De 10 grootste cruiseschepen ter wereld

Altijd al willen weten wat de grootste cruiseschepen ter wereld zijn?

De grootte van cruiseschepen wordt gemeten aan de hand van het tonnage, dit geeft aan hoeveel ton vracht een schip kan vervoeren. Meer tonnage betekent niet automatisch dat het schip meer passagiers kan vervoeren. In de wereld van cruiseschepen is het overigens gebruikelijk dat er meerdere, nagenoeg identieke cruiseschepen van hetzelfde type worden gebouwd. Dit betekent dat deze top 10 een overzicht geeft van het grootste ‘type’ cruiseschepen. Groot betekent in dit artikel werkelijk gigantisch. Cruiseschepen zijn net steden die soms wel duizenden passagiers vervoeren. Zie hier de top 10.

Cruiseschip nummer 1: Oasis klasse

Rederij: Royal Caribbean International, Miami, Florida, VN

Tonnage: 220.000

Plaats voor 4502 passagiers gebaseerd op een 2-persoonsbezetting

De twee schepen van de Oasis-klasse zijn de grootste cruiseschepen ter wereld en zijn vijfmaal groter dan de Titanic. Er is van alles te vinden op deze schepen, waaronder een schaatsbaan, klimmuur, een tropisch zwemparadijs en een botanische tuin. Het schip valt onder kindvriendelijke cruiseschepen. Het schip heeft ook 21 zwembaden en whirlpools, 24 restaurants en een “Central Park”  met meer dan 12000 planten en bomen. Dit is nog lang niet alles, op het schip bevinden zich nog vele andere faciliteiten. Een leuk weetje is dat ‘Oasis of the Seas’ in 2014 voor een kort seizoen naar Europa komt en ook Rotterdam zal aandoen.

Cruiseschip nummer 2: Norwegian Epic

Rederij: Norwegian Cruise Line, Miami, Florida, VN

Tonnage: 155.873

Plaats voor 4100 passagiers

Het meest bekende onderdeel van dit schip is de ijsbar. Een bar die altijd, zelfs in hartje zomer, op minus 8 graden Celsius wordt gehouden. De Norwegian Epic biedt de keuze uit 14 restaurants en 18 bars. Bijzonder aan het schip is het ‘Cirque Dreams and Dinner', dit is een rond theater met shows, waarbij gasten tijdens de show kunnen dineren.   

Cruiseschip nummer 3: Freedom-klasse

Rederij: Royal Caribbean International, Hollywood, Florida, VN

Tonnage: 154.407

Plaats voor 3600 passagiers

Het schip van Royal Caribbean International is zeer modern uitgerust. Met een 3D bioscoop en een flatscreen-tv in elke hut kunnen gasten zich uitzonderlijk vermaken. Daarnaast beschikt het schip over een surfpark, boven de oceaan zwevende whirlpools, een boksring en een waterpark voor kinderen en volwassenen.

Cruiseschip nummer 4: Queen Mary II

Rederij: Cunard Line, Valencia, VN

Tonnage: 148.528

Plaats voor 3090 passagiers

De Queen Mary II is in 2003 in de vaart genomen en was toen het grootste cruiseschip ter wereld. Dit schip is vernoemd naar koningin Mary van het Verenigd Koninkrijk. Opmerkelijk is dat Queen Mary II werkt met een soort van klassensysteem, iets dat weinig cruiseschepen nog doen. Je hebt voor een meerprijs grotere maten hutten en daarnaast ook aparte eetgelegenheden.

Cruiseschip nummer 5: Royal Princess

Rederij: Princess Cruises

Tonnage: 141.000

Plaats voor 3600 passagiers

De Royal Princess is een schip van Princess Cruises, dat in 2013 in de vaart gaat. Het schip blinkt uit met ‘de Sea Walk’, dit is een overdekte wandelbrug met glazen bodem die meer dan 6 meter buiten het schip, boven zee, uitsteekt. Twee extra zwembaden omringen een tropisch eiland dat ’s avonds tot nachtclub wordt omgetoverd, compleet met water-en lichtshow. Dit schip vaart geregeld langs werelds mooiste stranden.

