Slim hotels boeken

Op hotelboekingen kun je al snel honderden euro’s besparen. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB. Dit zijn een aantal slimme boekingstrucs en -tips.

hotel-boeken-goedkoperVroeg boeken of lastminute

Wij onderzochten de prijzen van 18 hotels in New York, Londen en Zandvoort, zowel twee maanden voor vertrek als twee dagen voor vertrek. Ook vergeleken wij de tarieven van de hotelsites zelf met die van algemene hotelboekingssites via ‘metazoekmachine’. Daaruit blijken vooral twee zaken. 1 Last minute boeken ís vaak voordeliger. Bij vrijwel alle hotels die nog beschikbaarheid hadden was de prijs twee dagen vooraf goedkoper dan twee maanden vooraf. 2 Het aanbod vlak voor vertrek is wel veel beperkter. Wie keuze wil hebben, betaalt dus meer.

Zelfde kamer, andere prijs

Dezelfde hotelkamers in hetzelfde hotel op exact dezelfde datum gaan voor fors verschillende tarieven van de hand. Zo kun je op een meerdaags verblijf al snel honderden euro’s besparen. Wil je hotelkamerprijzen echt goed met elkaar vergelijken? Kijk dan of de kamer onder dezelfde condities wordt aangeboden. Het prijsverschil tussen wel of niet annuleren kan veel uitmaken, evenals het gebruik van ontbijt, parkeerkosten en diverse belastingen.

Plan slim

Vergelijk altijd de kamerprijzen voor het weekend met die voor werkdagen. Toeristische steden (zoals Praag of Rome) zijn duur in de weekends, terwijl dat in ‘zakensteden’ als Brussel vaak andersom is. Dat verschilt ook nog per hoteltype: zakenhotels bieden vaak gunstige weekendtarieven, leuke boetiekhotels kunnen juist door de week gunstig geprijsd zijn. Ook is het slim om – vooral bij bezoek aan grote steden – voor boeking te checken of er grote evenementen, beurzen of sporttoernooien plaatsvinden. Want dat zijn zaken die de hotelprijzen flink kunnen opstuwen.

ontbijt-hotel-goedkoopSkip het ontbijt

Hotels vragen steeds vaker woekerprijzen voor het ontbijt. Een som van twee tientjes per persoon voor een klef croissantje, lauwe koffie en aanmaak-‘jus d’orange’ is geen uitzondering. Ontbijt ook zo duur? Boek dan zonder ontbijt en start de dag in een café in de buurt. Zo ben je doorgaans veel goedkoper uit dan in het hotel zelf, en niet zelden is het nog leuker ook. Werkt uiteraard vooral goed in steden. Nog meer budget: scoor je ontbijt bij de lokale supermarkt of buurtbakker.

Installeer een app

Sluwe reizigers installeren tegenwoordig een app waarmee je hotels kunt boeken vanaf je smartphone of tablet. Vooral handig onderweg, je hoeft dan immers niet meer met de lokale Gouden Gids in de hand moeizame telefoongesprekken te voeren met zuchtende Franse hoteliers. Bovendien kun je vaak zoeken via een kaart en zo gelijk de dichtstbijzijnde, beschikbare hotels in de buurt zien.

Kun je annuleren?

Sommige hotelketens of boekingsites bieden soepele annuleringsvoorwaarden. Dan kun je vaak tot de dag vóór aankomst kosteloos annuleren. Het is slim om een kamer met annuleringsmogelijkheid te boeken, want dan sla je drie vliegen in één klap. 1: indien nodig kun je nog annuleren, uiteraard. 2: je hebt de zekerheid van een hotelkamer. 3: mocht je toch nog een betere aanbieding of last minute vinden, dan kun je daar alsnog van profiteren.

Boek een arrangement

Voor uitstapjes in Nederland en omstreken is het prijstechnisch vaak interessant om een arrangement te boeken. Denk bijvoorbeeld aan een weekendverblijf plus diners en/of excursies, museumtoegang, huurfiets etc.. Deze partijen hebben vaak overeenkomsten gesloten met hotels en kunnen daardoor extra scherpe tarieven aanbieden. Helaas zul je ze wel één voor één moeten afstruinen naar geschikte aanbiedingen, want er bestaat nog géén vergelijkingssites voor dit soort pakketspecialisten.|

Lees de kleine lettertjes

Gedeeld sanitair, torenhoge parkeertarieven, toeristenbelasting, toeslag voor kamers met zee/plein/berg/boszicht, peperduur ontbijt of een toeslag voor de sauna. Reserveringskosten, boekingskosten en administratiekosten. Bij onduidelijkheid mailen of bellen met betreffende accommodatie of hotelsite.

Boek een bed & breakfast

Een van de makkelijkste manieren om te besparen op hotelkosten: boek geen hotel, maar een bed & breakfast. Tegenwoordig zijn er steeds meer zogenaamde boutique hostels te vinden, waar je slaapt in comfortabele, soms zelfs luxueuze kamers met eigen sanitair. Maar waar je anderzijds ook kunt genieten van die typische, relaxte bed & breakfast sfeer.

Vakantieaanbod ANWB