Tientallen doden door aardbeving in de Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen zijn door een aardbeving zeker 144 doden gevallen. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten bekendgemaakt. Ongeveer 300 mensen raakten gewond. Een aantal mensen wordt nog vermist.

De aardbeving vond rond 8 uur op dinsdagmorgen (plaatselijke tijd) plaats op het Filipijnse eiland Cebu. Ook op het naastgelegen eiland Bohol, ongeveer 350 kilometer van de hoofdstad Manilla, stortten gebouwen in en raakten mensen bedolven.

Rondom het ziekenhuis van Cebu ontstonden problemen toen daar brand uitbrak. Veel scholen zijn dicht gebleven. Enkele vliegvelden in de regio zijn dinsdag gesloten, meldt het Rode Kruis.

Volgens het United States Geological Survey ontstond er op een diepte van zo'n 35 kilometer een aardbeving met een kracht van 7,2. Er was geen sprake van een tsunamiwaarschuwing. Er volgden zeker vijftig naschokken, waarvan de zwaarsten een kracht hadden van 5,4 op de schaal van Richter. Volgens een plaatselijke verslaggever was de aardbeving gedurende dertig seconden te voelen.

Bron: ANP