheid. Maar je kunt ook kajakken op zee - voor de kust van Helgeland in het Noorse noordwesten. En wat doen de Noren zelf? Die pakken hun kano en gaan lekker peddelen op een van de duizenden meertjes. Relaxed!

5. Raften: avontuur in de wildernis

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Aan uitbundige rivieren geen gebrek in het land van de kraakverse zalm. Veel rafters hebben de Noorse rivieren dan ook op hun wildwaterbucketlist staan. De beroemdste raftingrivier is de Sjoa, maar je kunt je ook uitleven op de rivier Voss in West-Noorwegen. Gelukkig zijn er nog veel meer locaties waar je kunt raften, van Mandalselva in het zuiden van Noorwegen tot Driva in Trøndelag.

6. Bergklimmen: probeer de ijswaterval!

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Met zoveel bergen om je heen moet je wel een zwak hebben voor bergsport. De gewone Noor is tegenwoordig ook uitgerust met stijgijzers en karabiners. Waar kun je heen voor een potje klimmen? Romsdalen wordt ook wel het alpine hart van Noorwegen genoemd. Prima keus dus. Wil je een heel bijzondere ervaring, beklim dan een bevroren waterval (in bijvoorbeeld Eidfjord of Rjukan). Maak wel gebruik van een gids.

7. Gletsjertocht maken: unieke ervaring

Vakantie Noorwegen, rondreis Noorwegen en Noorse fjorden

Heb je alles al gedaan in je leven, dan zit er niks anders op dan...een gletsjerexcursie maken. Jazeker, Noorwegen telt zoveel beroemde ijskappen dat een gletsjermuseum (in Fjærland) niet uit kon blijven. Een van de populairste gegidste wandelingen is die op de Jostedalsbreen. De grootste ijskap van het Europese vasteland is bijna 500 km2 groot, 60 km lang en 600 meter dik. Petje af!