Vikingjaar in Denemarken

Gebruik de gratis Vikingpas

In december dit jaar is het duizend jaar geleden dat de Deense Vikingkoning Svend Gaffelbaard de macht kreeg in Engeland. Dit wordt in Denemarken uitgebreid gevierd met exposities, speciale markten, openluchtvoorstellingen, tentoonstellingen, Vikingattracties en andere activiteiten.

Koning Svend Gaffelbaard, tevens de stichter van Kopenhagen, veroverde Londen in 1013 met het Deense Vikingenleger. Hierop vluchtte de Engelse koning naar Normandië en werd Gaffelbaard dus koning. Dit jaar is deze gebeurtenis duizend jaar geleden, wat aanleiding is tot verschillende feestelijkheden.

Korting op Vikingactiviteiten met de Vikingpas

Met deze pas krijgt u korting op elf Vikingactiviteiten. De meeste hiervan liggen in de buurt van Kopenhagen. De pas is gratis wanneer u de twaalf daagse Vikingrondreis boekt bij Pharos Reizen of een vakantie in Oost-Denemarken of Noord-Seeland bij Denemarken-vakantiespecialist DFB. De pas is geldig in 2013 en 2014.

VIKING expositie

Vanaf 22 juni begint een grote expositie genaamd VIKING. Het grootste Vikingschip dat ooit is gevonden, wordt dan tentoongesteld. Dit 37 meter lange schip, de Roskilde 6, is nog nooit aan publiek getoond. Hierbij zullen allerlei vondsten uit twaalf verschillende landen te zien zijn. Ook hiervan is een aantal nog nooit vertoond. Deze expositie duurt tot 17 november en vindt plaats in het Nationalmuseet in Kopenhagen. Daarna reist de expositie door naar Londen en Berlijn.

Burcht van Vikingkoning Harald Blauwtand in Trelleborg

Deze burcht is al meer dan duizend jaar oud en was van Harald Blauwtand, de vader van Svend Gaffelbaard. In het bijbehorende museum vindt u verschillende vondsten en worden activiteiten georganiseerd als ‘Viking voor een dag’. In het weekend van week 28 en de gehele week 29 is er ook een Vikingmarkt. De Vikingburcht bevindt zich in Trelleborg, in de buurt van Slagelse op West-Seeland.

Vikingschepenmuseum in Roskilde

In het Vikingeskibsmuseet ontdekt u de geschiedenis van vijf Vikingschepen die ontdekt zijn in de fjord. Deze schepen zien er nog vrij gaaf uit. In de zomer kunt u zelfs meevaren op een replica.

Vikingecenter nabij Ribe

In de buurt van de voormalige hoofdstad van Denemarken, Ribe, is het Vikingecenter. Daar wordt het leven van de Vikingen volledig nagebootst. U kunt ontdekken hoe de Vikingen woonden en werkten. Van 1 juli tot en met 14 juli vinden de Vikingspelen plaats. Het Vikingecenter is geopend van 29 april tot en met 18 oktober. De opening wordt feestelijk gevierd met een grote jaarlijkse Vikingmarkt.

Museet Ribes Vikinge

In Ribe staat het Vikingmuseum. Ribe was ooit de grootste stad van Noord-Europa en was vroeger de hoofdstad van Denemarken. De Vikingen hadden in deze oudste stad van Denemarken hun hoofdkwartier. In het museum beleeft u de geschiedenis van Ribe.

Jels Vikingespil

Van 5 juli tot en met 21 juli (14 juli uitgezonderd) vindt een spectaculair Vikingspel plaats in Jels. Dit jaar wordt ‘De weg naar Wijnland’ opgevoerd.

Vikingspel en Vikingmarkt in Frederikssund

Deze evenementen komen ieder jaar terug. Het Vikingspel wordt in een openlucht- Vikingtheater opgevoerd en er doen zo’n honderd mensen aan mee. Het spel begint op 21 juni. De markt vlakbij de stad, namelijk op het schiereilandje Kavlø.

Vikingmarkt bij de grafheuvels van Jelling

Deze markt staat bekend om het grote en gevarieerde aanbod en vindt plaats in het eerste weekend van juli.

Bork Vikingehavn

Deze haven en gebouwen zijn volledig nagebouwd in de stijl van de Vikingen. Het museum ligt in de buurt van de Ringkøbing Fjord.

Vikingmuseum in Aarhus

U vindt hier vondsten uit de Vikingtijd die rond 1960 zijn gevonden. Het kleine museum is heel interessant voor Vikingliefhebbers. Het bevindt zich in een kelder onder een bankgebouw.

Moesgård Vikingetræf in Midden-Jutland

De oudste Vikingmarkt van Denemarken is die op en rondom het strand van Moesgaard. Het is niet alleen een markt, maar ook een spektakel, met demonstraties en ‘gevechten’ van Vikingen te paard.

Vikingspelen in Hobro 

Bij het Deense plaatsje Hobro in Noord-Jutland zijn in 1950 de overblijfselen van de Fyrkat- Vikingnederzetting gevonden. Hier in de buurt wordt iedere zomer een Vikingspel opgevoerd. De spelen beginnen op 24 juni.

Vikingmarkt bij Vikingbegraafplaats

In het laatste weekend van juni wordt elk jaar bij de grote Vikingenbegraafplaats van Lindholm Høje een grote Vikingmarkt gehouden. Het tweedaagse evenement is altijd spectaculair met shows en demonstraties.

Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.