Top 8 bezienswaardigheden Antwerpen

Geniet van de Vlaamse gezelligheid in de stad van Rubens, diamanten en de plaaggeest Lange Wapper. Hier een top 8 van de leukste bezienswaardigheden in Antwerpen.

  • Zoo van Antwerpen

Copyright Antwerpen Toerisme & CongresIn de beroemde zoo van Antwerpen leven vijfduizend dieren. Er zijn bijna duizend verschillende diersoorten te spotten. Behalve de dieren zijn ook de gebouwen en tuinen mooi om te zien. Deze worden beschermd als monument. Er zijn allerlei evenementen die u kunt bijwonen zoals shows en het voeden van dieren en trainingen van dieren. De zoo van Antwerpen vervult een belangrijke rol bij kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten en werd in 2007 uitgeroepen tot mooiste en best bewaarde 19e eeuwse stadsdierentuin ter wereld. Bij een bezoek aan Antwerpen is de zoo een must.

Bestel je tickets voor Antwerpen Zoo online bij ANWB Tickets.nl

  • Het Steen

Het Steen is het oudste gebouw van Antwerpen. Het is een historische burcht die eeuwenlang gebruikt werd als gevangenis. Na verbouwing door Karel V, kreeg het de naam ’s Heeren Steen (steen van de koning), wat later Het Steen werd. Door verschillende soorten gesteente, kunt u nu nog steeds het nieuwe deel van het oude deel onderscheiden. Voor de ingang staat het bekende standbeeld van Lange Wapper, de plaaggeest van Antwerpen. Hij kon verschillende gedaantes aannemen, van een kind tot een reus. Zo plaagde hij kinderen en joeg hij dronkaards op de kast. Ook huisvest Het Steen het Nationaal Scheepvaartmuseum van België. Hierin wordt de scheepvaartgeschiedenis van België, Noord-Frankrijk en Nederland behandeld.

  • De kathedraal van Antwerpen: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Een belangrijk en bekend gebouw van Antwerpen is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Deze oorspronkelijk gotische kathedraal huisvest vier meesterwerken van de beroemde kunstenaar Pieter Paul Rubens en een praalgraf van Marius Ambrosius Capello, de bisschop van Antwerpen. Door verschillende verbouwingen zijn er ook elementen uit de renaissance, barok, rococo en neogotiek in het gebouw verwerkt, wat zorgt voor een bijzonder geheel.

  • Rubenshuis

Copyright Antwerpen Toerisme & CongresDe beroemde kunstenaar Pieter Paul Rubens heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Antwerpen. Na zijn Grand Tour door Italië liet hij een huis bouwen naar het voorbeeld van de renaissancepaleizen in Italië. U kunt dit mooie huis bezoeken. Er hangt nog steeds een collectie van zijn schilderijen. Na zijn dood is Rubens begraven in de St Jacobskerk. Deze bevindt zich niet ver van het Rubenshuis en heeft een grafkapel gewijd aan Rubens.

  • Grote Markt

Het bekendste plein van Antwerpen is de Grote Markt. U ziet er prachtige replica’s van 16e en 17e eeuwse gildehuizen, de Brabofontein en het Stadhuis. Het renaissancistische Stadhuis heeft een prachtig interieur en is dus zeker een bezoekje waard wanneer u in Antwerpen bent.

Brabofontein op de Grote Markt

Op de Grote Markt staat de barokke Brabofontein, een bekend symbool van Antwerpen. De fontein beeldt de legende over de romeinse held Silvius Brabo uit. Volgens deze legende woonde er vroeger een reus genaamd Druon in een burcht aan de Schelde. Druon eiste tol van ieder schip dat voorbij voer. Als de schipper de tol niet kon betalen, werd zijn hand afgehakt en in de Schelde gegooid. Brabo overwon de reus en hakte zijn hand af en wierp deze in de Schelde. Sommige zeggen dat hier de naam Antwerpen (handwerpen) vandaan komt.

  • Diamantmuseum

Copyright Antwerpen Toerisme & CongresAntwerpen is al eeuwenlang het belangrijkste diamantcentrum ter wereld. Het is dus niet zo vreemd dat u er een Diamantmuseum vindt. Het Diamantmuseum van Antwerpen is groot en modern. U leert er van alles over diamanten. Er is veel beeldmateriaal en u kunt een diamantslijper aan het werk zien. Verder is er een diamantcollectie met onder andere twee van de grootste diamanten ter wereld.

  • Aquatopia

In het bekende Antwerpse themapark Aquatopia leven duizenden vissen en reptielen. In deze indoor onderwaterwereld is de natuurlijke leefomgeving van de meer dan 250 diersoorten volledig nagebootst. Het is ingedeeld in zeven werelden, waaronder het meer van mangrove, het moeras, het regenwoud en de oceaan. Aquatopia is interactief. U kunt spellen spelen,  dieren zoals slangen aaien en wandelen met leguanen.

  • Carolus Booromeuskerk

Copyright Antwerpen Toerisme & CongresEen belangrijke kerk in Antwerpen is de Carolus Booromeuskerk, ook wel de Rubenskerk genoemd. Deze voormalige Jezuïetenkerk is geheel in barokstijl. Bijzonder is het oude mechanisme boven het altaar, dat ervoor zorgt dat er steeds een ander schilderij boven het altaar hangt. De kunstenaar Rubens heeft veel invloed gehad op de decoratie van de kerk en er zijn ook schilderijen en sculpturen van hem te vinden.

Ontdek zelf hoe leuk Antwerpen is! Huur een auto, boek een hotel en ga op pad in Antwerpen. Voor de lekkerbekken is er nog iets heel speciaals: een 'sneukeltocht'. Sneukelen betekent snoepen en proeven. Tijdens een sneukeltocht wandelt u door Antwerpen, al snoepend en proevend van de lokale lekkernijen.

U kunt uw weekendje Antwerpen ook combineren met andere bezienswaardige Belgische steden.

Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.