Nieuwe oplichterstruc: noodmail van vakantie

Oplichters via internet hebben een nieuwe truc bedacht. Ze sturen hun slachtoffers een e-mail met een noodkreet die zogenaamd afkomstig is van vrienden en bekenden van het slachtoffer. In de mail vraagt de vriend of bekende geld op te sturen, omdat deze 'op vakantie is gestrand'.

De Fraudehelpdesk, die woensdag een bericht hierover in het AD bevestigt, heeft inmiddels zo’n 80 meldingen gekregen van mensen in ons land die zo’n vals verzoek via internet hebben binnengekregen.

De criminelen die deze methode gebruiken, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account. Daarna kunnen ze bij de Linkedin of Facebookpagina van de ‘vriend’. Uit diens naam sturen ze vervolgens de ‘pechmail’ rond. Daarin schrijft de 'vriend' bijvoorbeeld op vakantie te zijn beroofd en vraagt hij of zij geld over te maken.

Een van de Nederlanders die werd aangeschreven, is er ook ingetuind. Deze jongeman, die in de veronderstelling was dat een oude vlam in nood verkeerde, maakte € 1.300 over naar de criminelen.

Volgens een woordvoerder van de Fraudehelpdesk, de landelijke organisatie voor vragen over en meldingen van fraude, zit vermoedelijk weer een bende Nigerianen achter de oplichtingspraktijken.

Deze groep, die opereert vanuit Engeland, produceert ook nepmails van banken. In die phishingmails, die steeds professioneler ogen, wordt geprobeerd persoonlijke gegevens binnen te halen om iemand geld afhandig te maken.

Bron: ANP