Vliegen vanaf regionale vliegvelden

Korte loopafstanden, snelle incheckprocedures en doorgaans betaalbare parkeerplaatsen. Het zijn enkele voorbeelden van de voordelen van de regionale vliegvelden boven Schiphol. Maar waar kun je heen, met welke luchtvaartmaatschappij en hoe is de bereikbaarheid?

Eindhoven Airport

+ Vluchten naar 70 populaire zon- en winterbestemming (o.a. Ibiza, Istanbul, Berlijn en Madrid)
- Eindhoven CS ligt op 20 minuten rijden

Ligging

Het vliegveld ligt een kleine tien kilometer ten westen van Eindhoven. Na Schiphol is Eindhoven Airport, qua aantal passagiers, het grootste vliegveld van Nederland.

Maatschappijen

Deze snelgroeiende luchthaven biedt onderdak aan voornamelijk prijsvechters, zoals Ryanair en Wizzair. Ook lowbudget maatschappij Transavia en Corendon zijn goed vertegenwoordigd.

Bestemmingen

Vakantiebestemmingen in Centraal- en Oost-Europa en rond de Middellandse Zee. Vooral de Spaanse, Griekse en Turkse zon zijn populair. Transavia biedt daarnaast in het wintersportseizoen vluchten aan naar Salzburg en Innsbruck.

Bereikbaarheid

Vlak langs de A2 ligt de luchthaven. Via de parallelbaan (N2) en afslag 29 draai je zo de parkeerplaats op. Vanaf € 59 kun je de auto een week laten staan.

OV

Het vliegveld is op diverse manieren te bereiken. De AirExpressBus (http://www.airexpressbus.nl/ ) biedt een lijndienst aan tussen Eindhoven Airport, Den Bosch (€ 10), Utrecht (€ 17), Antwerpen ((€ 25), Amsterdam (€ 24) en  vliegveld Weeze (€ 10) in Duitsland. Treinreizigers kunnen vanaf Eindhoven Centraal Station buslijn 401 te nemen. De rit duurt ongeveer twintig minuten.

Rotterdam The Hague Airport

+ Ruim 30 zon- en winterbestemmingen (o.a. Londen, Praag, Rome en Alicante)
- Geen directe treinverbinding

Ligging

Rotterdam The Hague Airport ligt op een kwartier rijden van Rotterdam en een half uur van Den Haag.

Maatschappijen

Transavia verzorgt veruit de meeste vluchten. British Airways, CityJet, Corendon, Onur Air, ArkeFly en Lufthansa vliegen gezamenlijk naar Antalya, Guernsey, Jersey, Londen en München.

Bestemmingen

Er vertrekken dagelijks lijnvluchten naar onder andere Londen en Rome, maar de meeste passagiers zijn er in de vakantieperiodes te vinden. In de zomermaanden is er een ruim aanbod aan chartervluchten met de populaire, Zuid-Europese zonbestemmingen als eindpunt. Ook wintersportbestemmingen, zoals Innsbruck, Salzburg, Friedrichshafen, Grenoble en Genève worden aangeboden.

Bereikbaarheid

Rotterdam The Hague Airport is eenvoudig met de auto te bereiken. Gelegen naast de A13 (afrit 11) rij je zo het parkeerterrein op. Zeven dagen parkeren kost € 57,50 .

OV

Voor reizigers komend vanaf Rotterdam CS staat buslijn 33 ter beschikking. Vanuit Den Haag bereik je met RandstadRail het Meijersplein in Rotterdam,  waarna bus 50 je naar het vliegveld brengt. Inwoners van Vlaanderen en Noord-Brabant worden bediend met de Bus2Airport.

Groningen Airport Eelde

 +Vluchten naar veertien Europese bestemmingen en voordelig parkeren
- Zeven bestemmingen in het winterseizoen en geen directe treinverbinding

Ligging

Het vliegveld van het noorden is Groningen Airport Eelde, dat vijftien kilometer ten zuiden van Groningen ligt en achttien ten noorden van Assen.

Maatschappijen

Transavia, Ryanair, Arke Fly, Wizz Air, Corendon en Flybe zijn de luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven aandoen.

Bestemmingen

Groningen Airport Eelde is de regionale luchthaven voor Noord-Nederland. Naast de chartervluchten naar de bekende zon-, zee- en strandbestemmingen (in Turkije, Griekenland, Spanje en Portugal) zijn er de afgelopen jaren vluchten naar populaire steden als Barcelona (Ryanair) en London (Flybe) bijgekomen. Vanaf 28 oktober wordt dit rijtje aangevuld met de Poolse Hanzestad Gdańsk (Wizz Air). En als de temperatuur eenmaal is gedaald, de sneeuw gevallen is en de ski’s kunnen worden ondergebonden, vertrekken er ook vluchten richting de Oostenrijkse wintersportgebieden.

Bereikbaarheid

Groot voordeel van Groningen Airport Eelde is de bereikbaarheid. Het vliegveld ligt vlak aan de snelweg (A28, afrit 37) en voor € 50 heb je een week lang geen omkijken meer naar de auto. Daarmee is Groningen Airport Eelde het goedkoopst.

OV

Reizigers kunnen op Groningen CS op de Airportliner stappen, die rijdt aansluitend op de vluchten binnen twintig minuten naar het vliegveld (€4).

Maastricht Aachen Airport

+ Vluchten naar tien bestemmingen (o.a. Tenerife, Malaga, Krea en Antalya)
- Geen wintersportvakanties

Ligging

Maastricht Aachen Airport ligt pal naast de A2 (afrit 50), tussen Maastricht en Sittard in.

Maatschappijen

Liefhebbers van zonbestemmingen en lowbudgetmaatschappijen kunnen in Maastricht Aachen Airpot hun hart ophalen. Verder bivakkeren hier ook vliegtuigen van Transavia, Ryanair en Corendon.

Bestemmingen

Het bestemmingsaanbod concentreert zich rond de toeristische plaatsen in Zuid-Europa. Vooral Spanje en Italië worden door Ryanair uitstekend bediend. Het is de bedoeling dat deze prijsvechter in de toekomst steeds meer bestemmingen in het arsenaal zal opnemen. De zonaanbidders die liever in Griekenland of Turkije vakantie vieren, kunnen in het zomerseizoen bij Transavia en Corendon Airlines terecht. Deze periode loopt tot eind oktober, met uitzondering van Rhodos (25 september). Voor wintersporters is deze vlieghaven geen optie.

Bereikbaarheid

Het vliegveld  is qua aanrijroute zeer autovriendelijk. Direct naast de A2 (afrit 50) nabij Maastricht  staan de vliegtuigen klaar voor vertrek. De wagen kan vanaf € 60 een week gestald worden. Iedere dag extra kost € 3,50.

OV

Veolia lijn 59 maakt Maastricht Aachen Airport bereikbaar. De bus rijdt tussen de stations van Maastricht en Sittart en andersom.

Vliegtickets boeken

Zoek je een vliegticket? Je boekt je vliegtickets heel gemakkelijk online via de ANWB.

Zoek en boek vliegtickets