Staatsgreep door leger in Thailand

Op 22 mei kondigde het Thaise leger een staatsgreep af en stelde een avondklok in van 24.00 uur tot 4.00 ‘s ochtends. Dat geldt niet meer voor Pattaya, Chonburi, Koh Samui, Surat Thani en Phuket. Dit om eventuele negatieve gevolgen voor de toeristenindustrie tegen te gaan. Er zijn militaire check-points ingesteld en demonstratielocaties worden ontruimd.

 

Staatsgreep door leger

Op 22 mei kondigde het Thaise leger een staatsgreep af en stelde een avondklok in van 24.00 uur tot 4.00 ‘s ochtends. Dat geldt niet meer voor Pattaya, Chonburi, Koh Samui, Surat Thani en Phuket. Dit om eventuele negatieve gevolgen voor de toeristenindustrie tegen te gaan.  Zaterdag zijn weer voor verschillende delen van het land de avondklok weer opgeheven. Het gaat onder meer om de zuidelijke kustprovincie Krabi, populair bij toeristen. Zij mogen nu ook daar na middernacht gewoon weer over straat. De maatregel is verder ingetrokken in de kustplaatjes Cha-am en Hua Hin, een paar uur rijden van de hoofdstad Bangkok. Daar blijft de avondklok overigens wel gewoon van kracht. Niemand mag er de straat op tussen middernacht en 4 uur 's ochtends.

Bangkok

In Bangkok zijn militaire check-points ingesteld en demonstratielocaties worden ontruimd. Het openbaar vervoer, waaronder Skytrain en MRT (metro) opereren normaal maar zijn herhaaldelijk aangepast onder dreiging van demonstraties op verschillende lokaties (zoals rondom BTS station Chitlom en Ploenchit). Tot op heden zijn deze demonstraties echter kleinschalig geweest en in korte tijd opgebroken door het leger Nederlandse toeristen krijgen het advies om de website van de NL ambassade goed in de gaten te houden (kan ook via Twitter (@NLinThailand).

Media aan banden

Een aantal straten in Bangkok is dicht maar de SkyTrain (tussen luchthaven en stad) en Metro (MRT) rijdt overdag gewoon. Wel is de media aan banden gelegd en worden demonstratielokaties nu ontruimd. BuZa heeft nog geen 'negatief reisadvies' ingesteld. De reizen van ANWB reisdochter Fox gaan dan ook gewoon door.

Pro- en antiregeringsprotesten

In Thailand zijn al maandenlang pro- en antiregeringsprotesten. Incidenten hebben geleid tot de dood van 20 mensen. Het leger greep in en werd er een staat van beleg afgekondigd om de orde te herstellen. Het Thaise leger heeft in de nacht van maandag op dinsdag de krijgswet afgekondigd om ,,de rechtsorde te bewaren''. Dat meldde de BBC. Het leger neemt daarmee de rechtspleging van burgerlijke autoriteiten over. De krijgsmacht heeft zichzelf ruime bevoegdheden gegeven om de orde te kunnen handhaven.

Thaise toerismesector

Een aantal straten in Bangkok is dicht maar de SkyTrain (tussen luchthaven en stad) en Metro (MRT) rijdt overdag gewoon. Wel zijn de media aan banden gelegd en worden demonstratielokaties nu ontruimd. BuZa heeft nog geen 'negatief reisadvies' ingesteld. De reizen van ANWB reisdochter Fox gaan dan ook gewoon door. Het afkondigen van de staat van beleg is doorgaans geen toeristentrekker. De Verenigde Staten en Hongkong hebben hun reisadviezen voor het Zuidoost-Aziatische land al aangescherpt. Een aantal tv-stations is uit de lucht gehaald. De ANWB adviseert om de site van BuZa goed in de gaten te houden.

ANVR

Het animo onder Nederlanders om in de zomerperiode een reis naar Thailand te ondernemen is flink teruggelopen ten opzichte van vorig jaar. De boekingen naar het onrustige Zuidoost-Aziatische land liggen zo'n 15 procent achter op een jaar geleden, blijkt uit gegevens van de ANVR, de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. ,,Op basis van alleen de cijfers is natuurlijk niet te zien waarom er minder reizen naar Thailand worden verkocht, maar onrust wordt door toeristen eigenlijk nooit als positief gezien'', zegt een woordvoerster van de ANVR.

Turkije

Het totaal aantal boekingen voor het zomerseizoen, dat loopt van 1 april tot 1 november, ligt volgens de meest recente cijfers zo'n 5,6 procent achter op vorig jaar. De meeste Nederlanders die met een pakketreis naar het buitenland gaan, kiezen voor bestemmingen dichter bij huis. Turkije is vooralsnog de meest populaire vakantiebestemming, gevolgd door Spanje en Griekenland.

Bron: ANP