Nazomeren op Terschelling

Eindeloos eiland

Je zal patent hebben op het breedste strand van Europa. Op Terschelling weten ze daar wel raad mee. Leef je uit in een huifkar of blokart én pluk de nazomerzon op zo’n fijn strandterras.

Tekst Inge Mink fotografie Hans Zeegers

Kinderen kunnen wat beleven op de Friese waddenparel Terschelling. Wat dacht je van rijden in een huifkar en garnalen vissen… Te gek toch? Zes andere kindvriendelijke tips.

Oempf, oempf.
Bekijk niet één, niet twee, maar een hele kolonie zeehonden! Tip: boek deze speciale boottocht voordat je afreist naar Terschelling.

Ezels eigenwijs?
Niet de lieflijke viervoeter die je op Terschelling kunt inhuren voor een grappige picknicktocht. Volgens de eigenaar is zijn ezel ‘lief, aanhankelijk, mooi, leergierig, trouw, gezellig, sterk, sober en zeer slim’.

Midsland
Een sfeervol dorpje met monumentale gevels en een lunchroom waar de hele familie tevreden kan aanschuiven. Schepijs, focaccia’s, muffins: wat wil een mens nog meer?

Willem Barentsz
Wat een stoere ontdekkingsreiziger, onze Willem Barentsz die een poolwinter op Nova Zembla moest doorstaan. In Museum ’t Behouden Huys kun je zijn schip binnenstappen, maar ook snuffelen in de beroemde overwinteringshut. Uitgebreid kinderprogramma.

Roggen aaien
Brrr…het voelt een beetje raar om zo’n flinke rog te aaien. Maar het is toch ook wel stoer. In het Natuurmuseum/Zee-aquarium wemelt het van de opmerkelijke zeedieren die in forse aquaria rondzwemmen. Interessant!

Eten uit de natuur
Als je wilt kun je heel wat eetbaars vinden in de natuur. Maar ga er nooit zelf naar speuren. Een boswachter en kok nemen je mee op excursie en laten je zien (en proeven) welke eetbare planten de natuur biedt. Daarna ga je aan de slag in de keuken.

Meer tips voor Terschelling

3x smullen

Topterras

Je serveert koffie in een molen. Op Terschelling hoeven ze dan geen maanden na te denken over een naam. De Koffiemolen in Formerum serveert een ouderwets lekker bakkie mét appelgebak.

Vakantiegevoel

Wrakhout, oosterse lampen en een allegaartje stoelen. Meer heb je niet nodig om een feestje te bouwen. Strandpaviljoen West Aan Zee.

Winkel

Kijk nou, wat is delicatessenwinkel Lokaal in West-Terschelling fraai gestyled. Worstjes en schapenmelkijs van het eiland. 

3 x leuk

Huifkar

Doordouwers zijn het, de gespierde paarden die de huifkar met toeristen door de duinen trekken. Grappig toetje: met een schepnet garnalen vissen.

Wrakkenmuseum

‘Prettig gestoord’ noemt eigenaar en wrakduiker Hille van Dieren zijn Wrakkenmuseum. Heerlijke piratentuin voor kleine zeerovers.

Vishandel

De Bakvis heeft een missie: bezoekers leren vis fileren en bakken. Dat valt om de drommel nog niet mee. Oefen op een echte kotter. Informeer bij de VVV.

Terschelling

Volgens fotograf Hans Zeegers

Een heideveld hier, een duinvallei daar. Schilder Terschelling en je hebt een pallet met wel honderd kleuren nodig. Het Friese waddeneiland met 32 kilometer strand stelt volgens fotograaf Hans Zeegers niemand teleur.

‘Lopen, gewoon doorlopen van oost naar west. Je komt vanzelf terecht op de Boschplaat, een kweldergebied aan de Waddenzee dat in de zomer knalpaars kleurt door het lamsoor. Trek eens met een gids van Staatsbosbeheer door de enorme meeuwenkolonie, machtig interessant. De Boschplaat is een all-inclusive resort voor trekvogels. Zij foerageren hier massaal voordat ze naar warmere oorden vertrekken.’

Hond mee

‘Ik hoef mijn hond niet mee te trekken naar Terschelling. Die weet ook wel dat hij hier op het strand los rond kan rennen. Dat is toch wel uniek in Nederland, dat strand en bos het hele jaar voor hondenbezitters toegankelijk zijn. De strandtenten doen niet onder voor die zogenaamd hippe tenten op Ibiza. Bij West aan Zee krijg ik altijd een vakantiegevoel.’

Cranberries plukken

‘Van niets iets maken. De Terschellingers hebben er patent op. Een cursus schar fileren en bakken aan boord, je verzint het toch niet? Of toeristen cranberries laten plukken, de lekkere besjes waar het eiland befaamd om is. Mag in het najaar, als de échte oogst achter de rug is. Sommige fans komen speciaal hiervoor naar het eiland.’

Naar Terschelling

Rederij Doeksen vaart in twee uur vanaf Harlingen naar Terschelling. Met de sneldienst duurt de overtocht 45 minuten.
• Info over (kinder)activiteiten, restaurants en wandel- en fietsroutes: www.vvvterschelling.nl of download de WadsApp Terschelling in je appstore.
• In de ANWB-winkel: Wandel- en Fietskaart Terschelling Falk, € 6,99.

Ledenaanbieding

3 dagen Terschelling

vanaf € 105,- p.p.
Je raakt niet uitgekeken op Terschelling. Fiets over het eiland door de schitterende natuur, bezoek een café aan de haven of stap in een huifkar. Boek dit arrangement met verblijf in WestCord Hotel Boschrijck of WestCord Hotel Schylge, inclusief vele extra's.

Meer informatie en boeken