Top 10 vreemde gebouwen

‘Wat is het vreemdste/mooiste gebouw dat jij ooit hebt gezien?’ Deze vraag leverde veel leuke foto’s op van bekende en minder bekende gebouwen. De 10 meest bijzondere zie je hier.

1. Crazy House in Vietnam

Hằng Nga guesthouse in Da Lat is gemaakt door de Vietnamese architect Dang Viet Nga. Zij liet zich inspireren door Antoni Gaudí en door de natuur rondom de stad. Lokale vakmensen in Vietnam werkten mee aan het gebouw dat in 1990 zijn deuren opende.

 

2. Stad voor kunsten en wetenschappen in Valencia

Het culturele hart van Valencia in Spanje met onder de glooiende, organische vormen een operagebouw, Imax-theater en Wetenschapsmuseum. Deze ‘Stad’ werd ontworpen door de architect Santiago Calatrava.  

 

3. Zouthotel op de Salar de Uyuni in Bolivia

De Salar de Uyuni is de grootste zoutvlakte ter wereld en je kunt er ook overnachten. In dit zouten hotel om precies te zijn. Neem wel warme kleding mee, want het kan steenkoud worden hier op 3650 meter hoogte!  

 

4. Dansende huis in Praag

Het dansende huis in Praag in Tsjechië is een kantoorgebouw en momenteel in handen van ING. Het gebouw werd ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunić, samen met de Canadese architect Frank Gehry. Het staat aan de rivier de Moldau.

 

5. WonderWorks

Een wetenschapsmuseum op z’n Amerikaans. Met een ‘earthquake cafe’ en een ‘hurrican hole’ waar je kunt ervaren hoe het is om bloot te staan aan een aardbeving of orkaan. Wonderworks heeft vier vestigingen in de Verenigde Staten (twee in Florida, één in South Carolina en één in Tennessee) en alle gebouwen zijn upsidedown! 

 

6. Beeld en Geluid in Hilversum

Ontdek de wereld van radio, televisie, muziek en film in een héél bijzonder gebouw op het Mediapark in Hilversum. Je kunt hier veel programma’s terugzien, maar ook zelf aan de slag als televisie-, of radiomaker. Beeld en Geluid is op maandag gesloten.

 

7. Guggenheim Museum in Bilbao

Eén van de belangrijkste musea voor moderne kunst. Het Guggenheim Musum ligt in het Noord-Spaanse Bilbao. Je kunt hier werken zien van oa Picasso, Salvador Dali, René Magritte en Andy Warhol.  

 

8. Het paleis van Baron Empain in Caïro

Dit gebouw is neergezet als woonhuis voor de Belgische ondernemer Edouard Empain. Empain bouwde de eerste metrolijnen van Parijs en de luxe wijk Heliopolis, een voorstad van Caïro. De villa doet een beetje denken aan de Cambodjaanse tempel Angkor Wat. Op dit moment is het gebouw niet te bezoeken, maar de overheid van Egypte is van plan om er een museum te vestigen.   

 

 

9. Hundertwasserhaus in Wenen

De Oostenrijkse kunstenaar en architect Friedensreich Hundertwasser zei over het Hundertwasserhaus: ‘dit huis is mijn ziel’. Het kleurige wooncomplex in Wenen kent bijna geen enkele rechte lijn, iets dat kenmerkend is voor het werk van Hundertwasser. Een omweg waard, dit gebouw aan de Kegelgasse / Löwengasse.   

 

10. Grote Moskee van Djenne in Mali

Het stadje Djenne in Mali is bekend om zijn leemarchitectuur en de Grote Moskee is hier een toonbeeld van. De moskee is gebouwd in 1907 en sinds 1988 UNESCO werelderfgoed. Tijdens een jaarlijks festival zorgt de bevolking van Djenne ervoor dat beschadigingen aan het gebouw weer hersteld worden.