Nederlanders onder vermisten Nepal

Tot op heden geen contact geweest met groep bergbeklimmers

In het gebied in Nepal dat is getroffen door een sneeuwstorm zijn ook Nederlanders. Dat meldt Reisorganisatie Snow Leopard Adventures, die reizen naar Nepal organiseert.

De reisorganisatie zegt op dit moment vijf groepen in het gebied te hebben. Met vier daarvan is contact geweest en daar is iedereen veilig, aldus een woordvoerder. Met één groep van drie Nederlandse vrouwen, die bezig waren aan een rondtocht in het Dhaulagiri-gebergte, is tot op heden geen contact geweest.

Volgens een woordvoerder van de Haagse reisorganisatie hoeft het uitblijvende contact niet te betekenen dat er iets mis is. Er zijn uitgestrekte gebieden in de Himalaya waar geen bereik is en het Dhaulagiri-gebergte waar de groep is, is daar één van. Als het goed is, heeft de groep tijdens de storm op een lagere hoogte gelopen dan de zwaarst getroffen mensen. Bovendien kan een gids ook de etappes per dag inkorten, of besluiten om af te dalen. Als er echter geen verbinding is, is dat moeilijk door te geven.

Dat legt de woordvoerder ook uit aan verontruste familieleden die bellen met vragen. Dat zijn overigens niet alleen familieleden van de groep waarmee geen contact is, maar ook van vier groepen met wie alles in orde is. Bovendien bellen er mensen die bekenden hebben in hele andere gebieden in Nepal.

Reizigers die met andere reisorganisaties naar het gebied zijn gereisd, zijn allemaal in orde.

Bij een lawine en sneeuwstorm in het bergachtige noorden van Nepal zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Nepalese autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Nog zo'n zeventig bergbeklimmers worden vermist.