Gerenoveerde Eiffeltoren maandag onthuld

De langverwachte opknapbeurt van de Eiffeltoren is afgerond. Na twee jaar is de renovatie van de eerste 5.000 vierkante meter tellende verdieping klaar. Burgemeester Anne Hidalgo opent het vernieuwde platform maandag.

Gerenoveerde Eiffeltoren maandag onthuldDe grootste en voor toeristen meest aantrekkelijke verandering is de immense, glazen vloer op de eerste verdieping, die uitzicht biedt op de binnenplaats. De vloer moet de ruim 7 miljoen bezoekers die het architectonische hoogstandje van Gustave Eiffel elk jaar beklimmen, voortaan doen duizelen.

De toren aan de oever van de Seine, die in 1889 werd gebouwd ter ere van de Wereldtentoonstelling, bestaat dit jaar 125 jaar. Om dat te vieren werd er 30 miljoen euro in de toren gestoken. Oorspronkelijk zou de Eiffeltoren na 20 jaar weer worden afgebroken maar door de plaatsing van radio-antennes kreeg het stalen bouwwerk praktisch nut. Dat leidde ertoe dat het toch mocht blijven staan en de kans kreeg om uit te groeien tot het onbetwiste symbool van de Franse hoofdstad. Maar weinig mensen bleven sindsdien lang op de eerste verdieping van het bouwwerk hangen, vooral de top van de 324 hoge toren is met het adembenemende uitzicht aanlokkelijk.

Met de voor minder valide toegankelijke glazen vloer op 57 meter hoogte hoopt de stad hier nu verandering in te brengen. Gedurende de verbouwing zijn verdere nieuwe shops, restaurants en een museum over de geschiedenis van de toren gebouwd. Dankzij zonnepanelen en windmolens produceren de nieuwe gebouwen deels hun eigen energie. Het toilet wordt bovendien met regenwater doorgespoeld.

Top 10 Stedentrips Parijs

Wil je de vernieuwde Eiffeltoren zelf beklimmen en duizelen op de glazen vloer? Bij de ANWB boek je de leukste stedentrips naar Parijs. Altijd inclusief vervoer en verblijf én met leuke extra's voor leden. We hebben de 10 beste aanbiedingen voor je op een rijtje gezet.
Gerenov
Top 10 Stedentrips Parijs