10 unieke hotels

De meeste hotels zijn redelijk standaard. Wil je eens op een bijzondere manier overnachten? Dat kan! Bekijk hier een selectie van 10 unieke hotels van over de hele wereld.


1. Palacio de Sal, Bolivia

De muren, het plafond, de vloeren, de stoelen, de bedden, de tafels: bijna alles in dit hotel is gemaakt van zout. Best handig, aangezien het gelegen is in de 12.000 km² grote zoutvlakte Salar de Uyuni in Bolivia. Het hotel ligt op 3693 meter boven zeeniveau, zonsondergangen en sterrenhemels zijn dus adembenemend. Overdag verken je de vlakte of sla je een balletje op de golfbaan – ook gemaakt van zout.

Palacio de Sal Bolivia

2. Iglu Dorf, Zwitserland

Een nachtje slapen in een heuse iglo. Is dat koud? Ja, maar er zijn genoeg manieren om het toch warm te krijgen. In het Iglu Dorf in Engelberg, Zwitserland is namelijk een hottub met uitzicht op de sterrenhemel en een sauna. En de slaapzak is speciaal gemaakt voor temperaturen ver onder het vriespunt. Ieder jaar in december worden de iglodorpen (ze zijn er ook in Andorra en Duitsland) opgebouwd en maken kunstenaars met hun schoffels en pikhouweel van elke iglo een waar arctisch sprookje.

Met de auto naar Zwitserland? Klik hier voor een vignet voor Zwitserland

Iglu Dorf Zwitserland

3. La Balade des Gnomes, België

Logeren in je eigen jacht, dobberend in een zwembad en met uitzicht op de sterrenhemel, in een trollenhuisje waar een beekje met vissen dwars doorheen stroomt, in een ruimteschip compleet met maanlandschap of in het Paard van Troje (op wielen), geheel gemaakt van hout? Architect en hotelier Mr. Noël heeft zich heerlijk laten gaan toen hij de tien kamers van La Balade des Gnomes in Durbuy, België ontwierp. Uniek slapen. Met hoofdletter U.

La Balade des Gnomes, België

4. Spitbank Fort, Engeland

Vroeger een fort waar soldaten de kust van Portsmouth bewaakten, tegenwoordig een resort met 9 suites, drie restaurants en drie bars. Gelegen in de zee, met spa en verwarmd buitenbad. Je betaalt daar wel flink wat duiten voor, maar het wordt beschreven als een ‘once in a lifetime’ experience.

Spitbank Fort Engeland

5. Magic Mountain, Chili

Meestal is het gekletter van water tegen het raam geen goed teken als je op vakantie bent. Maar in het Magic Mountain hotel is dat niets om je zorgen over te maken: het is gewoon de waterval die vanaf de top van de berg (het hotel) naar beneden stroomt. Gelegen midden in het Huilo Huilo Biological Reserve, logeer je echt midden in de wildernis. Elke kamer is vernoemd naar een dier- of plantensoort uit het park en heeft een eigen badkamer. Voor verder vermaak is er minigolf en een leeskamer.

Magic Mountain Chili

6. Manta Resort, Tanzania

Ontwaken in een helderblauwe zee tussen koraal, tropische vissen en zeeschildpadden. Zonder duikuitrusting. Het kan in The Manta Resort, een tweepersoons watervilla bij Pemba Island, voor de kust van Tanzania. Je slaapkamer ligt vier meter onder het wateroppervlak en het dak is een zonnedek. The Manta Resort is de ideale (huwelijks)reis voor duikliefhebbers: de onderwaterwereld is betoverend. Er is zelfs een Blue Hole vlakbij.

Manta Resort Tanzania

7. Free Spirit Spheres, Canada

Met het houten trappetje bereik je Eve, Eryn of Melody, een van de ronde capsules in de bomen, verscholen in de bossen van Vancouver Island. De Spheres vormen een ideale uitvalsbasis voor excursies in de natuur. Nabij liggen diverse natuurgebieden: in Spider Lake Provincial Park en Horne Lake Provincial Park is het heerlijk toeven.

Free Spirit Spheres Canada

8. Sextantio le Grotte della Civita, Italië

Vanaf het moment dat je de roestige, zware sleutel aangereikt krijgt, is het duidelijk: dit wordt een bijzonder nachtje. Sextantio ligt in Matera, een oeroud in de rotsen uitgehouwen stadje. De eerste bewoonde zone stamt uit het Paleolithicum. Om te zorgen dat dit niet verloren gaat, heeft Unesco het aan de lijst der lijsten toegevoegd. Logeren in werelderfgoed? Wij zeggen ‘Ja, graag!’.

Sextantio le Grotte della Civita Italie

9. Sala Silvermine Underground Suite, Zweden

Wegdoezelen in een mijn lijkt op het eerste gezicht misschien geen goed idee. Maar in de Silvermine Underground Suite kan dit geen kwaad. Zonder natuurlijk licht, 155 meter onder de grond. Inclusief rondleiding in de mijn. Je krijgt een intercom om te communiceren met de receptie. Mobiele telefoons werken er niet: totale rust dus. Advies van een ervaringsdeskundige: slaap er niet alleen, dat is griezelig.

Salso Silvermine Underground Suite Zweden

10. Costa Verde, Costa Rica

Bijna iedereen heeft wel eens in een vliegtuig geslapen. Maar in een vliegtuig dat is ‘neergestort’ in de Costa Ricaanse jungle? Dat kunnen weinig mensen zeggen. Het hotel, dat met trots de slogan ‘still more monkeys than people’ draagt, biedt deze unieke suite in een omgebouwde boeiing 747. Er zijn ook andere kamers beschikbaar, voor als het iets goedkoper moet. Met uitzicht op zee.

Costa Verde Costa Rica
(Foto's: Unusual Hotels of the World)

Waar zou jij willen logeren?

Met de auto op vakantie? Check wat je verplicht mee moet nemen in de auto

ANWB Vliegtickets