Grote schoonmaak op Mount Everest

Nepal is troep zat

Nepal wil een einde aan de troep die bergbeklimmers achterlaten op Mount Everest. Alpinisten die niet terugkomen met ten minste 8 kilogram aan afval krijgen een boete van 4000 dollar (ruim 3500 euro). 

De wet, die vorig jaar werd ingevoerd, wordt dit jaar strenger gehandhaafd. Dat zei Ang Tshering Sherpa van de Nepalese bergbeklimmersbond woensdag.

Het jaarlijkse klimseizoen is van maart tot mei. Zo'n driehonderd mensen beklimmen dan de hoogste berg ter wereld, maar ze laten daarbij een hoop troep achter. Behalve gebroken ladders, tentjes en luchtflessen is er ook vooral poep op de berg te vinden.

De uitwerpselen zorgen voor een ,,onaangename geur'' als de sneeuw verdwijnt, zei Sherpa. Het is ook een gezondheidsrisico voor de bewoners van de regio die afhankelijk zijn van de rivieren die door het bergwater worden gevormd.

De organisatie Eco-Everest houdt sinds 2008 elk jaar een 'schoonmaakexpeditie'. De teams hebben bij elkaar al zo'n 15.000 kilo afval opgehaald, maar het is niet duidelijk hoeveel er nog ligt.