Vulkaan IJsland terug naar code oranje

Het meteorologisch instituut van IJsland heeft het waarschuwingsniveau verlaagd van code rood naar code oranje. Het stuk luchtruim dat eerder gesloten was is weer open gesteld.

Uit angst voor een uitbarsting en de uitstoot van grote hoeveelheden as gaf IJsland zaterdag code rood af voor de luchtvaart. Ook werd het luchtruim gesloten ten zuidoosten van de vulkaan. Zondagmiddag werd dit veranderd in code oranje. Dit betekent dat er geen gevaar meer is voor de luchtvaart, en ook is het luchtruim weer open.

In 2010 werd het vliegverkeer in grote delen van Europa stilgelegd vanwege de aswolken van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull.

Aardbeving

Een zware aardbeving heeft zondag de Bardarbungavulkaan op IJsland op zijn grondvesten doen schudden. De beving had een kracht van 5,3 op de schaal van Richter.

De vulkaan, die onder een gletsjer ligt, had zaterdag bij een kleine uitbarsting lava uitgestoten. Boven de plek van de uitbarsting ligt 150 meter tot 400 meter ijs. Onder het aardoppervlak rondom de Bardarbungavulkaan op IJsland borrelt en schudt het al enkele dagen. Sinds dinsdag zijn er honderden bevingen geregistreerd in het gebied.

Bron: ANP 

Ga je binnenkort naar IJsland? Houd de actuele reisadviezen van de Rijksoverheid dan in de gaten.

Zie ook:

Code rood luchtverkeer boven IJsland om vulkaan

Toeristisch gebied IJsland ontruimd om vulkaan

IJsland waarschuwt luchtvaart voor vulkaan Bardabunga