Tips voor een zomervakantie in Tsjechië

Leuke bezienswaardigheden in Tsjechië

Tsjechië is een land met veel afwisseling. Het land heeft teveel om op te noemen: prachtige natuurgebieden, mooie kastelen, bijzondere pleinen, indrukwekkende stadjes en bekende brouwerijen. Hier een klein overzichtje van de bezienswaardigheden die Tsjechië te bieden heeft.

Brouwerijen in Tsjechië

Het land Tsjechië staat bekend om zijn brouwerijen. Er zijn veel grote en bekende brouwerijen te vinden. De meest bekende is de Budweiser Budvar brouwerij in Česke Budějovice. Deze mag absoluut niet in verband worden gebracht met het Amerikaanse Budweiser bier. Er lopen al jarenlang rechtszaken over deze merknaam. Uit de stad Česke Budějovice komt ook het Samson bier. In Krušovice staat de Koninklijke Brouwerij van Krušovice. Deze is sinds 2007 overgenomen door Heineken. Ook de Pilsner Urquell brouwerij is heel bekend. Deze staat in het stadje Pilsen, waar de naam Pils vanaf geleid is. Naast Pilsner Urquell bier, wordt hier ook Gambrinus bier gebrouwen.

Bierspa

Sommige brouwerijen gaan nog een stapje verder. Brouwerij Bahenec in Písek en brouwerij Chodovar in Chdová Planá hebben een bierspa gemaakt. Volgens onderzoek is een bierbad ontzettend goed voor je huid en gezondheid.

Dorpen en steden in Tsjechië

De Hoofdstad Praag kent iedereen wel, maar ook in de andere steden is ontzettend veel te zien. De geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten, waardoor er nu een hoop leuke bezienswaardigheden zijn om uit te kiezen.

Ossuarium in Kutná Hora

De begraafplaats in Sedlec, een buitenwijk van de stad Kutná Hora, was volgens de overlevering heilige grond, waardoor er veel mensen begraven wilden worden. Door de pest en oorlogen nam het aantal doden toe en door bouw moest het kerkhof worden verkleind. Hierom werd een Ossuarium gebouwd om alle beenderen op te bergen. In de 19e eeuw werd de kerk, die een bezienswaardigheid op zich is, gekocht door een vorstenfamilie. Deze familie liet het ossuarium herinrichten. De beeldhouwer gebruikte toen beenderen voor de herinrichting, waardoor het een bijzondere bezienswaardigheid is geworden.

Het stadje Kutná Hora zelf heeft een geschiedenis van zilverwinning. Door de zilverwinning konden de toenmalige inwoners prachtige bouwwerken neerzetten. Nu kunt u er onder andere de kerken, de kathedraal en het Tsjechisch Zilvermuseum bezichtigen.

Pilsen

Het eerder genoemde Pilsen heeft meer dan alleen de brouwerij. Het ondergrondse gangenstelsel van Pilsen is niet zo bekend, maar wel heel interessant. Het gangenstelsel werd in de veertiende eeuw gebouwd. Kooplui lieten opslagkelders onder de grond bouwen, waarna een heel gangenstelsel ontstond. Nu is het een van de grootste gangenstelsels in Europa, waar u de veertiende eeuw kunt ontdekken. In het centrum vindt u het Plein van de Republiek. Daar staat onder andere de gotische St. Bartholomeüskathedraal. Aan deze kathedraal is meer dan twee eeuwen gewerkt. Naast andere monumentale gebouwen staat er op het Plein van de Republiek ook het Stadhuis, een bijzonder Renaissance bouwwerk. Ook zijn er nog een aantal mooie parken. 

Brno

Deze op één na grootste stad van Tsjechië heeft ontzettend veel bezienswaardigheden. Er is het Moravisch Museum waar u alles komt te weten over de Tsjechische literatuur, muziek, theater, geologie en plantkunde. Er zijn kathedralen, het Museum voor toegepaste kunst en de Villa Tugendhat. Deze villa is ontworpen door de beroemde Mies van der Rohe en is compleet in functionalistische bouwstijl. Verder heeft Brno onder andere nog een gotisch-renaissance gebouwencomplex, Biskupsky dvur en de Moravische Galerie. De Moravische Galerie heeft een heel diverse kunstcollectie, van grafische kunst tot fotografie en van gotiek tot en met de 21e eeuw.

Marktplein in České Budějovice

In de stad České Budějovice vindt u een oud marktplein, genaamd Náměstí Přemysla Otakar II. Rondom dit plein vindt u onder andere het stadhuis, de zwarte toren, de kathedraal van Sint Nicholas en de Samson fontein. De barokke Samson fontein staat symbool voor de stad. De kleurige geveltjes zorgen voor een bijzondere sfeer. Pas wel op voor de steen die op de plaats ligt waar vroeger de galg stond. Volgens de legende komt u niet meer thuis wanneer u deze aanraakt. Een wanneer u na negen uur ’s avonds eroverheen loopt, zult u verdwalen. Als u in de legende gelooft tenminste.

Tsjechische natuur

Ook voor de natuurliefhebber heeft Tsjechië genoeg te bieden. Fietsers en wandelaars hoeven zich niet te vervelen. Ook kunt u mooie gebieden bezichtigen.

Moravische Karst, Moravsky Kras

Dit is een dichtbebost, heuvelachtig, kalkstenen gebied van ongeveer honderd vierkante kilometer. Heel bijzonder zijn de druipsteengrotten, de gangenstelsels en de ondergrondse meren. Er zijn verschillende diepe kloven, ondergrondse rivieren en complete doolhoven van meerdere verdiepingen.

Reuzengebergte in Tsjechië

Het nationaal park Krkonose, oftewel het Reuzengebergte, is volgens de legende ontstaan door de reus Krakanos. Hij zou met donder, bliksem en regen ervoor gezorgd hebben dat er rivieren, ravijnen, watervallen en bergweides kwamen. In het park is veel wild te vinden. Er zijn meer dan honderd wandelpaden en u komt onderweg verschillende informatiecentra tegen.

Kastelen in Tsjechië

In Tsjechië kunt u kastelen vinden in veel uiteenlopende bouwstijlen.

Kasteel van Kroměříž

Dit achttiende eeuwse kasteel is heel bijzonder. Het kasteel van Kroměříž is helemaal in barok stijl en heeft een grote barok tuin erbij. Het kasteel en de tuin hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de barokke architectuur in Midden-Europa. Niet voor niks staat het kasteel, de bloementuin en de tuin op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kasteel  Český Krumlov

Een van de vele kastelen die Tsjechië heeft, is het kasteel in Český Krumlov. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd door de adellijke familie van de stad. In de loop der jaren zijn er verschillende gebouwen geweest, waardoor naast de Gotische en Rococo stijlen ook de  Renaissance en Barok stijlen terug te zien zijn. In het kasteel bevindt zich ook een historisch museum met onder andere klederdracht, munten en meubelstukken. Ten slotte is er nog een oud theater, het Eggenbergs theater.

Bent u geïnspireerd geraakt? U kunt een complete rondreis door Tsjechië boeken, kiezen voor een camping of kiezen voor een los vliegticket met apart een hotelkamer.

Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.