Cruiseschip nummer 6: Voyager-klasse

Rederij: Royal Caribbean International, Hollywood, Florida, VN

Tonnage:137.280

Plaats voor 3838 passagiers

Deze klasse telt in totaal vijf cruiseschepen, de Voyager of the Seas, Navigator of the Seas, Adventure of the Seas, Explorer of the Seas en de Mariner of the Seas. De Navigator of the Seas en de Mariner of the seas zijn als laatste gebouwd en zijn net iets groter. De cruiseschepen in de Voyager-klasse hebben een ijsbaan en een klimmuur aan boord. De schepen hebben tevens een groot winkelcentrum met eettentjes en winkels aan boord.

Cruiseschip nummer 7: Fantasia-klasse

Rederij: MSC Cruises, Geneve, IT

Tonnage: 133.000

Plaats voor 4000 passagiers

Deze klasse bestaat uit drie schepen. MSC Fantasia, MSC Splendida en MSC Divina. Deze drie cruiseschepen zijn volgens Italiaanse stijl ingericht. Alle drie de schepen hebben een VIP gedeelte, de MSC Yacht Club. Deze club bestaat uit 99 ruime suites met een eigen bar, solarium, 2 jacuzzi’s, een zwembad met schuifdak en een eigen butlerservice. Nieuw aan boord van de MSC Divina is de prachtige Infinity Pool. Deze bevindt zich op het achterschip en is voorzien van een  strandzone. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de zee.

Cruiseschip nummer 8: Dream-klasse

Rederij: Carnival Cruise Lines, Miami, Florida,  VN

Tonnage: 130.000

Plaats voor 3646 passagiers

De Dream-klasse bestaat uit vier moderne cruiseschepen. In 2014 wordt het laatste schip in de vaart genomen. De vier schepen zijn allen voorzien van allerlei faciliteiten en als je van uitgaan  houdt is het nieuwe ontworpen uitgaanscomplex, ThePiazza, misschien wel iets voor jou. Dit schip is overigens ook ideaal voor ouders met kinderen, er is namelijk een volledig dek ingericht voor jonge kinderen.

Cruiseschip nummer 9: Solstice-klasse

Rederij: Celebrity cruises, Miami, Florida, VN

Tonnage: 122.000

Plaats voor 2850 passagiers

De Solstice-klasse cruiseschepen zijn erg luxe opgeleverd. Zij hebben in plaats van de minigolfbaan zoals op de Dream-klasse een golfbaan met echt gras. Het schip is specifiek ontworpen met het oog op milieuvriendelijkheid en zuinigheid. Zo is het schip uitgerust met zonnepanelen, waterzuiveringssystemen en speciale motoren. Voor de milieubewuste consument kan dit een reden zijn voor boeking. Ook kun je op dit schip een geweldige show van glasblazerij bijwonen.

Cruiseschip nummer 10: Ventura

Rederij: P&O Cruises, Southampton, VK

Tonnage: 116.000

Plaats voor 3574 passagiers

Ook al staat dit schip op nummer 10, het is nog steeds gigantisch groot en ook nog eens luxe. Zo bevinden zich op het schip meerdere casino’s, bars, een bioscoop, een disco en een zwemparadijs. MV Ventura onderscheidt zich van andere schepen met het project ‘Introduction to Modern Art’. In het kader van dit project wordt voor 1 miljoen euro aan kunst op het schip tentoongesteld en worden er lezingen en workshops over kunst gehouden.

Zelf een cruiseschip ontdekken?

Wil je zelf een reis maken op een van de vele cruiseschepen? Bekijk dan het aanbod van ANWB Ledenreizen.