7 festivals waar je vies van wordt

Op veel festivals hoort een beetje vies worden erbij, maar toch is het fijn als je nog een beetje toonbaar bent. Geloof het of niet, bij de volgende festivals is het juist de bedoeling goor, smerig en besmeurd te raken.

1. La Tomatina – Buñol, Spanje

We beginnen bij het meest bekende ‘vieze festival’. Duizenden tomaten vliegen iedere laatste woensdag van augustus door het dorpje Buñol, in de buurt van Valencia. Oorspronkelijk was het gooien van tomaten een protestactie, maar door de jaren heen groeide het uit tot één van de populairste festivals van Spanje. En iedereen mag meedoen, mits je een kaartje koopt. Wel even een duikbrilletje halen.

2. Klieren met kleuren – India en Nepal

Is tomatenrood niet genoeg? Ga dan richting het Indiase Holi festival, ook bekend als het Festival of Colours. Deelnemers aan het van origine Hindoestaanse feest bekogelen en besmeuren elkaar met gekleurd poeder en water. Er is daarnaast veel muziek, dans en eten. Holi wint aan populariteit in de rest van de wereld; in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en ook Nederland kun je deelnemen aan ’s werelds kleurrijkste ‘vieze festival’.

3.  Mud bath anyone? – Boryeong, Zuid Korea

Het modderfestival van Boryeong is eigenlijk een grote schoonheidsbehandeling. De mineraalrijke modder is een belangrijk streekproduct in Boryeong en het festival is in het leven geroepen om de boel eens flink te promoten. En hoe doe je dat beter door mensen helemaal los te laten gaan op modderglijbanen, worstelpoelen en skihellingen van blubber.

4. Sinaasappelslag – Ivrea, Italië

Een wat pijnlijker smerig festival is het sinaasappelgevecht in Ivrea. De inwoners van het Noord-Italiaanse stadje simuleren een opstand tegen de troepen van een middeleeuwse tiran. Verschillende groepen bekogelen elkaar, niet al te zachtzinnig, met kilo’s sinaasappels. Als buitenstaander mag je het slagveld betreden, maar het dragen van de speciale rode beschermhoed - de Berretto Frigio -  is vereist. Zo zorg je voor bescherming en de rest bekogelt jou niet bewust. Tenzij je zelf begint met gooien... 

5. Get the cheese! – Brockworth, Verenigd Koninkrijk

Oke, vies worden is hier niet het doel, maar het gebeurt zonder twijfel. Hoe het werkt? Men neme een kaas. Die smijt je van de steile Coopers Hill. Vervolgens ga je met zo’n honderd mensen achter de kaas aan rennen. Gevolg: iedereen struikelt en dendert met een noodgang van de helling af. Wie de kaas te pakken krijgt, heeft gewonnen. Iedereen boven de 18 jaar mag meedoen. Nu maar hopen dat je reisverzekering ‘achter een kaas aan hollen’ dekt.

6. Batalla del Vino – Haro, Spanje

Wat hebben Spanjaarden toch met elkaar ondersmeren? Alsof tomatenvlekken al niet lastig genoeg zijn, gaan de inwoners van Haro nog een stapje verder en kieperen karaffen en flessen wijn over elkaar heen. Het stadje kleurt paars tijdens dit onderdeel van het jaarlijkse wijnfestival, waar gelukkig ook genoeg geproefd en gefeest kan worden

7. Thais waterballet – Thailand

Na al dat gesmeer, gekieper, gegooi, geworstel en gerol is het fijn om je weer helemaal schoon te spoelen. Het is Thais nieuwjaar. Supersoakers, tuinslangen en emmers stromen vol. Nergens in het land ben je meer veilig. Om alles wat slecht is weg te spoelen, beschieten, bespuiten en bekogelen de Thailanders elkaar met liters water. Let goed op wanneer je in Thailand bent; de datum van nieuwjaar wijzigt nogal eens. En toeristen zijn natuurlijk een ontzettend leuke prooi…