Aardbeving Griekenland

Een zware aardbeving in de omgeving van de Griekse eilanden Limnos en Samothraki, vlakbij Turkije, heeft zaterdag voor paniek gezorgd.

De aardschokken zijn ook in Athene, Turkije en Bulgarije gevoeld. In Turkije o.a. in de provincie Antalya, een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders.

De burgemeester van het Griekse eiland Limnos zei dat de beving erg lang en intens was. Een Britse toeriste is lichtgewond geraakt toen een deel van het plafond van de plaatselijke luchthaven naar beneden kwam.

Metingen van de kracht van de beving varieerden van 6,2 tot 6,5 op de schaal van Richter; Amerikaanse seismologen hadden eerder een kracht van 7,2 gemeld. Het epicentrum lag onder de Egeïsche Zee op zo'n 77 kilometer ten zuid-zuidwesten van Alexandroupolis, niet ver van de grens met Turkije. Dat was op een diepte van 10 kilometer.

Situatie Turkije

De beving heeft in Turkije voor honderden gewonden gezorgd. Het ministerie van Rampen en Noodsituaties in Turkije maakte melding van 266 gewonden, waarvan velen licht. Een persoon ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij of zij uit paniek van een balkon sprong, meldden lokale media. Veel andere mensen sprongen uit de ramen toen de beving zich voordeed. In de stad Çanakkale aan de kust is een ziekenhuis ontruimd nadat de muren begonnen te scheuren.

Bij aardbevingen in 1999 kwamen in Turkije zo'n 20.000 en in Griekenland meer dan 140 mensen om het leven

Bron: ANP