Nederlanders nog steeds zonder reisverzekering op vakantie

Risico op grote financiële gevolgen

Vorig jaar maakten Nederlanders meer dan 17 miljoen buitenlandse vakanties, waarvan 12 procent zonder reisverzekering, blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) uitgevoerd door NBTC-NIPO.

De ANWB Alarmcentrale maar ook andere alarmcentrales waarschuwen voor grote financiële gevolgen als mensen denken wel via de ziektekostenverzekering gedekt te zijn. Die vergoedt echter alleen de kosten voor behandeling tegen Nederlandse prijzen. In de meeste Noordwest-Europese landen is de prijs voor medische handelingen redelijk gelijk aan die in Nederland, maar in de andere landen kan het verschil flink oplopen.

Basis zorgdekking vergoedt niet volledig

ReisverzekeringIn Frankrijk wordt 80 procent van de kosten van een medische behandeling gedekt. "Zo ook voor de Nederlandse toerist, die alleen een basis zorgdekking heeft. De resterende 20 procent moet zelf worden betaald, tenzij er een reisverzekering met medische dekking is afgesloten. In dat geval kan die 20 procent bij de reisverzekering worden gedeclareerd of door de betrokken alarmcentrale worden voorgeschoten", licht Eric Grootmeijer van de ANWB Alarmcentrale toe.

Top 3
 Schade  aandeel
1 vliegtuig/ambulance/taxi 46%
2 medische kosten 18%
3 verblijfkosten 12%

Prijzen lopen flink op

In de praktijk zien alarmcentrales de prijzen vaak flink oplopen, afhankelijk in welk land toeristen zijn. "In Turkije en Thailand kunnen medische tarieven tot wel vijf keer hoger liggen dan in Nederland, in Spanje tot drie keer hoger en in de Verenigde Staten tot zelfs wel tien keer hoger", somt Grootmeijer op. Hij kent gevallen waarin de medische kosten tot wel 1 miljoen euro opliepen omdat iemand ook nog moest worden gerepatrieerd.
Voor verzekeraars, ook ANWB Verzekeren, is dit de grootste schadelast. 

 Bron: ANP

Zie ook

ANWB Reisverzekering

ANWB Alarmcentrale