Duitse 'vluchtbuis' opengesteld

Wandelen door rioolbuizen

Het is een enigszins smerige gedachte, in een rioolbuis lopen. Maar het ondergrondse afvalwatersysteem tussen Oost- en West-Berlijn is wel heel bijzonder. Als toerist kun je wandelen waar vroeger vluchtelingen spannende uren beleefden. 

Rioolbuis als vluchtroute

Duitsland heeft onlangs een van de laatst afgesloten rioolbuizen tussen het vroegere oosten en westen van Berlijn opengesteld voor het publiek. De rioolbuis werd tijdens de Koude Oorlog gebruikt door Oost-Duitsers die naar het westen wilden vluchten.

70 rioolbuizen

De overgang, die zich in het Mitte-district bevindt, is een van de ongeveer zeventig ondergrondse rioolbuizen die door de toenmalige DDR gebarricadeerd werd. Op die manier wilde Oost-Duitsland voorkomen dat burgers naar het westen zouden vluchten.

Herdenking

Alleen al in 1961, het jaar dat de Berlijnse Muur gebouwd werd, zijn er honderden pogingen ondernomen om het IJzeren Gordijn te omzeilen. Binnenkort is het 25 jaar geleden dat er een einde kwam aan de scheidslijn in de stad. Op 9 november wordt dit historische feit herdacht met verschillende evenementen.