Mistroostige weersvooruitzichten

Een jaar zonder zomer?

We hebben in lange tijd niet meer zo’n koude en mistroostige lente gehad. Jammer genoeg zijn de vooruitzichten voor de zomer ook niet zo positief. De hoop op een waardige zomer wordt steeds minder.

De weersvooruitzichten

In de maanden juni, juli en augustus gaan we een buitengewone kou tegemoet. Pas tegen eind augustus wordt weer verbetering verwacht. Het kan wel eens zo zijn dat september en oktober de warmste maanden van dit jaar worden. De temperaturen van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, het water rondom La Manche (Normandië) en de Middellandse Zee blijven duidelijk kouder dan normaal. Dit kan zorgen voor een koude lucht rondom West-Europa.

1816: het jaar zonder zomer

In de zomer van 1816 waren de weersomstandigheden extreem. De temperaturen kwamen onder nul en bijna overal in West-Europa lag sneeuw. Daarom wordt dit jaar ‘het jaar zonder zomer’ genoemd. Met de huidige weersvooruitzichten wordt zelfs gesproken over een nieuw ‘jaar zonder zomer’. Hoewel het scenario voor deze zomer mistroostig is, is een vergelijking met 1816 niet realistisch. Daar waren die omstandigheden te extreem voor.

Wilt u aan het sombere weer in Nederland ontsnappen? ANWB heeft een prachtige selectie aan zonvakanties per vliegtuig. We hebben een aantal thema's voor u geselecteerd in zonzekere vakantielanden.

Bron: La Chaîne Météo