Autovakantie? Neem je reservesleutel mee

De hulpverleners van de ANWB Alarmcentrale krijgen geregeld telefoontjes van vakantiegangers waarvan de autosleutel verloren of gestolen is en een reservesleutel niet voorhanden was.

De hulpverleners adviseren reizigers om de reservesleutel van de auto mee te nemen op vakantie. Als het meezit duurt het drie dagen voordat de bestuurder weer kan instappen als je de reservesleutel niet bij je hebt. En dat is voor zoiets ogenschijnlijk kleins een hinderlijke tijdvreter en verstoring van de vakantie.

Voor auto’s met een verloren sleutel  wordt allereerst geprobeerd de reservesleutel uit Nederland te halen. Lukt dat niet dan wordt er een nieuwe sleutel aangevraagd. Daarvoor moet een berger de auto naar een officiële merkdealer brengen. Ook zijn er officiële papieren nodig zoals het kentekenbewijs en een identiteitskaart of paspoort.

Verlies geen vakantietijd

Ook voor afgesloten auto’s met-de-sleutel-er-nog-in kost het in het buitenland veel tijd voordat de bestuurder weer kan rijden. In Nederland slaagt de Wegenwacht in er in een mum van tijd in om de meeste auto’s zonder schade open te krijgen. Buitenlandse bergers en garages zijn daar beduidend minder succesvol in. Lukt het niet, dan zal er een ruit aan gaan. Die daarna weer moet worden vervangen. Ook dat kost tijd.

Tips om sleutelproblemen te voorkomen in de vakantie

  • Zorg dat je twee sets autosleutels hebt. Bewaar deze apart en niet in de auto.
  • Probeer de sleutels voor vertrek uit, zodat je zeker weet dat ze werken.
  • Maak kopieën van kentekenbewijs en identiteitspapieren. Als de originele bewijzen met de sleutels verloren zijn gegaan kan hiermee een nieuwe worden aangevraagd.
  • Neem een reserve batterij mee voor  je sleutel. Ook die niet in je auto bewaren

Goed voorbereid op reis

Zorg dat je deze vakantie heel ontspannen op reis gaat met de ANWB! Bekijk onze informatie Reisvoorbereiding en je weet zeker dat je niets vergeet. Van inpaklijsten tot lokale verkeersregels, van vereiste reisdocumenten en vignetten tot de leukste reizen.

Bereid je vakantie voor