8 indrukwekkende spooksteden

Doodse stilte. Vervallen huizen. Een verdwaald meubelstuk. Overwoekerde paadjes. Sporen van een oorlog. Wandelen door een spookstad roept een vraag op: welke omstandigheden zorgden ervoor dat massa’s mensen voorgoed afscheid namen van hun woonplaats? Ontdek hier de verhalen achter 8 mysterieuze spooksteden.

plymouth-spookstad1. Plymouth, Dominicaanse Republiek

Juli 1995. Een vulkaan die generaties lang inactief was, barstte plotseling in alle hevigheid uit. De ooit levendige hoofdstad van het eiland Montserrat verdween onder een 12 meter dikke laag troep, die naast de hoofdstad het halve eiland onbewoonbaar maakte. Stadsbewoners herstelden de infrastructuur grotendeels, maar de littekens van de heftige ramp zijn nog altijd duidelijk zichtbaar. Plymouth ligt in de zogenoemde vulcano exclusion zone: er doorheen wandelen is niet mogelijk. Met een gids op pad (eventueel per boot) is daarom een aanrader: er zijn uitkijkpunten (zorg voor een verrekijker) waar je goed ziet hoeveel schade moeder natuur aanrichtte.

2. Kayaköy, Turkije

Zo’n 500 vervallen huisjes sieren een heuvel in het zuidwesten van Turkije. Kayaköy dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw en werd bewoond door Christelijke Grieken. Nadat de Turkse Republiek werd aangekondigd en er een volkswisseling kwam, stonden de Turken niet te springen om zich te vestigen in een gemeenschap die die zij zelf niet gebouwd hadden. Daarom telt Kayaköy sinds 1923 geen inwoners meer. Nu is het dorp met name in de zomer een toeristische attractie. Bezoek het dorpje daarom na half zes (dan kun je gratis naar binnen) en wacht op de ondergaande zon die voor een mysterieuze gouden gloed op de heuvel zorgt. Een zaklampje voor de terugweg is geen overbodige luxe. Houd jij van wandelen? Waag je dan eens aan de langeafstandsroute Lycian Way, die je langs een groot deel van de Turkse zuidkust leidt.

Vakantieaanbod Turkije

Visumaanvraag Turkije

oradour-sur-glane-spookstad3. Oradour-sur-Glane, Frankrijk

Binnen een dag compleet geruïneerd. Dat was op 10 juni 1944 het lot van Oradour-sur-Glane, een dorp dat 22 kilometer van Limoges ligt. De SS vermoordde op zes mensen na alle inwoners (in totaal 642 mensen), inclusief vrouwen en kinderen. Het was een wraakactie: het sterke verzet van de Fransen frustreerde de Duitsers enorm. Oradour-sur-Glane vormde voor de Nazi’s geen militair strategische plek: het uitroeien van het hele dorp was puur machtsvertoon. De ruïnes van het dorp zijn te bezoeken, evenals een speciaal ingericht museum (met Nederlandse audiogids). Het verwoeste dorp is zoals op de beruchte dag achtergelaten: zelfs de auto van de huisarts staat nog op het oorspronkelijke dorpsplein.

Vakantieaanbod Frankrijk

4. Cassilis, Australië

Goud. Dat is wat dit plaatsje in Victoria na de ontdekking in 1885 deed groeien. Zo’n 500 mensen vestigden zich in het dorp, waar een grote mijn gebouwd werd om het edelmetaal te winnen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleek dat de spoeling dun werd en als gevolg daarvan liep Cassilis langzaam maar zeker leeg. In 1933 waren er slechts 34 inwoners over. Tot overmaat van ramp woedde er in 1939 een bosbrand die zeer verwoestend was. Momenteel is Cassilis zoals vele andere spooksteden en –dorpen een toeristische trekpleister, waar je met eigen ogen de overblijfselen van de oude mijn en het dorp aanschouwt.

