Actieve vakantie in Gran Canaria

Gran Canaria is een zeer geliefde vakantiebestemming voor een zon-zee-strand vakantie. Gran Canaria is echter geen eenzijdige vakantiebestemming, maar wordt juist wel eens ‘miniatuurcontinent’ genoemd, vanwege de diversiteit die u aantreft op het eiland. De natuur van Gran Canaria is heel geschikt voor actieve vakanties en buiten de warme maanden juli en augustus om, is de temperatuur daar ook geschikt voor.

Natuur in Gran Canaria

Natuur in Gran CanariaBijna de helft van Gran Canaria is beschermd gebied. Er zijn veel natuurparken en natuurmonumenten. Enkele belangrijke zijn Parque Natural de Tamadaba, Parque Natural de Pilancones en Reserva Natural Intergral de Inagua. Parque Natural de Tamadaba is het grootste natuurpark van Gran Canaria. U vindt er veel uitzonderlijke dennenbossen en vanaf de balkons in het park geniet u van schitterende vergezichten. U komt wel zeshonderd soorten flora tegen en ook liefhebbers van vogels spotten kunnen hier volop genieten. Hoge en lage plateaus met ravijnen vindt u in het Parque Natural de Pilancones. Delen van dit park moeten meer dan twaalf miljoen jaar oud zijn. U komt er bedreigde plant- en diersoorten tegen, in het bijzonder wilde vogels als de zeldzame blauwe vink en bonte specht. Ook in het Reserva Natural Intergral de Inagua komt u bedreigde plant- en diersoorten tegen.

Wandelen in Gran Canaria

Wandelvakantie in Gran CanariaIn het noorden van Gran Canaria zijn veel ravijnen, stuwmeren, diepe afgronden, palmoases en rotsplateaus. Wanneer u naar de top van de Roque Nublo, met 1803 meter de op één na hoogste berg van Gran Canaria, wandelt, ziet u de mooiste panorama’s. Bovenaan kunt u bij helder weer vulkaanberg de Teide op Tenerife zien. In het ruige, rotsachtige, centrale deel van Gran Canaria ziet u sporen van de Guanchen, de oorspronkelijke inwoners van Gran Canaria. Veel wandelpaden in dit gedeelte werden al gebruikt door de Guanchen. De Guanchen hebben hier grotten als woning of schuilplaats gebruikt en zelf ruimtes uit zandsteen uitgegraven.

Wandelfestival in Gran Canaria

Om het eiland als wandelbestemming onder de aandacht te brengen, wordt dit jaar voor de tweede keer het Gran Canaria Walking Festival georganiseerd. Dit festival duurt van 5 tot 8 november. Iedere dag worden er onder begeleiding van ervaren gidsen lichte en middelzware wandeltochten georganiseerd. U kunt zich online inschrijven.

Overige sportieve activiteiten op Gran Canaria

Actieve vakantie in Gran CanariaHet klimaat van Gran Canaria is perfect om te zeilen en te surfen. Na Hawaii is Gran Canaria zelfs de beste bestemming voor een surfvakantie. Er zwemmen veel vissen, en diepzeevissen is ook een van de mogelijke bezigheden. Onder water kunt u duiken naar lavariffen, grotten en scheepswrakken.

Bent u geïnspireerd geraakt om een leuke, actieve vakantie in Gran Canaria te beleven? Boek dan een wandelvakantie naar Gran Canaria of boek los een hotel en vliegticket en ontdek de mooie natuur van het eiland zelf.

Dit artikel is geschreven door Mariska Buijs, vakantieredactrice bij de ANWB. Mariska studeert Nieuws en Media aan de HvA. Bij de ANWB schrijft zij over haar passies: vakantie en reizen.