De 10 mooiste skylines

The sky is the limit. Een uitspraak die zeker opgaat voor de door ons geselecteerde verticale wereldsteden. Deze indrukwekkende skylines zijn ook geschikt voor mensen met hoogtevrees.

1. Hong Kong

Overweldigend. Betoverend. Adembenemend. Bij de skyline van Hong Kong passen enkel superlatieven. Tientallen gigantische wolkenkrabbers bepalen het gezicht van de stad, die hiermee jaarlijks miljoenen toeristen trekken. Het uitkijkpunt op de berg Victoria Peak is dan ook de populairste bezienswaardigheid van Hongkong. De (steile) rit met de Peak Tram is al enerverend, het panoramisch uitzicht van 360 graden op vierhonderd meter hoogte duizelingwekkend.

 

2. New York

Wie aan skylines denkt, denkt aan New York. De Big Apple huisvest wereldberoemde wolkenkrabbers, zoals het Empire State Building, de Chrysler Building en het Rockefeller Center. De verzameling hoogbouw is imposant: zeker zeventig stalen bouwwerken zijn minimaal 180 meter hoog. Goede plekken om dit spektakel te aanschouwen: Liberty State Park of te water op Staten Island Ferry.

3. Chicago

Chicago is de geboorteplaats van de moderne wolkenkrabber. In 1885 verscheen daar het 42 meter hoge Home Insurance Building. Niet bijster indrukwekkend, maar door het gebruik van een staalskelet wel de grondlegger van alle latere skyscrapers. Tegenwoordig behoort de skyline van de stad tot een van de hoogste ter wereld.

4. Dubai

Midden in de Arabische woestijn doemt er opeens een verticale stad op: Dubai. Door de oliedollars schieten de stalen reuzen als paddenstoelen uit de grond, met de Burj Khalifa (828 meter hoog!) als surrealistisch hoogtepunt. Met nog vele wolkenkrabbers in aanbouw, wordt Dubai de skylinehoofdstad van de wereld.

5. Shanghai

Het lijkt misschien op een ruimtestation, maar Shanghai is echt een stad. China’s grootste en meest geavanceerde stad staat bol van de moderne architectuur en heeft met de Oriental Pearl TV Tower een eyecatcher van 468 meter hoog in huis. De duizenden glazen kantoortorens staan symbool voor de Chinese economische macht en geven Shanghai een welvarende façade.

6. Sydney

Sydney heeft een van de meest herkenbare skylines op aarde. Vooral de bekende haven met Harbour Bridge en het Sydney Opera House als aandachtstrekkers staat op menig netvlies gebrand. De reusachtige kantoorgebouwen in het zakendistrict complementeren het indrukwekkende plaatje. 

7. Kuala Lumpur

De Maleisische hoofdstad telt ongeveer twee miljoen inwoners, maar heeft desondanks een skyline van wereldformaat. De Petronas Towers zijn zonder twijfel de blikvanger van Kuala Lumpur. Deze tweelingtoren  was met 452 meter hoogte tot tien jaar geleden het hoogste gebouw ter wereld. Het bekende duo draagt nu de titel van de hoogste identieke torens.

8. Seattle

Degenen die de film Sleepless in Seattle hebben gezien, zijn bekend met de prachtige horizon van de stad. De Space Needle is het beroemdste decorstuk, maar vooral de berg op de achtergrond maakt het plaatje perfect.

9. Singapore

De meest bijzondere plek in deze lijst om van het uitzicht over de stad te genieten, is de Infinity Pool in Singapore. In dit zwembad  trek je je baantjes op tweehonderd meter hoogte, met de skyline van Singapore als stille getuige. Leuk detail: dit luxueuze bad hoort bij Marina Bay Sands, het duurste hotel ter wereld.

10. São Paulo

São Paulo is de grootste stad van Brazilië en dat is aan het uiterlijk te merken. Met een van de hoogste concentraties woontorens ter wereld en ruim 18.000 gebouwen met minimaal vijftien verdiepingen, beslaat de skyline van São Paulo een enorm gebied.