Zware bosbrand in Noord-Portugal

Bij een grote bosbrand in het midden van Portugal zijn in de nacht van zaterdag op zondag tientallen mensen om het leven gekomen. Veel van de slachtoffers werden in hun auto verrast door de vlammen.

Brandweerlieden hebben woensdag in Portugal de belangrijkste brandhaard weten te blussen. Er zijn volgens de autoriteiten nog wat kleinere plekken waar brand woedt in andere gebieden, maar het ergste leed lijkt geleden.

De grootste brand ontstond zaterdag, vermoedelijk door een blikseminslag. Het vuur verspreidde zich razendsnel. Door de verschillende branden kwamen tientallen mensen om het leven. Hulpverleners voerden meer dan honderd gewonden naar ziekenhuizen af.

Het grootste rampgebied ligt op ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Het was de grootste brand die ooit op het Iberisch Schiereiland woedde. Vermoedelijk is ruim 40.000 hectare bos door het vuur verwoest.

ANWB Reis- en/of Annuleringsverzekering

Is er sprake van een natuurramp in het gebied waar je op vakantie bent of naar toe gaat? Wij kunnen ons voorstellen dat je dan vragen hebt over jouw Reis- en Annuleringsverzekering.
Bekijk meest gestelde vragen over ANWB reis- en annuleringsverzekering

Drie dagen van nationale rouw

De Portugese overheid heeft drie dagen van nationale rouw ingesteld om de slachtoffers van de grote bosbrand te herdenken.

De autoriteiten in Portugal hebben de oorzaak van de verwoestende bosbrand ontdekt: een blikseminslag.

Tekst en foto: ANP/DPA

Zie ook

Niemand hoopt het ooit mee te maken, maar het kan gebeuren: een brand op de camping, in het recreatiepark of in de natuur. Weten hoe je een brand kunt voorkomen en wat je moet doen als er toch een natuurbrand is kun je lezen in ons dossier.

Dossier natutuurbranden