Auto huren op Kreta

Huur je wel of geen auto op vakantie? That’s always the question. Wat zijn de kosten en wegen die op tegen de nadelen van het hebben van geen auto? Wat zijn de beste organisaties en wie heeft de meest gunstigste voorwaarden. Huur je voor een hele week, of beter per dag? Wat staat er in de kleine lettertjes? Zo wik en weeg je. Op mijn vakantie in Kreta was het een lastig parket. Hoe pakte ik dat aan en hoe zorgde ik ervoor dat de kosten niet de pan uitrezen?  

Moet ik een auto huren op Kreta?

Ik heb een vakantie geboekt naar Kreta, geweldig hotel, goed gelegen, vriendelijke mensen, aan het strand en ook nog met een mooi zwembad. Maar dan toch, na een paar dagen begint het te kriebelen. Ik krijg een soort claustrofobisch gevoel. Dat overkomt mij wel vaker, ook in Nederland. Maar dan pak ik de auto of neem ik de trein. Op Kreta is dat toch niet zo makkelijk, ook omdat ik de weg hier niet ken. Ik kan natuurlijk een groepsexcursie boeken, maar ik zie het niet zo zitten om tussen zwetende mensen in een overvolle bus naar een gids te luisteren die ik amper kan verstaan. Ik kan de keuze maken om rond te gaan lopen en bewust te verdwalen. Ik kan ook een auto huren en zelf wat gaan cruisen waar de wind mij brengt. Perfect, denk ik even, maar dan passeren de meest afschuwelijke scenario’s de revue. Wat als ik nu een ongeluk veroorzaak? Ik herinner me de blikschades in Nederland die ik bijna achteloos had veroorzaakt. Ik zie de lantaarnpaal weer voor mij die ik tegen de grond had genaild. En dan die keer dat ik uit de bocht vloog en alle zonnebloempitten die ik op dat moment aan het eten was de lucht invlogen.  Ik ben gewoon niet catastrofe-proof. Stel je voor dat dit ergens in de bergen van Kreta gebeurt, ben ik daarvoor verzekerd? Komen ze me dan wel helpen? Ik zie mezelf al als verloren schaap ergens tussen de bomen staan. Nee, dit moet ik hoe dan ook voorkomen.

Auto huren in Kreta regel je van te voren 

Ik overwon uiteindelijk mijn angst en ging op zoek naar een bedrijf die auto’s verhuurden. Het aanbod was gigantisch en het was dan ook lastig om een juiste keuze te maken. Je moet als autocrasher goed de voorwaarden lezen. En daar moet je maar net zin in hebben als je op vakantie bent. Had ik die autohuur maar alvast in Nederland geregeld, dacht ik. Maar dat was toen, achteraf. Nu niet meer, nu regel ik de huur van een auto gewoon vooraf, lekker vanuit mijn luie stoel en vanachter mijn laptop. Mijn tip is dan ook: regel het huren van een auto voordat je op reis gaat. Je kunt dan namelijk de voorwaarden in alle rust doornemen. Ook is het verstandig te kiezen voor een betrouwbaar en dienstverlenend bedrijf die gespecialiseerd is in autohuur. Let niet alleen op de prijs maar kijk ook in hoeverre je verzekerd bent voor bijvoorbeeld schade of diefstal. ANWB als grootste bedrijf in autoverhuur kent goede voorwaarden en zij daarnaast ook nog gespecialiseerd in autovakanties. Zij kan je ook advies geven over mooie routes op jouw vakantielocatie.

Bijgewerkt op 22 mei 2013.Dit artikel is geschreven door Nalan Baggerman, vakantieredactrice bij ANWB. Studeert aan de Universiteit van Tilburg. Heeft een liefde voor creatief schrijven, diepgang en het volgen van nieuwe trends.