Kampeerinformatie over Nederland
Als kampeerder zijn er naast algemene verkeersregels nog een aantal zaken waar je op moet letten.
- In Nederland zijn veel verschillende campings te vinden voor jong en oud.
- Je kan staanplaatsen boeken maar ook bungalows, trekkershutten en stacaravans.
- Heb je geen tent, maar wil je wel ervaren hoe het is? Je kan diverse tenten huren, zoals een ingerichte safaritent.
Soorten campings
- Campings: De grotere kampeerterreinen hebben over het algemeen een tamelijk groot aantal tenten en caravans op seizoensplaatsen of vaste plaatsen. Vrijwel alle Nederlandse campings beschikken over voldoende toeristische standplaatsen voor kampeerders die het terrein tijdens de zomermaanden voor kortere of langere tijd bezoeken. Een speeltuin behoort tot de standaardvoorzieningen. Op het merendeel van de campings is daarnaast een sportterrein, een recreatieruimte en een zwembad aanwezig.
- Vakantieparken: De grotere vakantieparken en gezinscampings bieden volop mogelijkheden tot vertier in de vorm van speeltuinen, zwembaden en waterspeeltuinen. Er zijn parken die zich speciaal op kinderen richten. Verder zijn de standplaatsen meestal van alle moderne gemakken voorzien. Doorgaans zijn er ook een sauna, restaurant en uitgebreide sportgelegenheden.
- Natuurkampeerterreinen: De natuurcampings beschikken in de regel over een beperkt aantal standplaatsen. De sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig, maar meestal van uitstekende kwaliteit. Op deze terreinen moet de kampeerder het zonder zwembad of campingwinkel stellen. Natuurkampeerterreinen liggen altijd in of bij een natuurgebied en zijn daarom bijzonder geschikt als uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten.
- Kamperen bij de boer: Het verblijf op een kleine camping bij een boerderij is erg aantrekkelijk voor kinderen.
Kwaliteit van de campings
- De kwaliteit van de Nederlandse camping is over het algemeen goed tot zeer goed, zeker het sanitair.
Glamping
- In Nederland is luxekamperen een snelgroeiend fenomeen.
- Een luxe huuraccommodatie is in Nederland vaak standaard uitgerust met houten vloer, keukenblok met koelkast, koffiezetapparaat en comfortabel meubilair.
Kampeerorganisaties
- De ANWB publiceert elk jaar een campinggids met een overzicht van alle campings in Nederland en heeft ook een speciale kampeerafdeling op de website voor informatie: anwb.nl/kamperen.
Camping Key Europe
- Op de meeste campings wordt de Camping Key Europe (CKE) als legitimatiebewijs geaccepteerd. Het inchecken met een CKE gaat sneller en campings die deelnemen aan het CKE-programma geven bovendien vaak korting. Neem naast de CKE een paspoort of id-kaart mee, er kan om gevraagd worden. Kijk op anwb.nl/kamperen/anwb-kampeerkaart-cke voor meer informatie.
Tarieven
- De gemiddelde prijs voor een campingovernachting in het hoogseizoen voor vier personen is € 37.
- Campings aan de kust zijn over het algemeen duurder dan die in het binnenland.
- Het te betalen bedrag dient meestal vooruit betaald worden. Bij voortijdig vertrek wordt het niet verbruikte toegoed meestal niet terugbetaald.
- De tarieven zijn afhankelijk van de plaats van het terrein, het comfort, de streek en het seizoen. In het algemeen is het verblijf voor kinderen onder 3 jaar gratis en geldt een korting voor kinderen tussen 3 en 14 jaar.
- De tarieven worden meestal per standplaats berekend, dat wil zeggen inclusief auto, kampeermiddel en twee volwassenen. Wandelaars of fietsers met een kleine tent zijn voordelig uit. Soms geldt voor hen een tarief per persoon.
- De toegang tot voorzieningen als zwembad, sauna, discotheken en sportwedstrijden is over het algemeen inbegrepen. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd, zoals materiaal voor minigolf, tennis en paardrijden, georganiseerde tochten en fietsverhuur. Ook voor het gebruik van de wasmachine wordt vaak een vergoeding gevraagd.
- Toeristenbelasting is meestal inbegrepen in de tarieven van de camping.
Camping boeken
- In het algemeen geldt dat bij een verblijf in het hoogseizoen (juli en augustus) tijdige reservering noodzakelijk is om zeker te zijn van een plek.
- Op veel campings is het ook mogelijk volledig ingerichte stacaravans of bungalows te huren. Over het algemeen geldt een minimum huurperiode van een week. Het is verstandig ruim van tevoren te reserveren.
- Een camping boeken kan via de ANWB op anwbcamping.nl.
- Kampeerrondreizen vind je op anwb.nl/vakantie/kampeerrondreizen.
Wildkamperen
- Kamperen buiten officiële campings is in Nederland verboden en de boetes kunnen flink oplopen. Kamperen op een erf of weiland is alleen toegestaan met toestemming van de eigenaar. Deze moet op zijn beurt beschikken over een ontheffing van de gemeente. Informeer ter plaatse naar de mogelijkheden.
- Op enkele plekken langs langeafstandsfiets- en wandelroutes biedt Staatsbosbeheer (staatsbosbeheer.nl) avontuurlijke fietsers en wandelaars de mogelijkheid om in een straal van 10 m rond een markeringspaal vrij te kamperen. De terreinen zijn niet per auto bereikbaar en hebben geen enkele voorziening. Rond elke kampeerpaal mogen slechts drie trekkerstenten staan voor een verblijf van maximaal 72 uur.
