7 Decemberfeesten wereldwijd

Zó viert de rest van de wereld december

Wanneer wij met z’n allen rondom een kerstboom liedjes zingen of ons voorbereiden op Oud en Nieuw, vieren ze elders heel andere decemberfeesten. Een greep uit de wereldfeestenbak van REIZEN Magazine.

Krampusnacht, Alpengebied


Jaarlijks op 5 december

 

 

KrampusSint Nicolaas besteedt zoveel tijd in Nederland dat hij voor de Alpenlanden slechts een avond over heeft. Op 6 december deelt hij cadeautjes uit aan brave kinderen. Maar de avond ervoor worden eerst de stoute kinderen bezocht door zijn helper: een behaard, duivelachtig wezen met hoorns en een angstaanjagend gezicht.

 

 

Bekijk ons reisaanbod in de Alpen

Hoe?

Kinderen werd vroeger wijsgemaakt dat Krampus hen als ze stout waren mee zou sleuren het bos in. Ook kregen ze als waarschuwing roedetakken en steenkool in plaats van een cadeautje. Tegenwoordig verkleden (vooral jonge) mannen zich als Krampus en gaan ’s avonds de straat op terwijl ze mensen proberen bang te maken. Gewilde slachtoffers zijn jonge vrouwen, die ook aangeraden wordt binnen te blijven. Een variant is Krampuslaufen; een hardlooptocht waarbij de deelnemers, wederom als Krampus verkleed, schnaps krijgen van de toeschouwers. 

Chanoeka, Joodse gemeenschappen wereldwijd

Op wisselende data in december

ChanoekaTijdens Chanoeka vieren Joden een wonder dat plaatsvond bij de her-inwijding van de Tempel van Jeruzalem, die door Grieken werd ontheiligd. Bekendste symbool is de menora of chanoekia, de kandelaar met 8 + 1 armen, waarmee de Tempel opnieuw werd ingezegend. Elke nacht verscheen er uit het niets nieuwe brandstof: het oliewonder.

Hoe?

Elk van de acht dagen wordt een kaarsje van de menora aangestoken met het vlammetje van de sjamasj, de extra arm die hoger staat dan de anderen. Naast bidden eet men veel olierijk voedsel als donuts en soorten oliebollen. Kinderen spelen het spel dreidl, waarbij ze eerder gekregen chocoladegeld als inzet gebruiken.

Junkanoo Festival, Bahamas

Jaarlijks op 26 december

JunkanooDe oorsprong van Junkanoo is onderwerp van discussie. Een verhaal speelt zich vijfhonderd jaar af en draait om de Afrikaanse edelman John Canoe. Nadat hij slaaf gemaakt was, kreeg hij het voor elkaar dat de Engelsen een jaarlijks feest voor slaven toestonden. Een plausibeler verhaal is dat slaven tijdens Kerst vrij kregen en dat vierden door maskers op te zetten, zich te verkleden en feestend door de straten te trekken.

Hoe?

Grote parades versierde mensen vullen de straten van de Bahamas en andere Caribische landen. In de hoofdstad Nassau vindt de grootste optocht van allemaal plaats met uitbundige kostuums, luide muziek en dansgroepen van wel duizend leden die hun danskunsten showen. Wel voor nachtdieren: de parade duurt meestal van twee uur ’s nachts tot tien uur ’s morgens. 

Dong-Zhi festival, China en Zuidoost Azië

Ieder jaar rond 22 december

Dong-ZhiRondom 22 december valt de kortste dag van het jaar en vanaf dan wordt het weer langer licht. Volgens de yin-yangleer brengt dat positieve energie met zich mee en dat moet gevierd worden!

Bekijk ons reisaanbod in China

Hoe

De hele familie komt bij elkaar en samen maken en eten ze suikersoep en Tangyuan: al dan niet gevulde ballen van plakrijst, symbolisch voor het samenkomen. In het noorden van China verruilen ze Tangyuan voor een soort oorvormige knoedels. Volgens de overlevering zag de medicus Zhang Zhongjing dat de arme mensen bevroren oren hadden. Om ze warm te houden, deelde hij gevulde knoedels uit.

Luciadagen, Zweden en rest van Scandinavië

Jaarlijks op 13 december

LucidiadagenDe huidige Luciaviering is een mix van allerlei tradities en feesten en een eenduidige oorsprong kunnen de Zweden zelf ook niet aanwijzen. Wel is bekend dat de Lucianacht op de Juliaanse kalender de langste nacht van het jaar was, waarin allerlei monsters ronddoolden. Ook heeft de viering te maken met de heilige Lucia van Syracuse, die door Romeinen op de brandstapel werd gegooid.

Bekijk ons reisaanbod in Zweden

Hoe

Per dorp, stad en zelfs op nationaal niveau wordt jaarlijks een meisje aangewezen dat Lucia mag spelen in de publieke viering. Net als alle andere meisjes kleedt ze zich in een witte jurk met rood lint, maar zij heeft als enige een kaarsenkrans op haar hoofd; symbolisch voor het brengen van licht op de donkerste dag én de brandstapel van St. Lucia. Op scholen, in kerken, zelfs in ziekenhuizen vinden processies plaats, begeleid door kinderkoren. En men bakt een soort saffraanbollen – lussekatter – en gemberkoekjes.

Yaldā, Iran

Jaarlijks op 21 december

YaldaWederom een feest rondom de langste nacht, die voortkomt uit het Zoroastrisme en het begin van de winterperiode. In het donker waarde het kwaad rond en mensen bleven de hele nacht wakker om zich ertegen te beschermen. Familie en vrienden kwamen samen en verzonnen bezigheden om de nacht door te komen. De volgende dag was het feest omdat de nacht weer was overleefd.

Hoe

Angst voor het kwaad dat rondloopt is niet meer zo aan de orde, maar men komt nog wel samen met familie en vrienden. Er worden vooral watermeloenen, granaatappels, noten en gedroogde vruchten gegeten, allen met een eigen symbolische waarde. Ouderen vertellen na het eten verhalen, de waterpijp gaat aan en er worden gedichten hardop voorgelezen. In sommige gebieden verstuurt een man zeven verschillende soorten vruchten en andere cadeaus naar zijn verloofde en haar familie, waarna hij er weer cadeaus voor terug krijgt.

Kwanzaa, Verenigde Staten

Jaarlijks van 26 december tot 1 januari

KawanzaaKwanzaa is een jong, zevendaags feest, bedacht in 1966 door een professor aan de Universiteit van California om Afro-Amerikanen te herenigen met hun Afrikaanse wortels en een gevoel van saamhorigheid te creëren onder zwarte Amerikanen. De naam Kwanzaa komt van het Swahilische ‘matunda ya kwanza’, wat ‘eerste vruchten’ betekent, en is een verwijzing naar Afrikaanse oogstfeesten.

Bekijk ons reisaanbod in Verenigde Staten

Hoe

Zeven dagen, zeven beginselen. Elke dag wordt stilgestaan bij een ander principe van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Ieder huishouden dekt een tafel met daarop zeven symbolen van Kwansaa, waaronder een kandelaar met zeven kaarsen en een kleedje in de ‘Afrikaanse’ kleuren – zwart voor de mensen, rood voor hun worstelingen en groen voor een goede toekomst. De huizen worden nog verder versierd met Afrikaanse symbolen en mensen komen samen voor ceremonies met Afrikaanse dans, muziek, verhalen en een groot buffet. Oh, en blanken mogen ook gewoon aanschuiven.

Dit artikel is geschreven door de makers van REIZEN Magazine, hét reismagazine van de ANWB.