Dag, zomer van 2015!

Dit was vakantie bij de ANWB deze zomer...

Voor de meeste Nederlanders zit de vakantie er weer op. De scholen zijn begonnen, mensen gaan weer aan de slag. De ANWB blikt terug op de zomer van 2015. Van boze boeren in Frankrijk tot extreme weersomstandigheden.

Extreme zomer

Het zomerweer in Nederland was er één van extremen: van een hittegolf, enkele dagen nachtvorst, windhozen, een forse brand in een caravanstalling en een heftige storm gevolgd door bijna twee dagen onafgebroken regen en zelfs hagelstenen als golfballen. Ondanks het wisselende weer kijken campingeigenaren in Nederland tevreden terug op het seizoen. De ANWB registreerde zo’n 69% meer online campingboekingen in binnen- en buitenland. Leuk feitje: Kampeerders hebben liever een koude douche dan geen WIFI op de camping...

Openluchttheaters populair

Bij het Land van ANWB kochten 48.000 mensen een ticket voor een attractiepark of dierentuin en is er een toenemend bezoek aan openluchttheaters. Het Schoonste strand is dat van het Zeeuwse Domburg. Een televisieserie die verslag doet van een kampeerreis door Griekenland trok per aflevering tegen de twee miljoen kijkers.

We kunnen niet zonder....gratis routekaarten

Twee miljoen gratis routekaarten gingen over de toonbank van de ANWB-winkels. De routekaart van Tsjechië is helemaal op. In het digitale tijdperk blijven routekaarten zeer populair. Hardlopers waren de routekaarten Frankrijk/België/Luxemburg en Duitsland Midden/Zuid.

Boze Franse boeren

Boze Franse boeren hinderden het vakantieverkeer. Tijdens de protesten ziet @ANWB Europa het aantal volgers verdubbelen ten opzichte van het begin van de zomer van 14.000 naar 28.000. Op het hoogtepunt van Zwarte Zaterdag stond er in Frankrijk 970 kilometer file. Kinderen speelden ANWB Achterbankbingo in de auto of in het vliegtuig. De bingokaarten werd maar liefst 58.000 keer gedownload.  

Stijging bij ANWB Alarmcentrale

De ANWB Alarmcentrale bood 10% meer hulp door aan voertuigen en vakantiegangers. De meest voorkomende meldingen van letsel zijn maag-darmproblemen, infecties en oorontstekingen. Zestien wegenwachten hielpen leden met autopech in Frankrijk en Italië. Auto’s haperden of starten helemaal niet. Ook waren er veel koelingsproblemen. Want het was soms bloedheet in de populaire vakantielanden. In Duitsland krulde het asfalt zelfs op door de hitte. Gelukkig ontstonden er geen hevige bosbranden die vakantiegangers teisterden.

Populaire items op anwb.nl afgelopen zomer

Paspoort wel of net afgeven op vakantie?
Veilig WiFi in het buitenland?
Hoe hard mag je rijden met de caravan?
Wat moet er verplicht mee in de auto?