Vakantieaanbod Australië

kolmanskop-spookstad

Visumaanvraag Australië

5. Kolmanskop, Namibië

Houd jij van fotograferen? Bezoek dan Kolmanskop. Volgens menig bezoeker is dit een waar paradijs voor iedereen die graag geschiedenis vastlegt op de gevoelige plaat. Door mogelijkheden in de diamanthandel bouwden Duitsers dit stadje (de architectuur is duidelijk Europees), op zoek naar een fortuin. Kolmanskop was van alle gemakken voorzien: een ziekenhuis, casino, theater en zelfs een bowlingbaan. Omdat diamant geen oneindig goed is, heeft Kolmanskop slechts tijdelijke welvaart gekend en vertrok iedereen toen er niets meer te halen viel. Je kunt in Kolmanskop dagelijks op pad met een ervaren gids, die graag alle ins en outs over deze bijzondere plek vertelt. Benieuwd naar wat Namibië verder te bieden heeft?

Vakantieaanbod Namibië

6. Beichuan, China

Een relatief ‘jonge’ spookstad ontstond toen een aardbeving in mei 2008 binnen tien seconden alles vernietigde. Alle ooit 26.000 inwoners van de stad zijn weg: de helft is omgekomen tijdens de beving, de rest gevlucht toen het natuurgeweld hun huizen onbewoonbaar maakte. De ramp veroorzaakte metershoge bergen met puin, waaronder meer dan 10.000 mensen zonder enige kans op overleven bedolven raakten. De ruïnes van de stad zijn heilig voor overlevenden, iets wat je kunt zien aan de zelfgemaakte grafstenen, wierook en her en der een verdwaalde bloem waarmee zij hun dierbaren herdenken. Ben je gegrepen door het verhaal van Beichuan en de nachtmerrie die zich er afspeelde? De documentaire Fallen City van filmmaker Zhao Qi laat zien hoeveel materiële en mentale schade de aardbeving achterliet.

Vakantieaanbod China

Visumaanvraag China

paleo-perithia-corfu-spookstad7. Paleo Perithia, Griekenland (Corfu)

Het getjirp van de vele krekels is het enige teken van leven zodra je aankomt bij Paleo (Grieks voor ‘oud’) Perithia. De schots en scheve paadjes die naar de vergane glorie van het dorpje leiden doen je al snel beseffen dat er toch echt niemand meer woont. De vervallen huisjes waar soms nog meubels in staan, prikkelen je fantasie. Hoe zou het leven er vroeger zijn geweest? Paleo Perithia werd ooit uit noodzaak gebouwd, toen zeerovers steeds opnieuw de kustplaatsjes van Corfu binnenvielen. Omdat het een veilige plek was, verscholen in de binnenlanden aan de voet van de Pantokrator (de hoogste berg), werd Paleo Perithia een van de grootste dorpen op het eiland. Avontuurlijke tip: beleef tijdens je strandvakantie het echte Corfiotische leven door een quad te huren en over de onverharde weggetjes naar het dorpje te rijden. Onderweg vergaap je je aan de meest schilderachtige uitzichten van het groene eiland.

Vakantieaanbod Griekenland

8. Sewell, Chili

In het Andesgebergte, op meer dan 2000 meter hoogte, ligt het mijnstadje Sewell. Speciaal gebouwd voor de arbeiders van de destijds grootste kopermijn ter wereld: El Tienente. De stad staat bekend om de vele trappen: het is zo’n onherbergzaam gebied dat wegen bouwen bijna onmogelijk was. In 1977 verhuisden veel families naar de vallei, waardoor de stad leegliep. Tegenwoordig is Sewell een nationaal monument en een belangrijke toeristische attractie, zeker sinds UNESCO de verlaten gemeenschap tot werelderfgoed benoemde. Op dit moment is de mijn nog steeds in bedrijf, het zorgt voor ongeveer 3% van de wereldwijde koperproductie. Verder is Chili zeer veelzijdig, maar wat wil je ook met zo’n langgerekt land?

Vakantieaanbod Chili

 

ANWB Zoek en Boek