10 bijzondere landschappen die je gezien moet hebben

Sommige landschappen op onze aardbol lijken wel sciencefiction. Toch bestaan ze echt. Laat je verbazen door Moeder Natuur!

 

cappadocie-turkije1. Cappadocië (Turkije)

De Turkse streek Cappadocië ziet eruit als een andere planeet en was ook de set voor een Star Wars-film. Diverse vulkaanuitbarstingen en erosie hebben het kalksteen in de vreemdste bochten weten te vormen. Zeker doen: maak een ballonvaart en geniet van het surrealistische landschap. Of ga juist ondergronds en ontdek de uit rotsen gehakte steden.

Vakantieaanbod Turkije

Visumaanvraag Turkije

 

salar-de-uyuni-bolivia

2. Salar de Uyuni (Bolivia)

Een witte zoutvlakte, twee keer zo groot als de provincie Gelderland, omringd door vulkanen. Klinkt buitenaards, hé? Maar is het niet! Misschien moet je even in je ogen wrijven door de verblindende, smetteloos witte vlakte, maar Salar de Uyuni is geen fata morgana. In het regenseizoen (dec-apr) verandert het op 3700 meter hoog gelegen natuurwonder in een spiegelend zoutmeer.

Vakantieaanbod Bolivia

 

grand-prismatic-spring-verenigde-staten

3. Grand Prismatic Spring (Verenigde Staten)

Een warmwaterbron op zijn tijd is heerlijk, maar de kleurrijke Grand Prismatic Spring is vooral een genot voor het oog. De hete bron in nationaal park Yellowstone heeft namelijk een constante temperatuur van 85°C. Ook de afmetingen zijn indrukwekkend: 75 bij 90 meter en een diepte van 49 meter.

Vakantieaanbod Verenigde Staten

Visumaanvraag Verenigde Staten

 

the-wave-verenigde-staten

4. The Wave (Verenigde Staten)

We blijven nog even in The States, want ruim 1100 kilometer zuidelijk ligt ‘The Wave’, een duizelingwekkend mooie rotsformatie. Fotografen komen voor de kleurrijke, golvende vormen, wandelaars voor de ruige en ongebaande paden. Overigens moet je Guus Geluk heten om dit landschap in Arizona te mogen bezoeken. Vanwege de kwetsbaarheid van het zandsteen worden er slechts 20 mensen per dag toegelaten.

Vakantieaanbod Verenigde Staten

Visumaanvraag Verenigde Staten

 

poort-naar-de-hel-turkmenistan

5. Poort naar de hel (Turkmenistan)

Turkmenistan is misschien niet top of mind als je je vakantie plant, maar voor het geval dat: bezoek dan de ‘Poort naar de hel’. Klinkt enigszins angstaanjagend, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Deze brandende krater van 60m breed en 20 m diep is vooral in het donker indrukwekkend. Aan dit bizarre verschijnsel zit overigens een opmerkelijk verhaal vast. Tijdens boorwerken in een met aardgas gevulde grot, stortte een tunnel gedeeltelijk in. Uit angst voor giftige gassen, werd besloten om de boel in brand te steken. Niet de slimste oplossing, aangezien het vuur al ruim 40 jaar brandt.

Visumaanvraag Turkmenistan

 

meren-van-plitvice-kroatie

6. Meren van Plitvice (Kroatië)

Dat bizar ook ontzettend mooi kan zijn, bewijzen de meren van Plitvice. Dit architectonisch natuurfenomeen uit Kroatië lijkt een landschap uit een sprookje. Zestien meren, tientallen grotten en bijna 100 watervallen vormen samen een paradijselijk decor.

Vakantieaanbod Kroatië

 

pamukkale-turkije

7. Pamukkale (Turkije)

In tegenstelling tot de Grand Prismatic Spring kun je in de warmwaterbron van Pamukkale (35°C) wel heerlijk dobberen. Meest bijzonder is de vorm, dat zich het best laat vergelijken met een kasteel van katoen of een bevroren waterval. Oorzaak: het sterk kalkhoudende, warme water dat duizenden jaren kalk langs de terrassen heeft afgezet.

Vakantieaanbod Turkije

Visumaanvraag Turkije

 

Israel Alatorre Cuevas

8. Giant’s Causeway (Noord-Ierland)

De meest bezochte toeristische attractie van Noord-Ierland is een bijzondere. Aan de noordoostkust tref je namelijk geen uitnodigend strand, maar 40.000 massieve kolommen van zwart basalt die uit de zee steken. Dit maanlandschap vindt zijn oorsprong in een vulkaanuitbarsting, zo’n  60 miljoen jaar geleden.

Vakantieaanbod Ierland

 

great-blue-hole-belize

9. Great Blue Hole (Belize)

In Belize val je niet je in een zwart, maar in een blauw gat. Vooral duikers voelen zich aangetrokken tot ‘The Great Blue Hole’, een onderwatergrot van 300 meter breed en 126 meter diep. Dit indrukwekkende natuurverschijnsel maakt deel uit van de Belize Barrier Reef, een prachtig gebied met honderden mangroven-eilandjes, azuurblauw water en exotische flora en fauna.

Vakantieaanbod Belize

 

Corey Leopold

10. Uluru (Australië)

In het midden van Australië vind je een heel ander, maar bovenal fascinerend natuurfenomeen. Op 863m boven zeeniveau ligt Uluru, een van de grootste toeristische attracties van Down Under. Deze gigantische rots met kameleontrekjes (bij zonsopkomst en zonsondergang verandert de kleur) is heilig voor de Aboriginals.

Vakantieaanbod Australië

Visumaanvraag Australië