Blog: Op bezoek in het hippiedorp Christiania

Vorig jaar ben ik met een van mijn beste vriendinnen naar Kopenhagen geweest. Je hoort niet zoveel over deze stad, ten onrechte. We brachten een bezoekje aan een bijzonder deel van Kopenhagen, het hippiedorp Christiania.

Christiania

We hadden al een lange dag achter de rug, maar wilden toch nog even naar Christiania. Christiania wordt beschreven als onafhankelijke vrijstaat waar hippies wonen. Mijn vriendin en ik konden ons hier maar moeilijk een voorstelling van maken en dat intrigeerde ons.

Onderweg naar Christiania

Om van het centrum van Kopenhagen naar Christiania te komen, moet je naar Christianshavn, aan de andere kant van het water. We fietsten over de brug van Børsgade naar de Torvegade. Opeens zagen we het kleine kerkje dat we steeds al vanuit de verte hadden gezien. Het kerkje zelf stelt niet zoveel voor, maar de draaiende toren is ontzettend mooi en daarom vond ik het leuk  deze zo onverwachts even van dichtbij te zien. We wisten niet precies waar Christiania begon en zochten dus naar een bord of iets wat het hippiedorp zou aanduiden. Opeens zagen we ergens een kleine entree, met een geel-rood gekleurde boog. Een hele stroom van jonge mensen liep erheen. Ik kreeg de indruk een soort fantasiewereldje in te stappen.

De regels van Christiania

Christiania heeft maar vier regels, deze staan duidelijk aangegeven op iets wat veel wegheeft van een  verkeersbord. Fietsen zijn verboden, je mag geen geweld gebruiken, geen foto’s maken en geen harddrugs gebruiken. De eerste regel werd zo te zien met een korreltje zout genomen. De kleine open plek net na de ‘entree’ stond vol met fietsen. Ook verderop in het dorpje kwamen we fietsen tegen. De regel ‘geen harddrugs’ nemen de inwoners van Christiania wel ontzettend serieus. De softdrugs liggen voor het oprapen. Zelfs terwijl ik niets rookte, won de weed-geur het al snel van mijn  Armani. Een inwoner van het dorp  verwelkomde ons hartelijk en  vertelde enthousiast dat hij een aantal keer in Amsterdam was geweest. Waarvoor was wel duidelijk. De man was moeilijk verstaanbaar, want zijn articulatie was net zo helder als de manier waarop hij uit zijn ogen keek. Gelukkig had hij niets tegen een foto.

Het viel me op hoe ontspannen iedereen was. Niemand had haast en iedereen leek te lachen. Het kwam een beetje onrealistisch op ons over.

Muziek in Christiania

Op een marktje kocht ik een  hippiejurkje. Geen opdringerige marktlieden, maar aardige, glimlachende mensen die alle tijd voor je hebben. Verderop hoorden we muziek,  er bleek een soort festival te zijn. De muziek  was goed en we vermaakten ons prima. Het begon  al laat te worden en we hadden  ook voor de dag erna een druk schema. We verlieten het festival en zochten de ‘uitgang’. We kwamen nog een groepje muzikanten tegen,  één op een gitaar, twee  zingend. Toen zagen we de poort: ‘You now enter the EU’. We vonden onze fietsen en terwijl we wegreden keken we nog even achterom naar de muzikanten.  We waren ervan overtuigd dat we ze wel eens weer zouden zien. 

U kunt Christiania ook zelf bezoeken. Boek hier uw vliegticket en hotel.

Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.