Toeristisch gebied IJsland ontruimd om vulkaan

IJsland heeft besloten een toeristisch gebied ten noorden van de vulkaan Bardabunga die op uitbarsten staat, te evacueren.

Het gaat om het gebied ten noorden van de vulkaan Bárðarbunga, waaronder Vatnajökull National Park. Dit is afgesloten voor publiek.

Volgens het IJslandse weerinstituut is de vulkaan Bardabunga sinds zaterdag zeer actief, al zijn er nog geen tekenen van een uitbarsting.

Bardabunga is het grootste vulkanisch systeem op IJsland. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land. Als het wel tot een uitbarsting komt, zou het kunnen dat het gletsjerijs smelt met overstromingen in het populaire gebied tot gevolg.

Vier jaar geleden leidde de uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull tot een ernstige verstoring van het vliegverkeer in Europa. Meer dan 10 miljoen mensen hadden er last van en de kosten voor het vliegverkeer werden op ruim 1 miljard euro geschat.

Reisdochter SNP Natuurreizen, die actieve vakanties aanbiedt in IJsland, laat weten het vooralsnog niet noodzakelijk te achten vakanties naar IJsland te annuleren of te wijzigen.

Ga je binnenkort naar IJsland? Houd de actuele reisadviezen van de Rijksoverheid dan in de gaten.