Chique Malibu herstelt 'vergane strandglorie'

Ruim 120 eigenaren van huizen aan een beroemd strand in het Californische Malibu stoppen samen omgerekend 28 miljoen euro in een project om het grotendeels weggeslagen zandstrand kunstmatig te herstellen. The Los Angeles Times berichtte maandag dat de autoriteiten deze maand hebben ingestemd met het unieke particuliere initiatief.

Het strand dat Broad Beach heet, is niet zo breed zoals de naam lijkt aan te geven. Vele jaren van stormen en hoge waterstanden hebben de kustlijn van zand en duinen afgekalfd.

Smalle kuststrook bij MalibuDe eigenaren van de circa 1,8 kilometer lange chique kust, inclusief de acteurs Dustin Hoffman en Pierce Brosnan, willen hun 'beach' terug en er wordt naar schatting tien jaar aan gewerkt. Onderdeel van het project is veel zand halen uit de streek circa 30 kilometer ten noorden van Malibu. Het nieuwe duin wordt voor de zekerheid op een grote stenen zeewering aangelegd.

,,Wij financieren het herstel van de kustlijn helemaal zelf'', zei zakenman Michael Strick trots tegen The Los Angeles Times. Hij kocht er een vakantiehuis in 1999 toen het strand van Broad Beach nog breed en erg in was. Een topman van de plaatselijke kustcommissie, Jack Ainsworth, omschreef het initiatief voorzichtig als ,,een proefproject dat te maken krijgt met de grillen van de klimaatverandering''. Er komen nog hardere stormen en en hogere waterstanden, schatte Ainsworth

Sommigen vrezen dat de huiseigenaars hun geld in het stormachtige water weggooien. De deelnemers, inclusief tv-producer Steven Levitan en miljardair Patrick Soon-Shiong, vertrouwen er echter op dat hun huizen net als in de jaren zeventig weer door 15 tot 23 meter zand en duinen van de zee zullen worden gescheiden.