Tips voor zomervakantie in Kroatië

Kroatië is een adembenemend mooi land, met gezellige stadjes, bijzondere Nationale Parken en een prachtige kustlijn. Kroatië heeft veel te bieden voor een zomervakantie.

Zon- zee- strandvakantie in Kroatië

Kroatië is perfect geschikt voor een zon- zee- strandvakantie. Er is een mediterraan klimaat en de kustlijn van Kroatië wordt de mooiste kustlijn van Europa genoemd. Kroatië heeft prachtige stranden en mooie, historische stadjes voor dagexcursies. Kroatië ligt aan de Adriatische Zee. Deze zee heeft zo’n mooie blauwe kleur, dat Bassie hem niet voor niets de Adriaantje zee noemt, naar de blauwe blouse van Adriaan. In Kroatië kunt u bijzondere vakanties beleven. Volg bijvoorbeeld het spoor van Winnetou of kies voor Islandhopping.

Steden bezoeken tijdens een vakantie in Kroatië

Kroatië heeft niet zoveel grote steden, waardoor het land minder geschikt is voor een uitgebreide stedentrip. Des te geschikter is Kroatië voor een zonvakantie, met uitstapjes naar de mooie, historische stadjes.

Bezienswaardigheden Split

Split is het Venetië van Kroatië, met een mooi oud centrum en uitgebreide boulevard. U vindt er het oudste archeologische museum van Kroatië, met voorwerpen uit de Romeinse, vroeg christelijke, middeleeuwse en Griekse tijd. Het laat-gotische Papalic-paleis is een aanrader, wanneer u op vakantie in Kroatië bent. Een onderdeel van het paleis is het Stadsmuseum, met onder andere oude documenten, wapenschilden, wapentuig, munten en antiek meubilair. Vergeet niet het Etnografisch museum, een neo-Venetiaans raadhuis met een verzameling oude klederdrachten, wapens en juwelen die een indruk geven van de oude tijden aan de Dalmatische kust.

Bezienswaardigheden Pula

In Pula vindt u vrij veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. De grootste bezienswaardigheid is het amfitheater van Pula. Vroeger vonden er gladiatorengevechten plaats en werden mensen voor wilde dieren geworden. Tegenwoordig vinden er evenementen plaats als toneelvoorstellingen, concerten en festivals. In Pula vindt u de tempel van Augustus, die later door christelijke Byzantijnen is omgebouwd tot kerk. Verder is er nog een Kathedraal, de Mariakapel en het Archeologische Museum, die stuk voor stuk het bezoeken waard zijn. Verder zijn er de overblijfselen van de oude stadspoorten als de Herculespoort en de Tweelingpoort interessant om te zien.

Bezienswaardigheden Rijeka

Rijeka is een historisch stadje met weinig grote bezienswaardigheden. Het gaat vooral om de beleving van de authenticiteit. In het havenstadje komt u historische plaatsen tegen, als de kapucijnenkerk, de neo-barokke Sint-Nicolaaskerk en de overdekte markt. Leuk is de middeleeuwse Stadstoren, opgetrokken uit de vroegere stadspoort. De grotere bezienswaardigheden zijn het Theater van Ivan hon Zajc en de Sint Vituskerk, beide in barok en neo-renaissancistische stijl. Volgens een legende bekogelde een kaartspeler het kruis op het hoofdaltaar van de Sint Vituskerk, omdat hij niet tegen zijn verlies kon. Hierop begon het kruis te bloeden en werd de kaartspeler opgeslokt.

Bezienswaardigheden Zagreb

De neo-gotische kathedraal is het gezicht van de oude stad en een bezoekje waard. In het Vranciczany-Hafner paleis vindt u het Archeologisch museum. In dit museum bevinden zich zo’n 400.000 voorwerpen uit de prehistorie, het oude Egypte, de Oudheid, de Middeleeuwen en de muntencollectie. In het Etnografisch museum leert u (vroegere) Kroatische cultuur. Mooi is het vanillekleurige neo-barok gebouw op het Theaterplein. Hier kunt u zelfs een opera bijwonen.

Nationale Parken bezoeken tijdens een vakantie in Kroatië

Kroatië heeft vele Nationale Parken, die adembenemend mooi zijn. Nationaal Park Plitvicemeren is uniek vanwege de 16 meren die onderling zijn verbonden door watervallen. Ook kunt er vele beschermde diersoorten tegenkomen, zoals de bruine beer. Naast natuurlijke bezienswaardigheden als de zeven watervallen, komt u in het Nationaal Park Krka ook culturele bezienswaardigheden tegen, zoals het franciscanenklooster en oude watermolens. Dit park is het meest geschikt voor kinderen, aangezien u hier mag zwemmen in de meren en mensen in traditionele kleding de oude manier van werken uitbeelden. Nationaal Park Risnjak is vooral leuk voor bergbeklimmers. In dit bosrijke berggebied komt u ook bijzondere dieren als lynxen en bruine beren tegen. Ten slotte is Nationaal Park Nordvelebit ook zeker noemenswaardig. Dit park heeft een uniek, rotsachtig landschap en verschillende karstformaties. Er is een botanische tuin in de vrije natuur en de diepe grot, de Lukina jama. Het bergpad van Nordvelebit wordt beschouwd als de mooiste wandelroute van Kroatië en staat bekend om het feit dat het ook goed te belopen is voor wandelaars met een minder goede conditie.

Ontdek Kroatië zelf!

Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.