Reizen singles single?

Hoe staat het ervoor met het singlelife? In Amsterdam is 40% van de inwoners in de leeftijd van 25 tot 40 jaar vrijgezel. Verschillende onderzoekers voorspellen dat het "single life" als trend alleen maar zal doorzetten. De markt speelt hier goed op in. Veel marketingconcepten zijn namelijk gericht op de vrouwelijke single die op dit moment de grootste consumer van de maatschappij is. Vandaar ook de booming markt: singlereizen. Ik als single deed wat onderzoek naar georganiseerde singlereizen.

 

Mijn ervaring met ‘echt’ single reizen

Vorige zomer ging ik op vakantie naar Kroatië. Omdat ik tijdens deze vakantie absoluut niet kon opschieten met mijn reisgezelschap besloten we onze wegen te scheiden. In het begin dacht ik dat ik het wel zou redden zonder die vriend. Zulk prettig gezelschap was het nou ook weer niet. Stiekem was ik zelfs blij dat het zo gelopen was. Maar al snel maakte een vervelend gevoel zich van mijn lichaam meester. De binnenpretjes die ik eerst had, hielden het voor gezien, de gevoelens van rust sloegen over in onrust en opeens kon ik nergens meer van genieten. Ik kon met niemand lachen, ik kon met niemand mijn ervaringen delen en ik begon zelfs die vriend te missen. Liever slecht gezelschap dan helemaal geen gezelschap. Na 2 dagen stond ik weer op het vliegveld. Nooit meer!

Single: hip of crisisbegrip?

Wij mensen zijn sociale wezens, tenzij je een kluizenaar bent. Uit onderzoek blijkt dat de mens aanrakingen nodig heeft. Wie geen partner heeft mist als eerste het knuffelen. De prikkeling van de huid wordt via de zenuwen doorgegeven aan de kleine hersenen en dat is precies het gebied waar de menselijke emotie wordt geregeld. Met andere woorden: een aanraking brengt je via de hersenen heel direct in contact met je gevoelsleven. Dit geldt niet alleen voor aanrakingen maar ook voor sociaal contact. Dat roept bij mij de vraag op, komen wij wel bij ons gevoel als we alleen reizen? Of komt de ervaring van een reis juist tot leven door het contact met anderen?

Georganiseerde singlereizen

Na mijn minder geslaagde ervaring in Kroatië en de braincrackers daarover, ben ik mij gaan oriënteren op singlereizen. Ik kwam er al snel achter: op een singlereis ben je single maar niet alleen. Een geweldige oplossing voor wie zich niet aangetrokken voelt tot een kluizenaarsvakantie. Op een singlereis deel je je passie voor reizen met anderen en via elkaar ervaar je meer en is de ervaring intenser. Je houdt er eventueel zelfs vrienden en kennissen aan over met wie je later nog kunt terugkijken op de herinneringen die je samen deelt. Singlereizen word soms nog steeds geassocieerd met wanhopig gedrag. Ik ben het daar absoluut niet mee eens. Ik vind het juist eigenzinnig en sterk. Je stapt namelijk even uit je comfortzone en is het nou net dat we daar vaak het meest van leren.

Bijgewerkt op 8 juli 2013.Dit artikel is geschreven door Nalan Baggerman, vakantieredactrice bij ANWB. Studeert aan de Universiteit van Tilburg. Heeft een liefde voor creatief schrijven, diepgang en het volgen van nieuwe trends.