Kamperen langs de weg
- In Nederland is overnachten in een camper langs de weg in het algemeen niet toegestaan. De regels kunnen per gemeente verschillen. Wat precies mag is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente.
Campers
- Voor campers gelden in Nederland dezelfde regels die ook gelden voor andere voertuigen.
- In Nederland zijn in enkele regio's speciale camperplaatsen beschikbaar.
- Voor camperverzekeringen zie anwb.nl/verzekeringen/camperverzekering.
- Voor meer informatie over het huren van en rijden in een camper zie: anwb.nl/kamperen/camper.
Faciliteiten op de camping
Receptie
- Bij aanmelding op de camping worden persoonsgegevens genoteerd, om hoeveel personen het gaat en wat de verblijfsduur is. Doorgaans moet een legitimatiebewijs overlegd worden.
- Op de meeste campings wordt de Camping Key Europe (CKE) als legitimatiebewijs geaccepteerd. Het inchecken met een CKE gaat sneller en campings die deelnemen aan het CKE-programma geven bovendien vaak korting. Neem naast de CKE een paspoort of id-kaart mee, er kan om gevraagd worden. Kijk op anwb.nl/kamperen/voorbereiding/camping-key voor meer informatie.
- In enkele gevallen wil de receptie het legitimatiebewijs bewaren gedurende het verblijf. Wanneer hiervoor de CKE niet wordt geaccepteerd, volstaat meestal een fotokopie van het paspoort of id-kaart.
Standplaatsen
- De terreinen en ondergronden van standplaatsen variëren per streek.
- Kampeerders met grote tenten moeten er rekening mee houden dat de oppervlakte van de standplaatsen op campings met afgebakende standplaatsen soms klein is.
- Op terreinen die langs een rivier liggen kunnen de lagergelegen standplaatsen bij hoge waterstand geheel of gedeeltelijk overstromen.
- Water en eigen afvoer op de standplaats zijn geen uitzondering.
Huuraccommodaties
- Huuraccommodaties horen op veel kampeerterreinen in Nederland tot het gebruikelijke beeld. Het aanbod varieert van trekhutten tot bungalows en stacaravans.
- Vaak geldt een minimum huurperiode van een week.
Elektriciteit
- CEE-stekkers voor stroomaansluiting zijn standaard.
- Adapters en stekkers zijn onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels en via anwb.nl/webwinkel.
Koken op de camping
- Informatie over gasflessen is te vinden op anwb.nl/kamperen/voorbereiding/gasflessen/gasfles-vergelijkingstabel.
Internet
- De meeste campings in Nederland bieden draadloos internet aan. Vaak is hiervoor bij de receptie een kaart te koop met toegangscodes.
Levensmiddelen
- In het seizoen zijn levensmiddelen op (middel)grote campings ruimschoots verkrijgbaar. Op de kleinere campings is dit in mindere mate het geval. Daar beperkt de service zich veelal tot de levering van brood op bestelling.
Sanitair
- Douches en wasruimtes hebben meestal koud en warm stromend water. Het komt voor dat het sanitair op muntautomaten werkt.
Animatie en recreatie
- Faciliteiten voor de kinderen en animatieprogramma’s zijn op grotere campings beschikbaar.
Algemene huisregels
- Op alle campings geldt dat de buren niet gestoord mogen worden met muziek, luide discussies, etc. Tussen 23 en 7 uur dient het helemaal stil te zijn op de camping.
- Er wordt van de kampeerders verwacht dat zij bijdragen aan het schoonhouden van de camping en milieubewust met huisafval omgaan.
Huisdieren op de camping
- Op veel campings in Nederland worden huisdieren toegelaten. Informeer van tevoren bij de eigenaar.
- Honden en andere dieren mogen niet loslopen of op het kampeerterrein worden uitgelaten.
Populaire kampeerbestemmingen
Veluwe
- Uitgestrekte bossen, eindeloze heidevelden, kabbelende beekjes en fraaie zandverstuivingen.
- Zoek een camping op de Veluwe op anwbcamping.nl/bestemmingen/nederland/veluwe.
Zeeuwse eilanden
- Weidse zandstranden, hoge duinen, pittoreske dorpjes en landelijke polders.
- Zoek een camping op de Zeeuwse eilanden op anwbcamping.nl/bestemmingen/nederland/zeeland.
Limburg
- Limburg heeft veel mooie campings, gelegen op heuvels, in bossen of aan het water.
- Zoek een camping in Limburg op anwbcamping.nl/bestemmingen/nederland/limburg.
Friesland
- Een mooie streek met een eigen taal, en vooral rust, ruimte en veel water.
- Zoek een camping in Friesland op anwbcamping.nl/bestemmingen/nederland/friesland.
Drenthe
- Drenthe heeft rietgedekte boerderijen, middeleeuwse brinken en statige havezaten. De provincie staat bekend om de prehistorische grafheuvels of mysterieuze hunebedden.
- Zoek een camping in Drenthe op anwbcamping.nl/bestemmingen/nederland/drenthe.
Overijssel
- Overijssel is een uitgestrekte provincie die veel te bieden heeft. Van Twente tot de Hanzesteden, van de Weerribben tot het Vechtdal Overijssel.
- Zoek een camping in Overijssel op anwbcamping.nl/bestemmingen/nederland/overijssel.
Boeken en kaarten
- Voor een overzicht van beschikbare boeken en kaarten kijk op anwb.nl/webwinkel.
Reisvoorbereiding en tips
- Bereid je kampeervakantie goed voor met de tips op anwb.nl/kamperen/voorbereiding.
- Stel een vraag of zoek informatie over kampeermiddelen op anwb.nl/experts/overzicht/onderwerp/kampeermiddelen.